0

Secret Warriors, volume 1 – 3

Het is niet altijd een makkelijke klus, Marvel comics op een soort van logische volgorde reviewen. Je hebt de grote crossovers die elk jaar door zo’n beetje alle series lopen, comics over characters die je eigenlijk niet zo gaaf vindt die toch belangrijk blijken te zijn, toffe comics die in de big picture juist weinig verschil maken, series die voortijdig eindigen, etc. Lastig om daar een keuze in te maken zonder Dorkside te overspoelen met Marvel meuk. Maar bij sommige comics bestaat geen twijfel. Die grijpen je bij de strot en schieten meteen omhoog in je ‘nog te reviewen’ lijstje. Helemaal als het een serie is die dieper ingaat op wat er achter de schermen in het Marvel universum speelt. Geheimen, intrige, spionage en heftige onthullingen staan je te wachten als je besluit om Secret Warriors te gaan lezen. Get ready for a helluva ride.

Secret Warriors is geschreven door Jonathan Hickman, met in de eerste issues assistentie van Brian Michael Bendis. Hickman is de perfecte keuze voor deze serie, want de man is zeer sterk in het uitbouwen van grootschalige storylines vol met fijne twists en turns. Voor we van start gaan met de eerste trade volgt hier nog even een korte samenvatting van alles wat vooraf ging…
Nick Fury was jarenlang leider van de organisatie die de wereld beschermt tegen een wijd scala aan dreigingen, S.H.I.E.L.D. geheten. Na een internationaal incident (in de comic Secret War) waarbij Fury zonder toestemming van de Amerikaanse overheid het land Latveria overhoop gooide om een terroristisch plot te verijdelen, dook hij onder. Op de vlucht voor zijn ex-werknemers ontdekte Fury dat de superhero community door de buitenaardse Skrulls geïnfiltreerd was. Hierna begon hij in het grootste geheim een team met superpowers-hebbende jongeren samen te stellen (voor het eerst te lezen in Mighty Avengers issue 13). Toen de Skrulls zich eenmaal onthulden (in de crossover Secret Invasion) kwam Fury met dit team in actie, schopte een hoop alien kontjes, en dook toen weer onder. Maar ja… voor hoe lang? En wat is Fury nu van plan?

Volume 1 – Agent Fury, Agent of Nothing (issues 1 – 6)
Al sinds het eerste issue van Secret Warriors was ik compleet verkocht, en zelfs na de 4e leesbeurt ben ik nog onder de indruk van de entertainmentwaarde. De lezer wordt overspoeld met een mix van kick-ass actie, toffe twists, vet dialoog en oogstrelende visuals van Stefano Caselli. Het helpt dat aan het eind van issue 1 een onthulling plaatsvindt die bij deze jongen insloeg als een bom en zo’n beetje heel het Marvel universum in een nieuw daglicht plaatst, áls de onthulling dat de organisatie S.H.I.E.L.D. al jarenlang eigenlijk onderdeel van Hydra was blijkt te kloppen tenminste. Echt zo’n “I can’t believe this just happened!” moment.
Het tempo van de eerste trade ligt heerlijk hoog, het tekenwerk is krankzinnig goed en het is indrukwekkend hoeveel zaken er al in die eerste 6 issues zijn gestopt. De lezer zal een hoop vragen hebben die gedurende de serie langzaam beantwoord worden. For better or worse, dat wel. Ik denk niet dat alle reveals namelijk even bevredigend zullen zijn, maar op dit punt in de serie is het al fijn genoeg om Hickman’s storyline te volgen. Je zult je koppie er wel bij moeten houden, er zijn een hoop flashbacks, personages (waaronder een tof character uit de moddervette Enemy of the State comic) en er is best veel info om te verwerken. Het eind van issue 1 bevat bijvoorbeeld database-entries over de terroristische organisatie Hydra, de locaties van Fury’s schuilplaatsen, S.H.I.E.L.D. agenten, etc. Niet alles hiervan is relevant, maar het laat al wel zien hoeveel werk er in de backstory van deze serie gestopt is. Al met al is die eerste trade wat mij betreft een toppertje die de Marvel-fan bij de strot zal grijpen en niet zo snel los zal laten.

Volume 2 – God of Fear, God of War (issues 7 – 10 en de one-shot issue The List – Secret Warriors)
Een probleem dat Secret Warriors in zijn hele run zal hebben is de beperkte ruimte om de leden van Nick Fury’s team goed uit te diepen. In een serie waarin achter de schermen zúlke grootschalige dingen plaatsvinden is het lastig om die 22 pagina’s per maand te spenderen aan kleine, persoonlijke plotlijnen. Deze tweede trade focust op het jongste teamlid Alexander, codenaam Phobos. Deze jongeman is de zoon van Ares, de Griekse oorlogsgod die in de serie Mighty Avengers in de spotlight is komen staan. Alex is de god van de angst, en zijn powers zijn gewild bij Fury. Enige probleem; Ares is niet zo blij dat zijn zoontje in een black ops team zit dat ook nog eens lijnrecht tegenover zijn eigen opdrachtgever (de nieuwe leider van S.H.I.E.L.D., Norman Osborn) staat.
Deze tweede trade haakt in op gebeurtenissen uit een andere Marvel serie, Thunderbolts. Beetje jammer, omdat lezers die alleen Secret Warriors lezen zo een beetje buiten de boot vallen. Gelukkig kan ome Bartelen je up to date houden! In eerdere Thunderbolts issues zagen we dat Norman Osborn zijn team dankzij een hoop media-spin positief onder de aandacht wist te brengen. Nu hij zo’n beetje de top cow van de Marvel setting is geworden na de gebeurtenissen in Secret Invasion zijn die Thunderbolts leden doorgegroeid naar zijn (Dark) Avengers team. Een nieuwe groep psychopaten is geselecteerd voor het Thunderbolts team, die voornamelijk missies uit moeten voeren die het daglicht niet kunnen verdragen. De Thunderbolts comic is op dit punt alleen niet zo heel boeiend, dus je mist weinig. Één van de nieuwe leden bleek een verrader te zijn, namelijk de undercover opererende Black Widow. Op het punt dat deze tweede trade begint is de Widow op de vlucht voor de ‘Bolts, tijdelijk onder leiding van Ares, en vraagt ze Fury om hulp.
Anyhoo, deze tweede trade is in z’n totaliteit minder enerverend. Deels omdat de vader/zoon relatie tussen Ares en Phobos niet zo gruwelijk boeiend is vergeleken met de normale storyline, en deels omdat het tekenwerk van Alessandro Vitti niet zo sterk is.

Volume 3 – Wake the Beast (issues 11 – 16)
We gaan bij aanvang van deze derde trade meteen een versnelling hoger. Mooi zo, want al dat geneuzel met Thunderbolts en goddelijke familie-issues leidde alleen maar af van de échte storyline. We kregen in volume 2 al een teaser over een groep die Leviathan heet, maar hier zien we ze voor het eerst in actie. We leren ook dat Leviathan een van de grote organisaties is naast Hydra en S.H.I.E.L.D. en nu na een lange afwezigheid zijn terugkeer maakt en dat Nick Fury meerdere teams tegelijk in het veld heeft.
Dit derde deeltje bevat weer alle dingen die ik zo fijn vind aan Secret Warriors; Stefano Caselli terug op artwork, meer onthullingen, flashbacks die je een steeds beter beeld van The Big Picture geven, toffe gevechten en boeiende twists. De introductie van Leviathan gooit de status quo voor de grote partijen lekker overhoop en dingen lijken naar een grote confrontatie toe te gaan werken. Er is voornamelijk opbouw en nog steeds weinig payoff, dus hopelijk stoort dat niet te veel. Ook lijkt Hickman altijd een paar stappen op de lezer voor te lopen, en wordt de storyline met elke nieuwe flashback of twist weer een stukje complexer. Dit heeft wel een nadeel; het is lastig om goed op een rijtje te houden wie nou wat deed op welk moment, en vooral waarom. Er worden naar zaken gerefereerd die pas in de laatste issues van de serie een uitleg krijgen en het lijkt soms wel of Hickman de lezer expres aan het lijntje houdt om zo meer comics te verkopen. Dit is niet helemaal waar, de serie is zelfs ingekort: het initiële plan was om meer dan 40 issues uit te geven en dit is uiteindelijk teruggebracht naar 28. Ik vind het wel verfrissend om een serie echt z’n benen te zien strekken en meer te werken aan een lange-termijnplan dan de afgeronde uit 6 issues bestaande storylines die de norm zijn.

Secret Warriors zal niet voor iedereen zijn. Het zal voornamelijk een indruk maken op lezers die bekend zijn met de geschiedenis van de Marvel setting, Hydra en S.H.I.E.L.D. in het bijzonder. Maar als je een (voor Marvel begrippen) complex gestructureerde comic aandurft die bol staat van intrige, sneaky plannetjes, verraad, spionage en Nick Fury op z’n meest badass, dan ga je deze Warriors heel erg fijn vinden. De coolheid van deze comic hoeft van mij in ieder geval geen geheim te blijven.

avatar geschreven door op 29 juli 2011

Reageer

Anti-Spam vraag :