0

Green Lantern Corps – Ring Quest & Sins of the Star Sapphire

Het was voor mij een beetje moeilijk om te accepteren, maar ja, de eerste (en laatste?) Green Lantern film viel vies tegen. Zonde, want mensen die bij aanvang niet zo bekend waren met het character zullen zich waarschijnlijk niet geneigd voelen om méér van hem op te sporen. Net nu de Lantern comics die we hier op Dorkside op chronologische volgorde bespreken in hun allervetste periode aan zijn gekomen!

Waar de film de grenzeloze mogelijkheden van de space-setting niet wist over te brengen op de kijker doen de comics dat al jarenlang helemaal prima. De serie die gaat over de organisatie zelf, Green Lantern Corps, heeft een hele brede focus. Veel kleurrijke characters, missies in alle uithoeken van het universum, en het ziet er allemaal nog lekker slick uit ook. Een hele fijne mix die liefhebbers van actie gemixed met sci-fi eigenlijk niet mogen missen. Als je meer over de Corps wil weten of gewoon een goed beginpunt wil hebben om met de comic te beginnen dan verwijs ik u met liefde en plezier naar Recharge, de eerste bundeling van de serie-herstart. Enjoy! Wij gaan hier in ieder geval verder waar we gebleven waren. Een grote oorlog is maar net afgerond of de volgende dreiging begint al de kop op te steken. Never a dull day in space!

Ring Quest

Het is voor de Green Lantern organisatie een tijd van wederopbouw. Na de ellende die veroorzaakt werd door de evil collega’s in het Sinsestro Corps zijn de verliezen groot en is de schade enorm. Hoofdpersonen Guy Gardner en Kyle Rayner hangen rond op Aarde, onzeker over hun toekomst. Maar ja, kiezen voor een baantje op onze planeet of chillen op de Lantern homeworld waar elke dag weer wat onverwachts gebeurt… dat is eigenlijk geen keuze, toch? En zo besluiten Gardner en Rayner permanent op de wereld Oa te gaan wonen. Komt mooi uit, want ze worden kort daarna samen met andere elite-leden bijeengeroepen voor een belangrijke missie. Iets die te maken heeft met ringen. Een… Ring Quest, if you will.

De leiders van de Green Lanterns, de kleine blauwe mannekes die zichzelf de Guardians noemen, zijn bezorgd om al die gele Sinestro Corps ringen die dagelijks het universum doorzoeven op zoek naar nieuwe gastheren. Het elite-team wordt nu op pad gestuurd om de nieuwe dragers in één specifieke regio op te sporen en uit te schakelen voordat ze op de lange termijn problemen gaan veroorzaken. Goed bekeken van die ruimtesmurfen. Die missie blijkt alleen een stuk gevaarlijker te zijn wanneer een gele ring, die dragers zoekt die goed zijn in angst inboezemen, in bezit gekomen is van space-tiran Mogul. Uh oh..

Ring Quest, geschreven door Peter J. Tomasi, zit als brokje space-entertainment weer helemaal prima in elkaar. We krijgen kort te zien wat de belangrijkste Corpsleden doen om bij te komen na de recentste ellende, maar ze worden snel genoeg weer in de actie gegooid. We zagen Mogul voor het laatst in de comic Revenge of the Green Lanterns, en het voelt logisch dat hij hier nu weer terugkeert. Hij is dan ook een ideale keuze voor een gele ring, al zal Mogul zich niks aantrekken van de rest van Sinestro’s Corps en asociaal z’n eigen ding gaan doen. De actie is flitsend, de schaal is lekker groot, en er zijn zelfs een paar horror-achtige momentjes verspreid over deze comic. Het begint al met het ontdekken van een wereld die compleet omringd is door dode organische materie en dingen worden alleen maar creepier vanaf dat punt. De visuals van Patrick Gleason zijn zoals gewoonlijk weer perfect voor het verhaal en hebben door goede panel layouts soms een claustrofobisch effect.

 

Helaas overleeft niet iedereen de confrontatie met Mogul, en een van de coolere Lantern characters zal het veld moeten ruimen. De serie blijft haar grimmigheid behouden, en dat trek ik eigenlijk wel prima. Het mag dan kleurrijk en avontuurlijk zijn, de dood ligt in het DC universum nog steeds overal op de loer. Al met al is Ring Quest gewoon een no-brainer voor Lantern fans. Zelfde geldt voor het deeltje dat er op volgt…

Sins of the Star Sapphire

Er zijn al eerder hints langsgekomen in andere Green Lantern comics over het bestaan van nieuwe organisaties die een ander deel van het kleurspectrum onder hun controle hebben. Waar de Lanterns kracht putten uit groen gekleurde wilskracht maken hun voornaamste tegenstanders in het Sinestro Corps gebruik van geel, wat gelijk staat aan angst. Maar zij zijn niet de enigen: de laatste tijd is er een helder violet licht op de planeet Zamaron zichtbaar. Juist, een nieuw Corps heeft zijn intrede gemaakt. Eentje dat niet gedreven wordt door wilskracht of angst, maar… liefde. Oh god, als dit maar geen lovey-dovey bullshit wordt!

De Guardians zijn van nature niet agressief, en omdat niemand weet wat die Zamarons nou precies van plan zijn wordt besloten een diplomatische missie op te zetten. Hey, eindelijk eens een probleem wat niét met een hoop geknok op te lossen is! Het blijkt dat de Zamarons een eigen Power Battery hebben die een serie ringen van energie voorziet. De dames in dit Corps noemen zichzelf de Star Sapphires en zij hebben zo hun eigen plannetjes om het universum te redden. En die plannen lopen niet rechtlijnig met hun groene collega’s…

Tegelijkertijd wordt de wilskracht van de Green Lanterns met een omweg ondermijnd. Sinestro Corps aliens zoeken familieleden van Lanterns op hun thuiswerelden op en slachten ze af, wat een hoop leden nerveus maakt. En alsof dingen niet erg genoeg zijn zoekt de creepy Sinestro agente Cryb Lantern families op met kleine kinderen, doodt de ouders en steelt de baby’s om ze zo op haar eigen manier op te voeden. De zoektocht naar Cryb zal voor de meeste actie in deze trade zorgen, en het is een vrij effectief geheel geworden. Cryb is qua design een freaky organisme met nare powers.

Er zijn een paar kleine verwijzingen naar dingen die in die ándere Lantern comic, genaamd Green Lantern, plaatsvonden. Zo wordt de naam ‘Alpha Lanterns’ even genoemd en blijken de Guardians een nieuwe regel in het Book of Oa te hebben geplaatst die alle Corpsleden in staat stelt nieuwe dingen te doen. Omdat de twee series onderling overlap hebben is de leesvolgorde soms even tricky, al kun je deze hier besproken comics lezen zonder dingen gespoilered te krijgen of cruciale info te missen. Plus zullen we in een volgende review de Green Lantern issues bespreken waar we hier niet aan toe kwamen.

Sins of the Star Sapphire bevat in ieder geval weer fijne dingen voor de fans. De mix van actie en dialoog is dik in orde en er zijn interessante onthullingen die de mythologie van de setting wat uitbreiden. Ook interessant hoe één specifieke Guardian, die in de strijd tegen het Sinestro Corps verminkt is geraakt, haar eigen plannetjes lijkt te hebben… De afhandeling daarvan zien we snel genoeg, in de mega crossover genaamd Blackest Night. Maar zo ver is het nog niet helemaal. Het tekenwerk van Patrick Gleason is weer compleet awesome. Twee issues in deze bundeling zijn getekend door nieuwkomer Luke Ross en zijn aardig maar nergens echt spetterend.

Al met al zijn deze Green Lantern comics zeer prettig weglezende brokjes entertainment geworden. Er wordt langzaam maar zeker naar iets heftigs toegewerkt, en nu het universum naast groen en geel er ook een violet schijnsel bij heeft gekregen belooft het in ieder geval een kleurrijk geheel te gaan worden. Het zou echt zonde zijn om deze sci-fi fun te laten liggen. Ja, mensen die na het zien van de matige film deze comics een kans durven geven… dat zijn de types met échte wilskracht. Zal de Corps leuk vinden.

avatar geschreven door op 28 augustus 2011

Reageer

Anti-Spam vraag :