0

Batman: Hush


Bijna tien jaar oud alweer. Long overdue review? Liggen we al zovér achter op de redactie hier? Niets daarvan, een fraaie reissue en een zowaar Nederlandse vertaling van Hush maken de comic weer actueel genoeg om even in de spotlight te jagen. En geloof me, dat is flink terecht. Het is weer een schimmige nacht als zovelen in Gotham City. Langs de stille kades liggen de vrachtschepen stilletjes te dobberen, alsof ook zij onheil verwachten. In de schaduwen zien we een silhouet van het dak springen. Batman! De vleugels gespreid, een blik koelbloedig op oneindig en klaar voor zijn eerste confrontatie in deze miniserie, met een reusachtige, bloeddorstige Killer Croc.

Maar het zou geen miniserie zijn, als Batman niet vermoedt dat er meer achter de ontmoeting met Killer Croc zit dan het oog toelaat. De detective ontdekt al snel een spannend complot om de Vleermuis te decimeren tot Guano-kruimeltjes. Een plot, waarin DC-favorieten als de Riddler en de Joker even langskomen of zelfs een rol in het web rondom de vleermuis lijken te hebben. Maar waar Batman’s ergste vijand (knijp me if you’ve heard that one before), Hush, vakkundig jacht op hem maakt

Bat-noir

Hush is geschreven door Jeph Loeb, die ook de fraaie Bat-noir novel The Long Halloween op zijn conto heeft staan. In tegenstelling tot die meer uitgesponnen en verhalende novel, ligt het tempo in Hush aanmerkelijk hoger en boordevol heftige actie. Dat is maar goed ook, want daar weet een artiest als Jim Lee natuurlijk als geen ander raad mee. Een beetje Marvel-kenner begint bij het horen van zijn naam spontaan het lichaam rechtop te positioneren, de mondhoeken kwijlend te laten zakken, de handen vooruit en richting bookshop te trekken. Lee maakt namelijk zo ongeveer de meest gedetailleerde, pompeuze, overdadige papieren popcorn die je je maar kunt voorstellen. Vrouwelijke heldinnen hebben steevast een taille waar Adriana Lima een moord voor zou doen en borsten die de plastische chirurgie voor een raadsel zou doen staan. En onze eigen Bas Rutten oogt als een mager scharminkeltje dat je zo het speelkwartier in een vuilnisbak omkiepert vergeleken bij de ronde spiermassas waar Batman mee pronkt dankzij Lee.

Ontdek de detective

De combinatie tussen verhalenteller Loeb en pencelenwizard Lee werkt als de stand van een instant vermageringspil op een congres voor fotomodellen. Explosief. Een spannend detectiveverhaal vol actie in tekenwerk dat je ogen opzuigen van de paginas met 14.000 Watt vermogen. Romances, knokwerk, intriges, list, bedrog en mysterie. Batman: Hush heeft alles wat je in een Batman comic hoopt aan te treffen. De fraaie verzamelbundel van deze gedenkwaardige 11 issues is een blinde aanschaf waard, ook al volg je de Batman niet op de voet. Het vergt niet veel moeite om in te stappen in deze comic en het verhaal te volgen. Er zijn wel wat referenties naar eerdere comics, maar in tegenstelling tot andere bundels (bijv. Batman R.I.P.) is het hier niet storend en leidt het allerminst af van het verhaal zelf. Heb je iets met Batboy, dan zijn er een aantal comics een blinde aanschaf waard. Dark Knight Returns van Frank Miller is er zoéén of The Killing Joke. En twintig jaar sinds het verschijnen daarvan, was er Batman: Hush. Wacht niet weer tien jaar met het kopen ervan. Tegen die tijd proberen we je namelijk te overtuigen Morrison’s Batman & Robin eens te proberen.

avatar geschreven door op 3 september 2011

Reageer

Anti-Spam vraag :