0

Hulk Vs (2009)

We hebben het allemaal wel eens gespeeld, het ‘wie zou winnen’ spel. Plaats twee fictieve badasses tegenover elkaar en stel voor wie logischerwijs als winnaar uit de bus zou komen. “OK, Darth Vader versus de Predator, wie zou er winnen?”. Predator, obviously. Gremlins versus Tribbles? Gremlins. Worf versus Dracula? Worf, maar alleen als we het hebben over de DS9 Worf en niet de TNG variant. Enzovoort.
Bij Marvel spelen ze dat soort spelletjes niet, die stoppen dat soort scenario’s gewoon in hun comics of in dit geval, animaties. En wie kun je nou beter een krachtmeting aan laten gaan dan Angry McPissedoff himself, de Hulk? Met de klassieke slogan ‘Hulk is the strongest one there is!’ heeft hij wel een reputatie om hoog te houden. In deze uit twee delen bestaande direct-to-DVD animatiefilm zien we de groene gigant het opnemen tegen een viking-god en een harige Canadees. Place your bets, people!

Als eerste kandidaat is daar het blondje met het korte lontje; Thor. Hulk vs Thor is de zwakste van de twee producties, maar is qua verhaal weer het meest uitgebreid. Beide delen zijn overigens geschreven door Craig Kyle en Christopher Yost, die bij Marvel fans bekend kunnen zijn van hun badass werk aan comics als X-Force. Het gedoe begint allemaal als Loki een plan bedenkt om zijn broer Thor voor eens en altijd tot een viking-pulp te reduceren: de Hulk met wat magische bla bla mind controllen en als oversized marionet gebruiken. Bij deze procedure raakt Bruce Banner gescheiden van Hulk, wat grote problemen op gaat leveren.

Nu is een Hulk versus Thor showdown in principe wel de moeite waard. Thor is immers één van de sterkste superhelden in de Marvel stal qua brute kracht, maar Hulk is ook geen mietje natuurlijk. In de comic World War Hulk hebben we de showdown tussen die twee moeten missen (Thor was op dat moment tijdelijk overleden) dus is het wel geinig om in deze geanimeerde vorm een herkansing te krijgen. De power-levels van beide heren worden in ieder geval wel vrij goed overgebracht, al duurt hun onderlinge confrontatie ook weer niet zo heel lang. Dat krijg je als er zonodig ook verhaal en een uitgebreide cast (zo’n beetje alle belangrijke Asgard types) in zijn gestopt.

Animatie, voice-acting en tekenwerk zijn allemaal redelijk tot ok. In zijn totaliteit is deze productie nergens heel erg spetterend, maar het verhaal is in ieder geval afwisselend en de visuals kleurrijk. Mocht je niks hebben met Thor of dat Asgard-circus er omheen dan zal deze korte animatiefilm je mening daar niet positief over veranderen.

Als tweede kandidaat is er de mutant die de ‘man’ in ‘adamantium’ stopt; Wolverine. Hulk VS Wolverine is best een geinige callback voor old school comic fans, hun eerste showdown was namelijk ook de eerste keer dat Wolverine in een Marvel comic te zien was. In deze animatiefilm wordt dat moment nog eens dunnetjes overgedaan, maar dan met wat interessante extra’s erbij. Wat al snel opvalt is dat deeltje zowaar bloederig is af en toe. Daarmee valt met terugwerkende kracht ook op hoe veel braver het Thor deel was, al is de hoeveelheid guts ’n gore geen maatstaaf voor kwaliteit natuurlijk. Toch was het een goede beslissing om het Wolverine-deel iets grittier te maken, past toch iets beter bij het verwachtingspatroon van de kijker.

De film begint met de zo uit de comics gelifte knokpartij tussen Hulk en Wolverine, en net als je bang bent dat er geen afwisseling te vinden is duiken er een hoop toffe baddies uit de comics op die hun eigen agenda hebben. Een van de leukste verrassingen in deze groep evil characters is Deadpool. Waar Ryan Reynold’s versie van het character in de Wolverine Origins film totaal faalde is die in deze animatiefilm een stuk memorabeler. Deadpools dialoog is die typische blend van gevat en random, zijn gedrag is herkenbaar, en hij is hier als bonus ook nog eens extra eikelig.

Hulk VS Wolverine was voor mij een hele fijne combinatie van retro, actie en een gave cast. Visueel gezien wijkt het niet zo veel van Thor af, al zul je hier minder shiny kleurtjes tegenkomen. De actie is wel stoerder, al is Hulk iets meer naar de achtergrond geschoven. Niks mis mee in dit geval. Alle losse elementen zijn hier in ieder geval beter op z’n plaats en mixen prettig met elkaar.

Hulk mag dan niet het meest complexe of fascinerende character zijn dat Marvel in z’n stal heeft, maar je kunt altijd rekenen op die groene gast voor wat good ol’ vuistenwerk. Het leidt in ieder geval tot redelijk geslaagde DVD-animatiefilms die ondanks al te veel diepgang mij als comic geek toch wel wisten te vermaken. En nu begin ik me toch wel af te vragen of er iemand in het ‘wie zou winnen’ spel tegen Hulk op kan. RoboCop? Dat meisje uit The Ring? Een fully operational Death Star? Godzilla? David de Kabouter met een kabouter-size adamantium kettingzaag? Nou, nog genoeg materiaal voor toekomstige animatiefilms dacht ik zo.

avatar geschreven door op 14 september 2011

Reageer

Anti-Spam vraag :