0

Jeff Burk – Shatnerquake

Er is een hele fijne lijn tussen ‘campy’ en ‘fouter dan je bejaarde buurvrouw in een bikini’. Ik vind genoeg dingen leuk waar ik me stiekum voor schaam: Jersey Shore, Nip-Tuck, de hilarisch kinderachtige lyrics van artiest Blowfly, the list goes on. Echt foute boeken heb ik daarentegen nog niet echt mee mogen maken. Tot de dubieuze dag dat ik per toeval Shatnerquake ontdekte. Ooh boy.

Ja, The Shat himself. Wie houdt er nou niet van die ronde, olijke, geflipte ex-Starfleet captain? Of je nou zijn muziek luistert, zijn boeken leest of hem als cameo in veel te veel dingen tegenkomt, je moet toegeven dat de man nog steeds goed bezig is. Dat vond schrijver Jeff Burk ook, die een heus boek schreef dat voor 80% uit pure Shatner bestaat. Nah ja, eerder een boekje dan een boek, want Shatnerquake heeft een schamele 83 pagina’s en een relatief groot lettertype. En Jeff Burk, kennen we die misschien ergens van? Grote kans van niet. Dit boek was zijn eerste, daarna verscheen Super Giant Monster Time en binnenkort is Cripple Wolf te lezen, over een gehandicapte weerwolf. Je raadt het al, dit zijn geen literaire meesterwerkjes. Maar dat hoeft niet altijd erg te zijn, toch?

Shatnerquake speelt zich af in een freaky nabije toekomst. William Shatner is een van de populairste acteurs op de wereld, en arriveert bij aanvang dan ook op ShatnerCon, een groots event wat zich afspeelt in een gigantisch conventie-centrum. Dingen zouden smooth moeten gaan ondanks de horden met sociaal zwakzinnige Trekkies en dergelijke fanboys, maar een groep Campbellians (gestoorde Bruce Campbell aanhangers) probeert met een Fiction Bomb hem volledig uit de realiteit te wissen. Dit gaat niet helemaal zoals gepland, en het gevolg is nu dat elk character dat Shatner ooit heeft gespeeld tot leven komt. Een agressieve en flink zwetende Captain Kirk, onbetrouwbare Boston Legal advocaat Denny Crane, de ramptoerist uithangende Rescue 911 Shatner, etcetera. Chaos volgt, en de bodycount stijgt ontzettend snel. Kan de échte Bill heelhuids aan ShatnerCon ontsnappen?

Laat het duidelijk zijn; dit is een boek voor een specifieke doelgroep. Niet alleen Trekkies (al zullen zij een hoop in-jokes kunnen waarderen) maar een breed scala aan Shat-fans kunnen zich hier mee vermaken. Wees wel gewaarschuwd: de humor is grof, de schrijfstijl is simpel, afgescheurde ledematen vliegen je om de oren en constant zul je denken “waarom léés ik dit?” tot er weer iets hilarisch fouts gebeurt en je de pagina gretig omslaat. Het overgrote deel van de personages is gruwelijk oppervlakkig en dient voornamelijk als slachtvlees voor de vele hectische situaties en bloederige confrontaties. Shatner zelf is dan weer hilarisch neergezet. Zijn dialoog heeft zelfs precies die overdreven pauzes waar hij zo bekend om is! Je leest deze passages dan ook echt met zijn stem in je achterhoofd. Funny stuff.

De uitgever van dit boekwerk is Eraserhead Press. Als je denkt dat een werkje als Sharnerquake bizar en leip is, dan heb je nog niks gezien. Van dezelfde uitgever komen ook titels als: The Baby Jesus Butt Plug, Dead Bitch Army, It Came From Below The Belt, The Haunted Vagina en Adolf In Wonderland. Dit zijn allemaal bestaande boeken. Wauw.

Mensen die de integriteit en kwaliteit van literatuur hoog in het vaandel hebben staan zullen hun neus ophalen met Shatnerquake. Die vinden het een piece of shit. Maar mensen met een gevoel voor foute, zwarte humor en een zwak voor die ene mollige acteur met die vreemde manier van praten? Die vinden het gegarandeerd een piece of Shat.

avatar geschreven door op 11 oktober 2011

Reageer

Anti-Spam vraag :