0

Stake Land (2011)

Het is de laatste tijd wat matigjes gesteld met vampier-films. Die Twilight bullshit zullen we sowieso maar even vergeten, maar een film als bijvoorbeeld Daybreakers was achteraf ook een harde tegenvaller. Sure, Let The Right One In was erg goed, maar stamt ondertussen ook weer uit 2008. En televisie is voor mij al helemaal geen alternatief. Al die series die zonodig oversekste vampieren moeten hebben? Blegh. Ik had de hoop al weer bijna opgegeven, tot mijn aandacht viel op een onbekend filmpje uit 2010 genaamd Stake Land. Een soort post-apocalyptische road movie met monsterlijke vampiers? Aw HELL yeah!

In Stake Land volgen we jongeman Martin (Connor Paolo) die beschermd wordt door een bikkel die zichzelf alleen aan laat spreken als ‘Mister’, gespeeld door Nick Damici. Samen reizen ze de Verenigde Staten door, op weg naar New Eden (oftewel Canada) wat volgens de geruchten een van de laatste veilige plaatsen zou zijn. De mensheid wordt namelijk geteisterd door een vampierenplaag. En niet het aantrekkelijke type dat meisjes verleidt en zich pretentieus gedraagt, maar levensgevaarlijk roofdieren die voornamelijk door primitieve instincten worden gedreven. De hele samenleving is in korte tijd door deze wezens naar de kloten geholpen, en het helpt niet dat er naast deze dreiging ook een grote groep religieuze freaks actief is die zwakkere mensen opjaagt en vampieren vangt voor hun eigen doeleinden, all in the name of the Lord.
De film heeft wat mij betreft de juiste mix van spanning, ellende en survival-momenten. Een dik actiespektakel hoef je niet te verwachten, het geheel is best wel ingetogen en sober qua presentatie. Hierdoor worden alle vampier-scènes een stukje interessanter, de makers weten daarbij ook nog best wat creepy momentjes in de film te stoppen en ook wat originele dingen toe te voegen. We worden niet elke 5 minuten met een nieuwe buslading creeps doodgegooid, de essentie is echt de reis die Martin en Mister maken. Ze bezoeken kleine nederzettingen, oefenen hun vampier-killing moves, pikken soms andere mensen op en proberen zo goed en kwaad als het kan het land te doorkruisen. Stake Land kan gezien worden als een soort mix tussen The Road en The Walking Dead. De vampiers zijn zoals gezegd een stuk monsterlijker, en hebben in deze film ook wat zombie-achtige trekjes. Dat je het effe weet.

In principe is er weinig afwisseling in het verhaal, vanaf de eerste momenten tot de laatste is de reis naar New Eden de focus. Echte character development is er niet zo, en hopelijk stoor je je niet aan het feit dat we weinig te weten komen over deze vampiers en het ontstaan van de huidige nare situatie. Ergens vond ik het wel prima dat we als kijker een beetje in het duister worden gelaten. Wel cool dat er ook verschillende ‘soorten’ vampiers zijn, zo heb je bijvoorbeeld Bersekers die het langst rondlopen, en zo taai zijn dat een houten staak door het hart niet eens mogelijk is. Nasty!.
Naast een niet al te onvoorspelbare storyline zijn er nog wat meer zwakke puntjes. Sommige momenten zijn nét te fout of onbedoeld grappig om heel serieus te nemen, en de laatste 15 minuten lijkt wat te lijden aan Hollywood-syndroom waarbij dingen wel héél erg goed uitkomen voor de characters en er een final showdown is die niet per se had gehoeven. Aan de andere kant bevat Stake Land ook weer wat brute momenten, dingen die je in de standaard grote studio producties niet ziet. Bij vlagen is het dan ook best grimmig, en dat is precies wat een roadmovie door een vernaggelde samenleving nodig heeft om mij als kijker te boeien. Het helpt ook dat de cast best goed werkt, met de norse Nick Damici als hoogtepunt. De film heeft geen bekende koppen, en dat leidt gelukkig niet af van het materiaal. Ik twijfelde zowaar of alle main characters het einde wel zouden halen, wat de kijkervaring alleen maar ten goede komt.

Al met al heb ik me prima vermaakt met Stake Land. De volgende keer dat mensen beginnen te babbelen over sexy bloedzuigers uit Random TV Serie X of saaie love-triangles met domme tienermeisjes en weerwolven kan ik tenminste net doen of ik aan het opletten ben terwijl ik aan een betere, mannelijkere vampier-ervaring terugdenk. Suck on that, baby!

avatar geschreven door op 17 oktober 2011

Reageer

Anti-Spam vraag :