0

Leslie Knope – Pawnee, The Greatest Town In America

Comedyseries met sterk schrijfwerk en sympathieke personages zijn niet in gruwelijk grote hoeveelheden te vinden. Ik kreeg het een tijd terug even benauwd toen het derde seizoen Parks and Recreation tijdelijk werd uitgesteld. Een van mijn favoriete series die misschien van de buis zou verdwijnen? Nasty. Er zat niets anders op dan afwachten en hopen dat NBC de serie later alsnog zou uitzenden. De makers van de serie zaten met hetzelfde probleem, maar zijn in die periode niet stil blijven zitten. Met al die extra tijd zijn ze gaan werken aan het boek Pawnee, The Greatest Town In America, wat afgelopen oktober uiteindelijk aan te schaffen was. Dat is nog eens een goede investering van je tijd!

Een boek over een comedyserie… dat is een ongebruikelijk concept. Het is namelijk geen behind the scenes analyse over het maken van Parks and Recreation, maar een volledige geschiedenis en in-depth analyse van het fictieve plaatsje Pawnee. Het boek zit vol met in-jokes, verwijzingen naar en verdiepingen over zaken uit de serie. Als je (nog) geen fan bent van Parks and Rec dan zal dit boek 62% minder grappig zijn. En ja, dat is een precies berekend percentage. We hebben de beste humor-wetenschappers er voor ingeschakeld. Voornamelijk clowns. Als je de serie wél volgt (iets wat iedereen sowieso zou moeten doen!) en kunt waarderen, dan is dit boek een fantastische aanschaf. Het typische Parks gevoel voor humor is overal terug te vinden en er is duidelijk tijd en moeite ingestopt.

Het hele boek is door hoofdpersoon Leslie Knope geschreven. Nah ja, de makers van de serie zelf hebben dat natuurlijk gedaan, maar het wordt in character op de typische Leslie manier gebracht. Passages als de volgende zijn dan ook echt ‘typisch Leslie’:
The Author was really excited to refer to herself as “The Author” throughout this book, because it just seemed so official and kickass and cool, but now, when The Author has read back over the Acknowledgements on the previous pages, it seems stilted and weird. So from now on, I’ll just call myself Leslie. I hope everyone is cool with that.

Lesie neemt de lezer mee op reis door Pawnee, en je krijgt zo’n beetje alles wat je over een stadje te weten kunt komen op je bord: van haar dubieuze ontstaansverleden, de vele, vele, VELE wandaden tegen de Wamapoke indianenstam en de lijst met Miss Pawnee winnaressen tot het drankjesmenu van de Snakehole Lounge. Een van de leukste dingen zijn de vele bijdragen van de overige characters uit de serie. Andy Dwyer geeft bijvoorbeeld zijn professionele mening over het aanbod in concertruimtes, Jean-Ralphio analyseert de vijf heetste clubs in Pawnee en Ron Goddamn Swanson schrijft een typisch Swanson-stijl verslag over zijn 30 dagen durende verblijf in een blokhut.

Als je regelmatig om de serie zelf moet lachen zal dit boekwerk hetzelfde effect op je hebben. Er komen misschien wel wat dingen langs die letterlijk ook zo in de serie zijn genoemd, maar dan nog is 95% van alles wat je hier leest gewoon nieuw materiaal. Het boek is full-color en zit vol met hilarische afbeeldingen. De humor is af en toe lekker zwart, bijvoorbeeld bij de beschrijvingen van de gruwelijke manieren waarop Kernston familieleden (bekend van de Kernston’s Rubber Nipples fabriek) door de jaren heen aan hun einde zijn gekomen. Of wat dacht je van de super evil ontstaansgeschiedenis van snoepproducent Sweetums? Wat wil je, met hun vroegre slogan “No One Can Eat Just One – Because They Have Drugs In Them”. Gelukkig is er ook veel aandacht besteed aan de rivaliteit met de naburige high-society stad Eagleton:
One of Pawnee’s favorite pastimes is crapping on Eagleton. For a while there, Pawnee’s favorite pastime was literally crapping on Eagleton, but there was a huge police crackdown, so now we just like to make fun of them.
Er is bijna geen element uit de televisieserie dat niet hier in printvorm nog eens langskomt en verder wordt uitgewerkt. Mocht je de serie net aan het volgen zijn dan kan ik je aanraden om dit boek pas te gaan lezen als je in het begin van seizoen 4 bent beland. Op die manier worden er geen zaken al onthuld die in de serie zelf op een uitstekende manier werden geïntroduceerd.

Kun je geen genoeg krijgen van de Parks & Rec characters en die prettig gestoorde omgeving waar ze zich in bevinden? Dan is de aanschaf van Pawnee, The Greatest Town In America een no-brainer. Hiermee heb ik in ieder geval de beste manier gevonden om toch nog mijn Knope-fix te krijgen, mocht een volgend seizoen weer worden opgeschoven.

avatar geschreven door op 30 november 2011

Reageer

Anti-Spam vraag :