3

The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes – seizoen 1

Het wordt steeds makkelijker om aan je directe omgeving mee te delen dat je superhero comics leest zonder negatieve reacties te krijgen. Batman, Wolverine, Spidey en Iron Man hebben ijzersterke reputaties, mede dankzij al die films van de laatste jaren. Geweldige schrijvers als Brubaker, Ellis en Morrison richten zich tot een volwassen publiek, en er zijn genoeg series te vinden met een inhoud die zeker niet voor kids is. Maar wanneer Marvel eind 2010 aan komt zetten met een kleurrijke animatieserie… die als bijkomende bonus ook nog eens op een Disneykanaal werd uitgezonden… en die mij als Avengers fanboy eigenlijk prima bevallen is… Oeis! Dat hield ik een tijd lang liever voor me. Gelukkig kan ik het op Dorkside wel kwijt. You guys won’t judge me, right?

Nu is de overstap van Marvel-comic naar beeldbuis natuurlijk niks nieuws meer. Er zijn door de jaren heen al een shitload aan Marvel cartoons verschenen, series die zich meestal op één of een klein groepje characters richtten. Nah ja, de X-men cartoon uit de 90’s was nog relatief uitgebreid en wist destijds hele storylines uit de comics vrij geslaagd naar het scherm te brengen. Met The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes is er dan voor de Marvel fans of fannabees een cartoon die dit specifieke super-team eens aan durft te pakken. Goed gepland ook, met de aankomende film in het achterhoofd.

Het concept ‘Avengers’ is uitgebreider dan je denkt; er zijn een hoop heroes, villains, grote storylines en door elkaar lopende gebeurtenissen. Daarom is het zo fijn dat de makers er niet voor gekozen hebben om het concept tot het absolute minimum terug te brengen. Het is zelfs verrassend hoe veel zaken uit de comics hier terug te vinden zijn. Voor de Marvel fan die z’n geschiedenis een beetje kent is Earth’s Mightiest Heroes dan ook een feest van herkenning.
De manier waarop de vrij uitgebreide setting wordt geïntroduceerd is ook bijzonder slim gedaan. De serie begint namelijk met 20 micro-episodes van iets meer dan 5 minuten, waarin steeds één main character centraal staat. Bij aanvang zijn dit Iron Man, (het enige duo) Wasp & Giant-Man, Hulk, Cap en Thor. In elke mini-aflevering worden nieuwe characters of concepten onthuld die vaak in latere ‘echte’ afleveringen een grotere rol zullen spelen.

De serie begint goed en wel met de dubbelaflevering Breakout, een knipoog naar de eerste New Avengers storyline met dezelfde naam. In de micro-episodes zijn 4 verschillende soorten supervillain gevangenissen geïntroduceerd, en die worden nu allemaal gesaboteerd. Al die uitgebroken villains zijn alleen door samenwerkende superheroes te stoppen, en huppa, The Avengers zijn geboren. Hierna wordt de serie een mix van de old school verhalen uit het Kirby en Stan Lee tijdperk met elementen uit recentere storylines.

Gedurende de serie zal het Avengers team aangevuld worden of juist leden verliezen. Geinig detail is dat je in de intro een groepsfoto ziet van alle characters die op dat moment Avengers leden zijn, en als de Hulk dus bijvoorbeeld een tijdje zijn eigen ding gaat doen verdwijnt hij ook uit dit plaatje. Tee-hee. Het verraste me hoe characters als Hawkeye, Black Panther en Giant-Man in geanimeerde vorm best bad-ass uit de hoek kunnen komen. De stemacteurs zijn in orde, zonder gekke uitschieters. Leuk hoe men voor Iron Man een stemacteur heeft gevonden die echt klinkt als Downey Jr, met een tikkie Jack Black. En een paar persoonlijke favorieten doen de stemmen van bepaalde villains: Lance “Millennium” Henriksen laat Grim Reaper flink intimiderend klinken, Mark Hamill is audio-monster Klaw en Jeffrey “Re-animator” Combs is een perfecte Leader geworden.

Er wordt gedurende de 26 afleveringen best mooi toegewerkt naar bepaalde gebeurtenissen: zo zien we Giant-Man al in een vroeg stadium werken aan Ultron, probeert Hydra een tijd lang de Cosmic Cube te verkrijgen dankzij samenwerking met A.I.M., blijkt dat een specifieke villain een Skrull is, komen de Masters of Evil regelmatig terug en gaat er vermoedelijk in een later seizoen een Winter Soldier storyline plaatsvinden. De laatste seconden van seizoen 1 duiden voor de nabije toekomst ook op een mix tussen Secret Invasion en de Skrull/Kree War. Allemaal hele fijne dingen om eens in geanimeerde vorm terug te zien.

Maar dat is tegelijk ook het grootste probleem van Earth’s Mightiest Heroes; de animaties en het tekenwerk zijn niet echt heel indrukwekkend, en bij vlagen zelfs redelijk slordig. De character designs zijn vaak simpel (vooral van de Avengers zelf) en door de soms wat houterige animatie komt het geheel wat kaziger over dan de bedoeling is. Hardcore fanboys als ik zullen er doorheen kunnen of willen kijken, maar iemand die de serie zonder (Marvel) voorkennis wil gaan kijken kan er wat meer moeite mee hebben. Het is jammer dat het geheel visueel gewoon niet echt boeiend is, want de inoud is eigenlijk best prima. De opbouw is goed gedaan, er zijn veel payoffs, het geheel zit propvol met verwijzingen naar de comics (namen als Lukin en Gorgon komen bijvoorbeeld even langs) en een paar multi-arc episodes hebben zowaar een licht episch tintje. Nu is DC wel de koning waar het animatieseries betreft, en dat blijft zij nog wel even, maar dit is wat mij betreft een hele geslaagde poging van de concurrent geworden. Oh, op het intens foute nu-metal nummer in de intro na. Ugh.

Het is voor mij als (relatief) volwassen manspersoon een beetje awkward om toe te geven dat ik een cartoonserie als Earth’s Mightiest Heroes heb gevolgd. Maar ja, ik ben al jarenlang fan van het bronmateriaal en kan op deze manier weer dat fijne gevoel terugkrijgen wat ik als jong manneke kreeg bij het kijken van de  X-men cartoon op zaterdagochtend. De doelgroep van deze Avengers serie is in ieder geval een mix van jong en oud. Mocht je de recente Marvel films best in orde vinden dan is dit een kijkje waard. Vooruit, de inhoud is soms wat corny of overdreven, maar het bronmateriaal is af en toe net zo leip. Het blijven immers verhalen over superhelden in gekleurde pakjes. En je er voor schamen… Denk maar zo, het kan altijd erger. Je had ook zo’n vervelend vocale My Little Pony : Fandom Is Tragic gast kunnen zijn. Met dat in het achterhoofd durf ik mijn Avengers waardering gelukkig niet meer voor me te houden.

avatar geschreven door op 21 december 2011

3 reacties op “The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes – seizoen 1”

 1. avatar Egregius schreef:

  Man, X-Men was dan ook een erg gave serie, waar m’n nerdy jongenshartje eigenlijk nog steeds sneller van gaat kloppen. De grotere verhaallijnen, en dan vooral de afleveringen waar Cable uit de toekomst langs kwam droppen met de boodschap: “Something’s wrong! Everything is going to pieces!”

  Ah…tijdreizen met post-apocalyptische toekomst(en).. 🙂

 2. avatar Bartelen schreef:

  Ik was als klein menneke vrij geshockeerd toen in een van de eerste afleveringen Morph doodging. Ik vond hem een cool character en hoopte meer van hem te zien, maar nee, whammo. No mo Morph. Vooruit, later kwam hij wel weer terug, maar dat compenseerde niet voor het jeugdtrauma.

 3. avatar Egregius schreef:

  Overigens een oeps: verwarde de namen van Cable en Bishop (die bedoelde ik dus hier boven). Kan me Morph niet eens herinneren..misschien tijd voor een (guilty pleasure?) rewatch.

Reageer

Anti-Spam vraag :