0

The List

Mensen die in de kerstperiode aan surprises doen hebben ze vast ook gemaakt: lijstjes met wat je graag zou willen ontvangen. In het Marvel comic Universum was bijna elke dag in 2010 kerstmis voor één specifieke gast: Norman Osborn. Onder Spiderman fans bekend als de Green Goblin, maar door een hoop media-manipulatie en dat hele ‘being in the right place at the right time’ idee is Normie nu de baas geworden van S.H.I.E.L.D., zo’n beetje de machtigste organisatie in de Marvel setting. En wat wil een man als Osborn die alles al lijkt te hebben? Nou, zo blijkt, nog best wat. Norman heeft namelijk ook een lijstje gemaakt, en hij wil zeker geen Best Of Guus Meeuwis album of seizoen Mad Men op DVD…

De periode dat Osborn de top dog was in het Marvel universum wordt Dark Reign genoemd, en er zijn een hoop miniseries of losse issues uitgekomen die op dit concept inhaakten. Acht losse comics vormden samen The List, die als bundeling te koop zijn en als rode draad een pissed off Osborn hebben. De beste man is namelijk nu wel de baas van S.H.I.E.L.D. (dat hij meteen hernoemt tot H.A.M.M.E.R. als dikke vinger naar Nick Fury) maar hij is nog niet helemaal tevreden. Norman heeft een lijstje gemaakt met al zijn frustratiepunten, en omdat de kerstman daar niets mee doet is het aan hemzelf om deze dingen af te strepen. Dingen als ‘Kill Spider-Man, Kill Daredevil, Kill Frank Castle’. Je weet wel. Een typisch lijstje van een psychopaat.

The List bestaat uit steeds één comic van een specifieke serie of character. In totaal zijn in de List bundeling de volgende comics terug te vinden: The Avengers, Daredevil, X-Men, Secret Warriors, Hulk, Punisher, Wolverine en Amazing Spider-Man. Mocht je niets hebben met deze rij characters dan kun je deze uitgave skippen zonder er slaap over te verliezen. Maar de lezers die Marvel wat actiever volgen en een anthologie-conceptje wel eens willen proberen zouden hier nog wel wat geinigs uit kunnen halen.
Het grootste probleem van deze uitgave is dat de meeste losse verhalen niet echt op zichzelf staan. Voorkennis is vaak handig, en soms valt de lezer midden in een al lopende storyline. Nu is er wel een korte recap pagina aan het begin van elk nummer dus de lezer wordt niet helemaal in het duister gelaten, maar de hardcore Marvel fan zal hier het meeste plezier van hebben. Het kan hoe dan ook handig zijn om het einde van Secret Invasion en vooral Dark Avengers te hebben gelezen, die gaan over het begin van de Dark Reign periode.

De individuele issues variëren van ‘mwah’ tot ‘niiiice!’. We gaan ze allemaal even af!
Avengers – Geschreven door Brian Michael Bendis, artwork van Marko Djurdevic. Clint Barton, oftewel Hawkeye, is Osborn’s bullshit helemaal beu. Tegen het advies van zijn New Avengers teamleden in gaat hij solo op pad om de door de Dark Avengers ingenomen Avengers Tower te infiltreren en Norman om te leggen. Frustrerend, omdat dit deel eindigt in een cliffhanger die niet hier maar in de reguliere Avengers serie wordt afgehandeld. Dit issue is zeker niet verkeerd, er zijn een paar geinige brokjes dialoog te vinden en Clint mag lekker overdreven badass uit de hoek komen.Daredevil
– Geschreven door Andy Diggle, artwork van Billy Tan. Er is een hoop gebeurd met Matt Murdock sinds de laatste comic die we van hem hebben besproken. Zo is hij een tijdje de bak in gegaan, emotioneel he-le-maal door de mangel gehaald en maakt hij hierna steeds extremere keuzes. Tijdens Dark Reign is het nog gekker geworden; Murdock is nu van plan om leider van de mystieke (en evil!) organisatie The Hand te worden. Het voelt iets logischer als je de voorgaande Daredevil comics hebt gelezen, maar dit is alsnog een vreemde periode voor de serie. In zijn issue van The List probeert Osborn de invloed van The Hand in New York drastisch te beperken, en hij geeft Bullseye de opdracht om Daredevil voor eens en altijd naar de hel te sturen. Er gebeurt helaas in dit nummer niet echt veel, maar in de context van de serie zelf zijn de gebeurtenissen allemaal wat relevanter.
X-Men – Geschreven door Matt Fraction, artwork van Alan Davis. Sinds de gebeurtenissen in Messiah CompleX zijn de X-Men, onder leiding van Cyclops, verhuisd naar San Francisco en verblijven ze op het kunstmatige eiland Utopia. Namor en Emma Frost waren in de beginperiode van Osborn’s rise to power bij hem aangesloten maar hebben sindsdien het contact verbroken. Norman ziet dit als persoonlijke belediging en besluit om Namor op een wel héél persoonlijke manier terug te pakken. De comic is kleurrijk, heeft een redelijk hoog tempo en wat geslaagde actie. De conclusie heeft niet echt een ‘wow’ factor, maar het eindresultaat is gewoon degelijk.
Secret Warriors – Geschreven door Jonathan Hickman, artwork van Ed McGuinness.  Lezers die Secret Warriors volgen zullen dit specifieke verhaal al eens eerder zijn tegengekomen, het was namelijk ook aan de tweede trade toegevoegd. Lezers die Secret Warriors niet volgen zullen vermoedelijk geen idéé hebben waar dit gedoe precies over gaat. De serie zit vol intrige, spionage en geheimen, en om dat nu out of context op te moeten pikken zal niet meevallen. Beetje een vreemde toevoeging, al is er helemaal niks mis met het verhaal an sich. Nick Fury krijgt er genoeg kansen om badass te zijn, en hij heeft ook een lijstje gemaakt dat echt typisch Fury is. Maar ja, niet echt voor casual lezers dus.
Punisher – Geschreven door Rick Remender, artwork van persoonlijke favoriet John Romita Jr. Een van de hoogtepunten van deze collectie. Frank Castle, die zijn arsenaal heeft uitgebreid met gadgets van zijn superhero collega’s, wordt door heel H.A.M.M.E.R. opgejaagd. Hoe kan één man het uithouden tegen een heel leger aan getrainde professionals? En erger… Daken, de zoon van Wolverine, zit hem ook op de hielen. Deze comic is onverwacht bloederig, bruut, genadeloos, met een heftig eind dat me echt wist te verrassen. Jammer dat de Punisher serie na dit punt een overdreven en zelfs monsterlijk paranormale kant opging. Zonde.
Hulk – Geschreven door Greg Pak, artwork van Ben Oliver. Net als Daredevil is er ook met de Hulk vanalles gebeurd sinds zijn laatste besproken comic. Bruce Banner kan niet meer in zijn groene alter ego veranderen, en het blijkt dat het kind dat gedurende de Planet Hulk storyline verwerkt was nog leeft. Deze groene barbaar, Skaar geheten, is naar Aarde afgereisd om in klassieke Griekse tragedie-stijl zijn vader te doden. maar dat is niet Banner, dat is Hulk. Dus werken ze samen totdat Banner weer in die groene woesteling kan veranderen. Osborn vindt de geniale Banner een onvoorspelbare factor en bedenkt een plan om hem zonder al te veel kleerscheuren uit te kunnen schakelen. Dat hij alleen Victoria Hand en Moonstone op deze missie stuurt is dan weer wat suf. Hoe dan ook is het leuk om Banner zonder brute powers te zien, en er is een nerdy ‘plans within plans’ confrontatie tussen mensen die altijd een paar stapjes verder denken. Fijne visuals, een interessant einde… ja, dat was niet echt verkeerd.
Spider-Man – Geschreven door Dan Slott, artwork door Adam Kubert. De Spider serie was rond dit punt best wel suffig, en dit verhaaltje veranderde daar weinig aan. Slott is gewoon niet zo’n goede schrijver wat mij betreft. Peter Parker komt in bezit van videomateriaal dat Osborn in verlegenheid kan brengen, dus wordt hij opgejaagd. Niet boeiend, en ook Kubert’s werk lijkt hier wat meer gerushed. De grootste tegenvaller van deze bundeling.
Wolverine – Geschreven door Jason Aaron, artwork van Esad Ribic. We bewaren the best for last. Oh mijn god wat is dit Wolverine nummer een monsterlijk goed stukje comic entertainment geworden! Een perfecte balans tussen actie, gestoorde sci-fi concepten, originele ideeën en gevat dialoog. De visuals passen ook nog eens perfect bij het materiaal. Wolverine speelt grappig genoeg niet eens zo’n grote rol, het gaat voornamelijk om de uit de Dark Avengers groep gestapte Marvel Boy die ontdekt dat Osborn graag The World wil overnemen. Nee, niet de planeet, maar een geautomatiseerde faciliteit waar Weapon Plus wapens worden uitgebraakt. Tijdens de infiltratie van deze plaats stuit Marvel Boy op Fantomex, de bijdehante superdief/moordenaar/playboy. De perfecte team-up is geboren! The World en Fantomex zijn overigens creaties van Grant Morrison en stammen uit de periode dat hij de X-Men serie voor zijn rekening nam. Good times. Wat mij betreft was dit een van de beste 22 pagina’s aan comic die in 2010 het levenslicht zag. Lovin’ it.

Al met al heeft The List meer hits dan misses, maar de geslaagdheid van deze bundeling hangt af van je bekendheid met de Marvel setting en je interesse in de langskomende characters. Ook moet je niet al te ver doordenken, want er zijn best wat plotholes te vinden. Zo had Osborn bijvoorbeeld Sentry of Ares op de meeste problemen af kunnen sturen, maar deze duiken maar amper op. Vooruit, het eindresultaat zou een gigantische rokende krater zijn geworden, maar als je Spider-Man of Daredevil dan écht zo graag uit de weg wil ruimen dan neem je dat voor lief. Hoe dan ook heb ik me vermaakt met deze uitdieping van de Dark Reign periode. Het is dat ‘ie al in mijn kast staat, anders had ik deze comic vast ook op mijn kerstlijstje gezet.

avatar geschreven door op 24 december 2011

Reageer

Anti-Spam vraag :