2

Robot Chicken: Star Wars specials

“Wat die andere Seth kan moet ik ook kunnen”, zal Seth Green over z’n collega Seth MacFarlane’s Star Wars spoof gedacht hebben. Want in hetzelfde 2007 dat MacFarlane met z’n Family Guy/Blue Harvest ‘film’ kwam, deed Green met Robot Chicken een Star Wars parodie episode.

Robot Chicken? Voor wie het niet kent, sinds 2005 (en al 6 seizoenen lang) de stop-motion creatie van Matthew Senreich, mogelijk bekend van z’n andere stop-motion serie Titan Maximum, en Seth Green. In Robot Chicken wordt met klei-animaties en aktie-figuren (van oud transformers-speelgoed tot barbies tot G.I. Joe) korte absurdistische sketches of parodiën vol (pop-)cultuur referenties uitgespeeld. Van de robot die alles humpt (wasmachines, Herbie; geen onderscheid) tot een gevecht in het bejaardentehuis a la Neo in The Matrix 2 tot het concept ‘Bordspel-verfilmingen’ (denk bad-ass Hungry Hungry Hippos). Kortom van flauw tot melig, en van hoog-conceptueel tot ontzettend puberaal. Meestal het laatste overigens, maar vaak wel leuk. Voor deze Dorksider tenminste.

En nu Star Wars! Bij de eerste special zit een stukje waar de makers hun zegje doen, waar ze vertellen dat dit al lange tijd hun droom is geweest. En ze George Lucas bedanken voor het niet sue-en. Ongetwijfeld is er ook een beetje one-upmanship tussen de Seths gaande, al zal het vriendschappelijk zijn: Seth Green doet namelijk Chris Griffin’s stem in Seth MacFarlane’s Family Guy, en MacFarlane doet verschillende stemmen voor Green’s Robot Chicken, waaronder hier de stem van Emperor Palpatine:

De shows zijn natuurlijk niet te vergelijken: Family Guy doet de films integraal parodiëren, en Robot Chicken doet sketches van random momenten, geplukt uit/gebaseerd op stukjes uit alle (maar voornamelijk de oude) films door elkaar heen. Zo wordt een Cloud City weerbericht kort er op gevolgd door een yo’ mama-fight op de Deathstar tussen Luke en Palpatine (“Your mama is so fat, that Ben Kenobi said: ‘That’s no moon…that’s yo’ mama!’“). Er zit een wat gedateerde sketch tussen waar George W. Bush fantaseert dat hij jedi is (inclusief revelatie aan z’n dochter dat hij toch echt haar vader is, en een light-sabre gevecht met Abraham Lincoln), en gezegd moet worden: er wordt meer dan 1 sketch gerecycled uit de reguliere serie waar ze deze parodiën al eens tussengestopt hadden. Maar dat wordt dan weer ruimschoots gecompenseerd door een scène waar Boba Fett aan het glunderen is tegen een bevroren Han Solo, met creepy ondertonen. Serieus, ik lag dubbel, zo mooi is het gedaan.

 

Een iets andere take op de Cantina-scène..
Een iets andere take op de Cantina-scène..

 

Afijn, het beviel zo goed dat ze in 2008 en 2010 nog twee Star Wars specials hebben gedaan, die ook beiden met een flink stuk extra materiaal op DVD zijn uitgebracht. Deel 2 is uiteindelijk op een uur uitgekomen, deel 3 op 44 minuten, waar reguliere Robot Chicken eps normaal 22 minuten zijn. Oh en dit keer geen gerecyclede stukjes; win.

Deel 2 en 3 zijn ook een stuk sterker omdat ze, behalve de random bits (en dit keer ook meer over de prequel films) een aantal sketches ophangen aan een centraal thema: in deel 2 dat de emperor bounty hunters inhuurt (deze kant van Boba Fett, Dengar of Bossk heb je nog niet gezien!), en in deel 3, wanneer de emperor een diepe schacht in wordt gegooid door Vader, kijkt Palpatine terug op z’n leven en vraagt zich af hoe het toch zo heeft kunnen komen. Zo zien we sketches over de jonge Anakin, waarbij de emperor z’n twijfels uit over z’n uiteindelijke keuze voor second-in-command. Ah, de prequels op indirecte wijze belachelijk maken.. I love it.

Your tongue can't repel flavour of this magnitude!Iets moet wel gezegd worden van de Robot Chicken crew: they know their shit.. Ze maken grappen over ultra-obscuur Star Wars speelgoed, zoals de Orrimaarko action figure. Wie? PRUNEFACE! Er is een obscure referentie naar de eerste film van George Lucas, en zelfs een grap die je pas volledig waardeert als je de dialoog uit de film herinnert (iets met Toshi Station en power converters). Maar ook bijvoorbeeld een stukje waar gebeld wordt naar een obviously verlaten appartement met rottend voedsel op verschillende plekken; het antwoordapparaat gaat aan: “Greedo, this is your mother. You didn’t show up for dinner last sunday, and I’m worried.”

Er zitten een aantal scènes in over de ‘slachtoffers’ van de goodguys waar gekeken wordt naar hun kant van het verhaal. Sommige hier van gaan iiiets te lang door, maar misschien ben ik gewoon een harteloze bastard en laten we wel wezen: het relaas van een een-armige Wompa die probeert te tanken is mooi verfilmd. Er zit anders zat andere scherpe stukjes tussen om het goed te maken. Oh, en de stemmen van onder andere Mark Hamill, Carrie Fisher, George Lucas himself(!), Joey Fatone (heh, look him up) en Conan O’Brian. James Earl Jones hebben ze wel geprobeerd te krijgen, maar kregen ze niet voor elkaar helaas. Een van de specials op de DVDs is trouwens beelden van een showing op de George Lucas ranch.

Als final words hier ga ik hier de 3 specials aanraden, MET een caveat. Koop de DVDs, er zit zat bonus materiaal op. Maaarr….er is een versie, die uhhh..rondzweeft op de internetten..waar iemand alledrie de specials aan elkaar ge-edit heeft, en alle scènes op chronologische volgorde heeft gezet. Dit kijkt zo veel fijner dan van film naar film te springen, en dit is de versie die ik aanraad. Maar wel eerst de DVDs kopen natuurlijk, mede voor de special features, de commentary, de extra scènes, en de alternatieve sound-takes…en om het legaal te maken, in deze tijden van ophef over kopiëren. Of course.

Al met al een verfrissende blik op de mundanere kant van het Star Wars universum

avatar geschreven door op 23 januari 2012

2 reacties op “Robot Chicken: Star Wars specials”

 1. avatar Grafherrie schreef:

  In min of meer hetzelfde straatje (en ook net uitgekomen): Star Wars Uncut

  http://www.youtube.com/watch?v=7ezeYJUz-84

  Of, het internet doet een remake van Star Wars met duizenden participanten die elk een stukje van 15 seconden bijdroegen. Verwacht alles van acterende kinderen, SW-LARPers, en bord-kartonnen star destroyers, tot computer animaties, tekenfilm en Star Wars Lego. Door de *voortdurende* wisseling van scenes blijft het een intrigerend concept… en sommige interpretaties zijn echt hilarisch : D

 2. avatar Egregius schreef:

  Oh…mijn…goden…dat is AWESOME!!!

  Ik had er van gehoord…ooit, maar nu is het uit! Man oh man, de hele switch van Teenage Mutant Ninja Stormtroopers naar sexy Stormtroopettes…dayumn.

  Die film verdient z’n eigen review, hinthintwinkwink.

Reageer

Anti-Spam vraag :