0

Arthur (2011)

Een film die begint met de batmobile, kan die nog stuk voor deze Bat-brat? En als ook nog eens de film eindigt met de bus uit Scooby Doo, is dat dan al niet bij uitstek geslaagd? Russell Brand (Get him to the Greek) denkt van wel. Daarom propt hij ze maar in de remake van de jaren tachtig klassieker met Dudley Moore. Sterker nog, hij beschuldigde in recente interviews het origineel zelfs van het verheerlijken van alcoholisme, waardoor hij zelf de fles vaker ging zoeken.

Arthur wie?

Hij moet met de fles flink wat plezier hebben ervaren, want om nu te zeggen dat deze versie nu plots een scherp betoog tegen verslaving is, nee. Niet bepaald. Playboy Arthur (Russell Brand) leeft in één lange roes en is eigenlijk nooit nuchter. Ook niet wanneer hij de liefde van zijn leven ontmoet op Grand Central Station, in één van die zeldzame momenten dat hij zijn bed vol fotomo-delletjes verliet voor het halen van een slof sigaretten. Hoe dan ook, zijn familie stelt hem voor de keuze, ofwel uitgehuwelijkt worden aan een jongere versie van Cruela de Vil, Susan (Jennifer Garner), of het fortuin terzijde schuiven en voorgoed de lakens delen met de naïeve Naomi (Greta Gerwig). Arthur weet niet wat hij moet doen 90 minuten lang, en ook zijn eigen babysitter Hobson (Helen Mirren) kan hem daarbij maar matig helpen.

Typecasting

Wat opvalt is dat Russell Brand zich als een vis in de wodka moet voelen. De rol is hem op het lijf geschreven, en in dat opzicht is dat een groot pluspunt voor een remake. Je moet immers toch zien te tippen aan een iconische vertolking van een andere acteur, en dat lukt niet velen. Anderszijds heeft Russell Brand nog zelden iets anders gespeeld dan dronken hippies of stoned rocksterretjes, dus de rol lag ook niet bepaald ver van zijn bed. Sterker nog, kan iemand me een andere rol van hem aanwijzen eigenlijk? Greta Gerwig is iets zachter en sympathieker dan Liza Minelli. Toch wordt de show volledig gestolen door de sterk acterende Helen Mirren, de enige die haar karakter nog een beetje diepgang weet te geven. Arthur zelf blijft de hele film lang een dronken kleuter, Naomi een soort fletse Phoebe uit Friends (de hippy-chick), en het personage Susan lijkt zelfs eerder bedoeld voor een andere film. Scènes met haar vallen in de categorie ‘oh ja, die was er ook nog maar waarom in godsnaam?’. Bovendien vallen ze volledig uit de toon van de rest van de film. Zonder haar was de film beter geweest.

Oscars!!!

Voor deze film mocht een Oscar nominatie Dudley Moore ontvangen. Arthur 2011 bewandelt daarvoor te veel clichématige paden vergeleken met de variant uit 1981. Oscars, dat gaat Russell Brand, kunnen we met zekerheid wel stellen, echt niet lukken. Vermakelijk is Arthur wel voor een romcom. Let’s face it, een rom-com is altijd lastig om van begin tot eind uit te zitten, maar deze heeft tenminste nog Arthur in een bat-kostuum en een cameo van die prachtige Back to the Future Delorean. Top Gear had voor minder getekend. Kaboom! Pow! En daarna weer gewoon: zap!

avatar geschreven door op 27 februari 2012

Reageer

Anti-Spam vraag :