0

Magic apps

Nu we tegenwoordig met 130 gbps over de digitale snelwegen suizen, kan het niet anders of saaie board games van weleer gaan ook overstag en zoeken digitale evenknietjes. Scrabble werd Wordfeud, en ook van Days of Wonder kwamen recentelijk varianten van Ticket to Ride en Smallworld op de iPad. Kunnen we misschien eindelijk zonder die slappe plastieke hulsjes rondom je kartonnen goud. Want hoe zit het met het favoriete kaartspel op de redactieburelen? Sure, Magic the Gathering bracht afgelopen twee jaar weer eens wat digitale varianten uit maar een iPad/iPhone variant laat nog op zich wachten. Toch zijn er inbetween-potjes inmiddels voldoende apps om je met Magic te kunnen bezighouden. De meest waardevolle voor de doorgewinterde Magic-adept staan hieronder. Tap your Mouse to continue!

Rulebook

Begin allereerst even met het Boek der Boeken voor als je Bartelen’s telefoonnummer niet altijd paraat hebt: MTG Rules HD. Het volledige regeltjesboek met alle ins en outs. Een duizelingwekkende app vol regeltjes, uitzonderingen, regels en nog eens regels. Het Burgerwetboek voor Magic-meisters.

Weenies
Jawel. Kleine ogenschijnlijke zinloze en veelal gratis app-jes, die best wel kontjes kunnen schoppen. Manalyzer van William Jockusch vertelt je aan de hand van het aantal kaarten en mana in je deck of je er verstandig aan doet dat swampje extra erin te doen. Wat statistisch gezien de kans is dat een hand vol mana te hebben op je eerste beurt, of je tweede, of hell, zelfs je veertiende beurt. Leerzaam, al baseren veel Magic spelers zich op doorsnee routine waarbij ze altijd X mana in decks proppen. Ajfek Software heeft een gratis app getiteld Magic Life Counter, die je kunt gebruiken tot een maximum van vier spelers, maar wil je de sfeer verzieken met een fluorescerende iPad licht als een Bad Moon schijnend over het slagveld, gebruik dan Magic’s little helper (gratis en betaalde variant). Een counter voor een potje tot 10 spelers, met een dice / muntje erin om te bepalen wie er mag beginnen, en je kunt een lijst vrienden aanmaken. De fun zit hem in de speler statistics (ook in de gratis versie). Zo kun je over een aantal potjes makkelijk zien wie er Magic-bijles nodig heeft. Gathering Utilities doet hetzelfde, maar zonder player statistics. Wel kun je daar het rulebook raadplegen tijdens het potje. Handig! En ben je uitgekeken op regulier Magic, Archenemy of Commander en ben je verslingerd aan draften, gebruik dan Decked Drafter, open willekeurige boosters uit willekeurige sets en ruil met AI-opponenten net zolang tot je het sterkste deck aan de tafel hebt.

Wisdom

Magic: Trading Card Game database is hét naslagwerk voor alle kaarten. Laadt de cache vol low-res plaatjes in op je iPad en gaan met die Dragon Shaman! Alle kaarten die er ooit zijn verschenen staan erin. Zoek eenvoudig op sleutelwoorden om alle beestjes die er ooit waren met deathtouch te kunnen zien, selecteer op kleur of tekst op de kaart en zelfs op rarity symbols. Je kunt je zoektocht opslaan, maar geen lijstje ‘hebbehebbe’ aanleggen. Jammer. Vergelijkbare alternatieven zijn Orcish Librarian of de MTG Guide.

 

Wretched architect
En wanneer de life counters weer eens voor je op 0 staan en het tijd is voor een nieuw deck, grijp je Decked Builder HD. Zoek kaarten uit verschillende sets op naam, kleur of type en sleep ze in een lange lijst waarin je vrolijk kunt schrappen en schaven. Sla meerdere decks op, en importeer ze naar Dropbox als je ze elders toegankelijk wilt hebben. Nadat de laatste kaart in de lijst zit, onderzoek je manacurve en test het trekkken van een willekeurige eerste hand of de gemiddelde prijs die het deck je zou moeten kosten. Overzichtelijk en werkt als een Verdant Force op een goblin token. iMTG is dan weer door ontzettende fanboys in elkaar geknutseld en zo ziet het er ook uit. Stiekem een iPhone-app maar werkt ook op een iPad prima. Deze app probeert eigenlijk alle voorgaande apps te combineren. Er is een uitgebreide card database, life counters, een mogelijkheid decks te bouwen en in tegenstelling tot de andere apps, is hier wel de mogelijkheid wenslijstjes samen te stellen en zelfs een lijstje aan te leggen met wat je te ruil zou hebben zodat je niet de hele Magic map steeds mee naar de shop hoeft te zeulen om uit te kunnen wisselen met andere spelers. Omvangrijk, maar oogt ook licht chaotisch door alles in één plek te proppen.

Wishlist
Ook Magic zelf lijkt te hebben begrepen dat er geld te verdienen valt op de digitale snelweg, en gaat een aantal van de concurrenten er flitsen. Onlangs liet Wizards of the Coast weten dat in februari al een app uit zal komen die vrijwel al het bovenstaande integreren zal in één app. Zeg maar, iMTG met trample en flying. Of dat waargemaakt wordt valt nog te bezien, maar één ding is in ieder geval zeker: er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om je vettige vingers langs je hoesloze kaarten te laten gaan op de iPad.

avatar geschreven door op 10 februari 2012

Reageer

Anti-Spam vraag :