0

La Habitación de Fermat (2007)

Op zoek naar een nieuwe baan? Het liefst iets waar je dagelijks zo min mogelijk gevaar loopt, toch? Het is vast heel cool om cameraman te zijn voor een BBC natuurserie, maar daar loop je wel kans om door beesten als de Argentijnse Brulvlinder opgegeten te worden. Vakkenvullers kunnen slecht opgestapelde soepblikken op hun mik krijgen. Om maar niet te spreken over timmermannen en al die scherpe voorwerpen in hun buurt. Je zou denken dat een wiskundige zijn echt de veiligste optie is. De enige verwonding die je op kan lopen is een verkrampte wijsvinger door overmatig rekenmachinegebruik. Maar de makers van de Spaanse film La Habitación de Fermat (oftewel Fermat’s Room) denken daar heel anders over. Wiskunde is voor hen serious business. Deathly serious.

La Habitación de Fermat draait om enkele wiskundigen die op een dag een geheimzinnige brief ontvangen. Als zij een specifiek raadsel op weten te lossen mogen ze aanwezig zijn bij een wel heel erg exclusieve meeting of the minds. Een samenkomst van de meest briljante wiskundigen, om in alle comfort hun vakgebied te bespreken en te socialisen. Elke gast wordt gevraagd om een specifieke codenaam te gebruiken, en op een afgelegen locatie te verzamelen. What could go wrong?

Nou ja, dat is nogal wat. Het begint allemaal met de omslachtige manier waarop de personages naar de uiteindelijke plaats van bestemming komen. En daar blijkt hun gastheer, iemand die zich Fermat noemt, niet aanwezig. Is dit allemaal een vreemde grap, of is er iets sinisters aan de hand? Zou het iets te maken hebben met de jongeman die de naam Galois toegewezen heeft gekregen en zijn poging tot het oplossen van het Vermoeden Van Goldbach, tot zijn research werd gestolen? Of de wat oudere Hilbert, die psychologische issues blijkt te hebben? Kan er een link zijn met het alcoholgebruik van de uitvinder Pascal, of heeft de dame met codenaam Oliva misschien iets te verbergen? Maar dat is allemaal peanuts vergeleken met de ontdekking die volgt: de personages kunnen de kamer waar ze verblijven niet verlaten, en de muren komen langzaam maar onherroepelijk dichterbij. Ze hebben ongeveer een uur te leven voor ze gecrushed worden . De enige manier om dit mogelijk tegen te houden is om binnen een bepaalde tijd duivels tricky wiskundige raadsels op te lossen. Als mijn wiskunde-proefwerken op de middelbare school ook onder zulke omstandigheden werden afgenomen had ik ongetwijfeld betere punten gehaald.

Ik heb me prima vermaakt met deze totaal onbekende film, zeker wanneer het plot letterlijk en figuurlijk in beweging komt. Ik ben sowieso een fan van verhalen die zich voor het grootste deel in een kleine ruimte afspelen, en dit is een verrassende toevoeging aan die categorie. De wiskundige vraagstukken die volgen zijn geinig en niet zo complex dat de gemiddelde kijker compleet de draad kwijt raakt. De film moet het echt hebben van de twists en onthullingen die volgen, en wat mij betreft zijn die prima te pruimen. Samen met de characters probeer je te ontdekken wie nu precies achter hun nare situatie zit en of ze hier aan kunnen ontsnappen. Maar wat wel vaker het geval is met dit soort verhalen; de laatste reveals zijn wat zwakker. Het blijkt niet mogelijk om op een heel erg bevredigende manier het geheel af te ronden zonder het overkoepelende verhaal wel érg vergezocht te maken. Toch stoorde ik me er niet al te veel aan, daarvoor vond ik het uitgangspunt gewoon te cool.

Ik moet zeggen dat ik de laatste tijd wel meer verrassende Spaanse films langs heb zien komen. El Habitante Incierto uit 2004 is een weirde maar bijzonder originele variant op het home-invasion thriller genre. Secuestrados uit 2010 is mijn meest intense kijkervaring van het afgelopen jaar geworden. En de gave time travel shenanigans van Los Cronocrímenes zijn hier al eerder besproken. La Habitación de Fermat is een prima toevoeging aan dit rijtje en een aanrader voor wiskundefreaks. Voor mij is het tegelijkertijd ook duidelijk: ik blijf ver weg van dat vakgebied. Veel te gevaarlijk. De veiligste baan voor deze jongen blijft toch gewoon Dorkside recensent. Het enige risico dat ik daarbij loop is een ontploffend beeldscherm. En, haha, hoe groot is de kans nou dat dát gebeu

avatar geschreven door op 1 maart 2012

Reageer

Anti-Spam vraag :