0

Contre Jour

 

Ken je dat? Nieuwe blouse en maandenoud kind equals het aanleren van verkeerde woordjes in rap tempo. Vlekken! En in tegenstelling tot de reclames krijg je ze niet zo makkelijk weg. De app-store die Contre Jour tot spel van het jaar bombardeerde eind 2011, belooft dat dit makkelijker zal gaan in deze game.

De leukste vlekkenverwijderaar

Contre Jour draait om een held. Of eerder, een pantoffelheld. Een pantoffeldiertje hooguit. Een vlek met een oog. En die vlek moet weg! Door een lichtgevend portaaltje ergens in het level. Maar helaas, een vlek beweegt niet uit zichzelf, en daar is dan de bijdrage gewenst van de speler. Beweeg de grond, koppel het blobje aan een ketting en slinger hem, of lanceer hem eenvoudig de lucht in. En uiteraard gaat dat niet zo makkelijk als het hier klinkt en dient de juiste volgorde van slingertjes, obstakels en platformpjes te worden benut om dat voor elkaar te krijgen. Een casual puzzle-gamer dus. Zoéén van in de wachtrij staan, tijdens die saaie les even een leveltje, of tussen de emails door. Contre Jour doet dit echter wel oogstrelender dan de meeste concurrerende games. De game is hoofdzakelijk tegen een comic-artsy zwart-wit decor, en een prachtig stille piano roept een betoverende atmosfeer op. Alsof de makers liever een schilderij dan een game wilden maken.

En onder die prachtige vlek?

Maar hoe garant Contre Jour ook staat voor vele uren speelplezier, voelt de game nergens relevant aan. De gameplay zelf is namelijk een combinatie van elementen van bestaande games. Het slingerwerk van Angry Birds, de looks en puzzels van World of Goo, en zelfs het kettingwerk van het populaire Cut the rope. En uiteraard is het doel niet alleen de zestig puzzels voltooien, maar overal een drie-sterren score halen. Iets wat we in meer games zien tegenwoordig. Afgezien van fraaie visuals en arty muziek, voegt Mokus zelf bar weinig toe aan bestaande concepten. Slechts een soort Multi-touch aspect, dat bovendien niet altijd even goed werkt (en op kleinere schermen volgens critici zelfs een enorme bitch blijkt).

Degelijke puzzelaar

Contre Jour is een goede puzzelgame die alleen al vanwege het design hoge ogen gooit. Ook de puzzels zelf zijn iets complexer dan de eerder genoemde varianten en dat is voor een beetje puzzelaar natuurlijk alleen maar welkom. Daardoor ben je wat extra uurtjes bezig met Contre Jour in vergelijking met de simpele puzzels uit de speelsere varianten van Angry Birds of Cut the Rope. Maar toch, het totale gebrek aan spelvernieuwing is toch wel een klein vlekje op een felbegeerde titel als ‘spel van het jaar 2011’. En dat poets je niet zomaar weg.

avatar geschreven door op 9 april 2012

Reageer

Anti-Spam vraag :