1

James May’s Toy Stories

Inderdaad, een tv-programma van James May, één van de presentatoren van het populaire autoprogramma Top Gear. Het enige autoprogramma dat zelfs onder reviewers op Dorkside bekeken wordt. Maar in Top Gear is James toch een beetje het tweedehands Ford Escortje, geparkeerd tussen een fonkelnieuwe Ferrari en een old-school Cadillac met een deukje en een krasje in de lak. Of, zo nu blijkt, eerder zelfs een Dinky Toy of Matchbox vierwielertje.

Nog altijd cool

In James May Toy Stories onderzoekt de jonge grijze presentator de stelling dat het speelgoed van weleer, waar hij mee opgroeide prima is opgewassen tegen de tand des tijds. Met een tergend paternalistisch ‘weg met computergames’ opent elke show, om de kijker daarna in de meest speelse kruistocht ooit te storten. James heeft het niet zo op het nieuwe generatie speelgoed, waarmee kinderen niet meer naar buiten gaan. De vraag blijft overigens wel of dat wel het geval was met het speelgoed dat hij zelf bespreekt, zoals Lego of een electrische treinset. In elke aflevering neemt James één stuk speelgoed onder de loep, waaraan hij zelf warme herinneringen koestert. Behalve dan in een spin-off kerst-special, waarin hij zijn zusjes speelgoed eens kritisch gaat bekijken (en haar verlost van die lelijke poppenhuisboom  door hem letterlijk op te blazen). De zes episodes gaan dan ook respectievelijk over bouwpakketjes, treinsetjes, lego, klei, meccano en een electrische racebaan. Speelgoed dat een vrij tijdloos karakter heeft, al is het imago van enkele van deze toch behoorlijk muf aan het raken. Maar geen nood, na het zien van James May’s Toy Stories is het weer helemaal terug.

Wow!!!

Uitgangspunt van elke aflevering is: ‘als ik kind zou zijn, dan droom ik ervan om dit te kunnen maken met mijn plastic stapelblokjes’. Eenmaal bezig met bouwen, zag je als tienjarige alleen nog de droom, dat enorme fort dat moest ontstaan uit Lego. Zelden zag je het voor wat het was. Hooguit een krakkemikkig schuurtje op de hei. Nu, enkele jaren en generaties verder, kun je natuurlijk doelgerichter te werk gaan. En dus tijd om die dromen te herzien en professionals erbij te zoeken. Zo probeert James te komen tot een écht lifesize plastic bouwpakket  van een vliegtuig en dat in elkaar te lijmen, een ontwerpprijs te winnen met een tuin gemaakt volledig van gekleide bloempjes, een oude teloorgegane racebaan in ere te herstellen uit – ehm.. setjes electrische racebaan, en een treinverbinding tussen twee dorpen te herstellen met jawel, treinsetjes. Het is weer zo’n typische show waar de Britten en de BBC in het bijzonder patent op lijken te hebben, zo’n show waarbij er tintelingen in je tenen komen en er plots vlinders uit hun cocons kruipen in je onderbuik. Vindingrijk met een vette knipoog en een krankzinnig klinkend idee.

Doel bereikt?

Of Toy Stories écht het hart van kinderen warmer zal doen kloppen voor Meccano of  klei, blijft de vraag. James sleept de schoolklassen vaak aan de haren mee om dozen vol bloemen te ontwerpen en knutselen of een raceteam te selecteren. Maar jawel, regelmatig worden de jongeren gegrepen door de enthousiaste presentator met zijn aanstekelijke, rare ideetjes, al toont hij ook eerlijke kids die na drie bouwpakketjes er wel de buik vol van hebben. Meer nog dan voor kinderen, is het misschien eerder dan ook een programma voor ouderen die met het spul zelf ooit hebben gespeeld (of op zolderkamertjes nog steeds doen). Die wellicht dezelfde fantasieën hadden als James. Het maakt het kijkplezier er niet minder om.

Of toch?

Uiteindelijk voelt Toy Stories een beetje als een reeks Top Gear-challenges met speelgoed. Maar doordat de gemeenschap bij de grote uitdagingen ruim wordt betrokken (honderden mensen hielpen mee met de treinbaan bijvoorbeeld)  krijgt het programma snel al een levendig en spannend karakter. En ja, het inschakelen van de gemeenschap heeft het gewenste effect van ouders die met hun kinderen toch dat stoffig speelgoed thuis weer ter hand nemen. Ook de kijker spint er garen bij, want damn, wat zijn de uitdagingen geweldig verzonnen. Want zou het lukken om Villa Lego op tijd af te krijgen of de trein volledig van plek A naar B te laten reizen? In één ding is James al wel geslaagd, mijn oude Matchbox wagentjes zijn alweer van zolder gehaald.

avatar geschreven door op 3 april 2012

Een reactie op “James May’s Toy Stories”

  1. avatar Egregius schreef:

    Opvallend dat ze James Mays naam gebruiken om de show te promoten; zoiets deden ze ook al met Jeremy Clarkson: Meets the Neighbours. Then again, de Top Gear mannen staan wel altijd garant voor vermaak op de avond.

    Ik had denk ik normaal ook niet zo snel een programma over ‘een enkel stuk speelgoed per aflevering’ op gezet, maar nu ik de filmpjes bekeken heb, ga ik dat zeker doen!

Reageer

Anti-Spam vraag :