0

The strange adventures of H.P. Lovecraft

De massa-illusie die we Pasen noemen zit er weer op. Laten we eerlijk zijn, dromen van een groot fluffy konijn kan nooit gezond zijn. Bewijzen? Goed. Met Pasen komt een grote roze-gele konijn je tuin in. Manshoog. Twee spitse tanden zo groot als slagersmessen. Holle lach. En een mand vol eieren. In je ochtendjas, half-wakker staar je ernaar boven je lauwe mok koffie. Terwijl een achterwerk als dat van je oma in de bossen gehuld staat om daar wat chocolade eieren te verstoppen, dat kost je toch zonder enige twijfel een schare sanity-points en vijf jaar therapie?

Less fluff

Het kan minder fluffy, maar even eng. Dat weten we al sinds pakweg de jaren dertig, als de donkere wereld van pulpschrijver H.P. Lovecraft de ene monstergod na de andere over de mensheid uitstort. Goed, met iets meer tentakels of ogen dan de Paashaas, maar qua sanity-points doen ze er niets voor onder. En niets zo interessant als de duistere kant van het bestaan, dus een stroom aan films, gedichten en strips is het gevolg. En de Cthulhu-mythos dijt nog altijd uit. Lovecraft zou er trots op zijn. Ook in de comic The strange adventures of H.P. Lovecraft probeert Mac Carter weer een nieuwe toevoeging aan het Cthulhu universum te doen.

Biopic? Fantasy?

Aanvankelijk lijkt Carter de schijn op te wekken bezig te zijn met een halve biopic over H.P. Lovecraft, of een hervertelling van een aantal verhalen van H.P. Lovecraft. Dat is niet meteen helder. Er is een stukje proloog dat nog eens verhaalt over de Necronomicon, en daarna bevindt de lezer zich in de roaring twenties temidden van een aantal schrijvers die het hebben over the new guy, die creep Lovecraft met zijn krankjorem verhaaltjes. Er zit niet eens een detective en een blonde dame in! De rest van de comic centreert zich rondom H.P. Lovecraft en rond hem heen ontspinnen zich de meest vreselijke taferelen, terwijl hij slechts probeert zijn Sylvia terug te winnen. Maar kan hij het onontwarbare verband tussen de moorden en zijn gedachten zelf ontdekken en het noodlot nog tijdig tegengaan?

Wat is het nu?

Is dit het verhaal hoe de Cthulhu-mythos tot H.P. Lovecraft kwam? Het verhaal van H.P. Lovecraft zelf? Het is aanvankelijk een beetje warrig, zoals goede fictie mag zijn. Lezen, en de stukjes vallen vanzelf op hun plek. Maar daardoor niet onmiddellijk geschikt voor de doorsnee lezer op zoek naar Bumps, Cracks en Thud’s tegen breedgelijnde kaaklijntjes. The strange adventures of H.P. Lovecraft werd dan ook uitgebracht op Image comics, de uitgever van alles wat andere publicatiehuizen commercieel niet aandurven. En ook deze Cthulhu-telg is behoorlijk eigenzinnig. Niet in de laatste plaats door het krasserige potloodwerk van Tony Salmons. Zo oogstrelend als de ‘welkom-in-het-circus-macabre’ covers van Adam Byrne, wordt zijn tekenwerk nergens. Dat heeft zo zijn voor- en zijn nadelen. Aan de ene kant vergt het lezen van comic door het bij vlagen onaantrekkelijke rauwe karakter de nodige weerzin om nog verder te gaan, aan de andere kant is het ook koren op de molen van de Cthulhu-fans, want zelfs wanneer een monster in vol ornaat in het kader verschijnt, is het nog altijd gissen wat je nu precies ziet en wordt er een sleutelrol opgeëist voor de menselijke fantasie. En daar bokst geen tekenaar tegenop. Kundige zet, net als de kleurzetting waardoor zelfs de warmste tafereeltjes met de tantes van de eenzame Howard kil aanvoelen. Ook de insteek om bijna de gehele comic vanuit de krochten van Lovecraft’s eigen gedachten te positioneren (met dito tekstsnedes die zo in zijn boeken hadden gekund), werkt zeer geslaagd.

 

Hé..hé..

The strange adventures of H.P. Lovecraft is een spannende en waardige toevoeging aan het Cthulhu-universum, met een frisse originele insteek. De semi-biopic probeert zich te positioneren als de diabolische verklaring voor al die nare verhalen en alle gevolgen die het met zich meebracht en slaagt daarin wonderwel. Voor fans van de Cthulhu-mythos een absolute must. Ook al kost het een paar paaseiere.. eh.. sanity-points.

avatar geschreven door op 16 april 2012

Reageer

Anti-Spam vraag :