3

Terry Pratchett: Choosing To Die (2011)

We kennen allemaal Terry Pratchett, de man van de Discworld-serie boeken (en ondertussen ook films), en algemeen als grappige en originele schrijver (at least in my personal opinion). Maar wie kent hem als voorstander van assisted suicide, oftewel euthanasie? En wie volgt hem goed genoeg om de achtergrond daar van te weten, namelijk dat hij gediagnosticeerd is met Alzheimer?

In 2011 zond de BBC in Schotland de documentaire Choosing To Die uit, gepresenteerd door Terry Pratchett himself, een bekende voorstander van versoepeling van de euthanasie-wetgeving. Een documentaire over…vrijwilling doodgaan. Kiezen voor de dood.

In het hierboven-gelinkte artikel merkt Pratchett al op dat het opvallend is dat Death, een karakter geintroduceerd in zijn eerste Discworld boek, een van zijn meest populaire is:

Within a year or two, I started to get letters about Death. They came from people in hospices, and from their relatives and from bereaved individuals, and from young children in leukaemia wards, and the parents of boys who had crashed their motorbikes.

I recall one letter where the writer said the books were of great help to his mother when she was in a hospice. Frequently, the bereaved asked to be allowed to quote some part of the Discworld books in a memorial service.

En nu presenteert hij een programma over doodgaan. We zien Pratchett vertellen over hoe hij 3 jaar er voor gediagnosticeerd is met Alzheimers, en hoe hij de gevolgen van de aftakeling van z’n brein, en dus z’n vermogen om om te gaan met taal, wel eens vreest.

Wat hem er toe leidt om de alternatieven te verkennen.

We zien hem kennis maken met mensen die gediagnosticeerd zijn met Amyotrofe laterale sclerose (waarbij motor-neuronen langzaam afsterven), en hij maakt kennis met de weduwe van een Belgische schrijver die in 2008 zijn leven nam omdat hij er kapot van was dat Alzheimer zijn schrijven moeilijk tot onmogelijk maakte. En, Pratchett maakt kennis met de organisatie Dignitas, de organisatie die in Zwitserland, het enige land dat daar voor open staat, buitenlanders helpt bij zelfmoord plegen.

Deze persoon leeft niet meer.Wat deze eenmalige tv-docu zo fascinerend maakt is niet alleen de zwaarte van het onderwerp, maar ook hoe intiem de reis van Sir Terry Pratchett himself is. “Wil ik op eigen volitie sterven om zo een lange lijdensweg te vermijden? Wil ik dat m’n vrouw aandoen?”, zien we hem zich hardop afvragen, en ook: “Wanneer is zoiets acceptabel?”

De betrokkenen zijn even fascinerend: de man die er voor kiest om langzaam te sterven in een hospice terwijl hij op onvoorspelbaar tempo aftakelt, de man die er resoluut voor kiest om te sterven, z’n vrouw die aangeeft hoe dan ook met zijn beslissing te zullen leven.. maar bijvoorbeeld ook Pratchett’s persoonlijke assistent die zijn frustratie uit over het feit dat iemand er voor kiest om in de periode voor kerst te sterven, omdat dat lullig is tegenover zijn familie.

Uiteraard was de docu controversieel in Engeland. Voor de uitzending al kwamen er verscheine protesten vanuit vooral Christelijke hoek, en de accusaties van pro-euthanasie-bias zijn misschien raar voor een iemand die in een liberaal land als het onze is opgegroeid, maar niet heel vreemd gezien ook de achtergrond van Pratchett. Al met al een docu die ik als heftig ervoer, en aan kan raden aan iemand die dergelijke zware kost verteren kan. Niet voor niets dat veel mensen aangeven het een lastig te kijken docu vinden.

Bekijk zelf de docu hier op Vimeo, of hier op Youtube. Meer informatie op de BBC pagina, alsook links naar informatie over Pratchetts 2-delige docu over Living with Alzheimers.

avatar geschreven door op 30 mei 2012

3 reacties op “Terry Pratchett: Choosing To Die (2011)”

  1. avatar Pien schreef:

    Ik heb de docu net zitten kijken… damn. Pterry is aanwezig bij de… gebeurtenis zelf. Heftig spul, zeg.

  2. avatar Cubez schreef:

    Damn, dat was stiekem veel te zwaar voor me. Ik heb geen spijt dat ik het heb gezien, maar ik had liever niet gekeken.

  3. avatar Feyiama schreef:

    Mooi en respectvol gemaakt. Laatste momenten waren best zwaar.

Reageer

Anti-Spam vraag :