0

Stripperland (2011)

Gehuld in mijn onderbroek, en innig omstrengeld rondom mijn bureaustoel, probeer ik gedurende het weeldige zwieren en zwaaien af en toe in het voorbijgaan een vinger over het toetsenbord te strijken. Yep, ik ben gegrepen door het nieuwe zombievirus. Eerder werd ik al eens onaangenaam besmet met het ragevirus (oorzaak: windows crash #345643 waardoor voor mijn ogen ongesavede databits de ether ingeslingerd werden, ofwel, mijn – uiteraard – beste review ooit, Pulitzer-material I tellsya! Maar ja..). Enfin, dergelijke virussen toverden deze potentiële kandidaat voor de Olympische Spelen eerder om tot een kreunende sofazombie, welke zijn dagen slijt met zakken chips, slechte films en dito stukjes op deze site.

Is dit niet..?

Stripperland is een hilarische beschamende parodie op Zombieland. Hilarisch, omdat eigenlijk deze film zijn pretenties waarmaakt en daarin redelijk slaagt. Beschamend, omdat de zombies natuurlijk tenen (of, in de trant van de film zelve – andere niet nader te specificeren mannelijke lichaamsdelen) krommend zijn. Zombieland voelde vooral als een net niet goed geslaagd experiment. Een aardige film maar één die geen duidelijke keuze durfde te maken. Het resultaat: een ongebalanceerde mix tussen horrorcomedy en serieus bedoelde horror survival. Stripperland maakt daar meteen korte metten mee, dit is horrorcomedy op zijn eh.. slechtst. Pulp dus! Denk aan het type films dat Quentin Tarantino persifleerde met Death Proof en Planet Terror, of dit soort films .

Ieuw! Strippers!

In Stripperland is het oppassen geblazen voor strippers, die om een of andere reden als enigen tot zombies turnen en de rest van de wereld teisteren met slechte lapdances en het opsmikkelen van eerdere genoemde lichaamsdelen. Toegegeven, de insteek van de film van de Cheezy Flicks Entertainment Group is niet nieuw, en zombiestrippers zagen we al eens eerder in B-films. Idaho (Ben Sheppard) is de nerdy loser die uiteindelijk door het stripper-bezaaide landschap trekt met Frisco (Jamison Challeen), de voormalige rol van Woody Harrelson. En net als in Zombieland, ontmoeten ze twee dappere dames, en begint hun survivaltocht.

Natuurlijk wordt er in een parodie als deze haarfijn op de zwakke plekken van het plot van het origineel gedrukt (o.a., de schaarste aan de meest voorkomende chocoladereepjes). De CGI is weliswaar van het kaliber geprogrammeerd op een commodore 64 op een zwart-wit schermpje, en de gore hoewel overvloedig is ook van het niveau ‘grijs geschminkte zombiedames laten in ketchup gedrenkte slavinkje over hun wangen glijden’, maar dat mag de pret niet drukken. En voor de liefhebber is er in een film vol strippers een overdaad aan hele flauwe melige seksgrapjes, alsook hints naar het echte zombiewerk. Zoals een toffe scéne in een supermarkt (Dawn of the dead) en als dieptepunt de sullige rapper met zijn oneindige performance voor hordes zombies na het ontdekken dat de dames nog dingen herinneren uit hun vorige leven (Land of the dead anyone?), bijvoorbeeld dat ze moeten heugwiegen op muziek hetgeen vervreemdend visueel spectakel oplevert.

Pulpy pulp

Toch slaagt Stripperland niet over de gehele linie. Ja, de uitwerking van het idee sluit uiteindelijk beter aan bij het concept als in Zombieland. Dit is pulp, Zombieland pretendeerde meer te zijn. Maar het betekent ook dat de acteerprestaties in de gemiddelde pornofilm beter zijn dan hier, en dat het visueel eruitziet alsof de buurjongens een middagje plezier hadden met een krat alcoholische of andere geestverruimende middelen. Pulp vergt nu eenmaal wat meer van de kijker, maar compenseert dat vaak met één briljant concept waarvoor het budget ontbrak. Dat concept mist een beetje omdat tja, het al eerder is gedaan in Zombieland of in Zombie Strippers! Uiteindelijk is dan ook Stripperland net té lang en de montage niet scherp genoeg voor een krachtige pulpfilm. Verwacht niet teveel, kijk hem samen met een melige groep die graag joelend en juichend mensen uit stukken gescheurd ziet worden, en je hebt een leuke avond met best een paar aardige grappen. Verwacht je meer, dan roept de film enkel vraagtekens op waar je behoorlijk van in de knoop kunt raken. Enfin, kan iemand me nu helpen mijn armen en benen te ontwarren van mijn stoel?

 

avatar geschreven door op 3 juni 2012

Reageer

Anti-Spam vraag :