0

Typing of the Dead

Ik type de zin “Nice kilt you’re wearing” tien-vingerig met hoge snelheid, en een zombie spat met groene klodders bloed uit elkaar. De camera gaat de hoek om maar met hoge reactiesnelheid pak ik nog snel een power up door ‘J’ in te typen. De power-up maakt de volgende drie zombies die op me af schuifelen zichtbaar zwakker: ik hoef slechts “Your mom”, “Fat chance” en “Potato man” in te typen om ze om te leggen.

The Typing of the Dead is een van de meest brilliante spelconcepten die ik ooit ben tegen gekomen. Eigenlijk is het slechts een remake van House of the Dead deel 2, een light-gun shooter die oorspronkelijk voor de Sega dreamcast en de arcade uitkwam, maar waar de light-gun is vervangen door een toetsenbord. Dus yup, in plaats van virtuele kogels te legen in zombies moeten de woorden bij de zombies ingetypt worden om de zombies om te leggen. En dat gaat van simpele 2 letter-/cijfer-combinaties in het begin naar woorden naar hele zinnen richting het eind.

Mochten je type-skillz nog niet up-to-speed zijn, behalve dat er een dynamische moeilijkheidsgraad in zit (als in: zodra je geraakt wordt of een continue moet gebruiken worden de woorden worden acuut makkelijker om te typen), zit er ook een type-tutorial in. En die tutorial, is verbazingwekkend goed! Zelf had ik een eigen 6-vingerig systeem waarmee ik het niet redde tegen eindbazen maar dankzij de tutorial kom ik een stuk verder. Deze tutorial heeft bv een toetsenbord op het scherm en bouwt oefeningen heel structureel op. En hoeveel type-cursussen ken jij die laten zien dat naar je toetsenbord kijken afgestraft wordt met zombie-aanvallen? Mocht je er door heen zijn kan je de drills gaan doen die snelheid, accuratesse maar ook speciale tekens en cijfers trainen op een ‘Unlock if you pass the previous drill’ basis.

De originele arcade kast! Zoals een andere reviewer zei: you can't type away your virginity.

De game zelf is dikke fun, vol met easter-eggs en humor (het feit dat je een mannetje speelt met een toetsenbord om z’n nek ipv een gun alleen al!), maar ik moet bekennen dat het beperkte houdbaarheid heeft. Op een gegeven moment wordt de route eentonig (al is er de mogelijkheid om van het rail-path af te wijken als je bepaalde mensen in-game red door snel genoeg hun aanvallers neer te knallen), en op een gegeven moment ken je de meeste leuke woorden/zinnen wel. Then again, af en toe lig ik nog steeds in een deuk bij bijvoorbeeld de bazen waar je tijdig een multiple-choice antwoord op een vraag moet intypen (zoals “Which concerns pirates? A) A Tax write-off, B) Vegetarians, C) Cannons”). En de voice-acting…mijn god, de voice-acting. Je kent de term ‘so bad it’s good’ natuurlijk, nou dit is zo slecht dat het fantastisch wordt.

En alhoewel er in het spel niet gelet wordt op spaties of hoofdletters, uiteindelijk is dit wel de manier waarop ik 10-vingerig heb leren typen, en ontzettend leuk. Je vraagt je af waarom we dit niet op school krijgen; dit is vrij functionele zombie splatter-gore.

PS: Mocht je dit op je PC willen spelen (of heb jij een Dreamcast met toetsenborden liggen?) en je hebt Windows Vista of 7, kan het zijn dat niet alle toetsen op je toetsenbord het goed doen. Als je namelijk ook problemen hebt in dosbox met bijvoorbeeld je rechter-shift te gebruiken, dan is het het handigst als je onder je keyboard drivers je MCIR 109 keyboard driver verwijdert. Zie onderaan deze pagina voor meer info.

avatar geschreven door op 24 juni 2012

Reageer

Anti-Spam vraag :