3

Frisky Dingo

Als fan van bijdehante, van pop-culture doordrenkte (zwarte) humor kan ik prima uit de voeten met de cartoonserie Archer. De voice acting is prima, de visuele stijl is heel gaaf en de animaties zijn best vloeiend. Maar zo’n sterk soort serie komt zelden uit het niets. Zo bleek dat het creatieve team achter Archer, de heren Adam Reed en Matt Thompson, eerder ook al verantwoordelijk was voor Sealab 2021. Dit was een cartoon die alle visuals hergebruikte van de karige en oude serie Sealab 2020, maar met nieuwe stemmen er iets heerlijk fouts van wist te maken. Langzaamaan werd er steeds meer gerommeld met eigen animaties wat de kwaliteit helaas niet altijd ten goede kwam, en de serie stopte uiteindelijk na 4 seizoenen in 2004.
We springen twee jaar verder. Reed en Thompson hadden geleerd van Sealab’s zwakke punten en legden de lat meteen een stukje hoger met hun nieuwe serie. Zin in doomsday devices, exploderende hoofden, mislukte direct-mail campagnes, konijnengevechten, foute LARPers, romantische krabmensen en bankrovende, radioactieve mieren? Dan ben je bij Frisky Dingo aan het juiste adres.

Deze cartoon-met-de-ongebruikelijke-naam draait voornamelijk om het conflict tussen de villain Killface en Xander Crews. Mr. Face is een freaky uitziende maar indrukwekkend gespierde creep met een Brits accent, Crews is een stinkend rijke playboy met een superheld alter ego in de vorm van Awesome X. Na het verslaan van alle supervillains in de stad die alleen The Town wordt genoemd lijkt Crews’ carrière als superpipo voorbij. Tot blijkt dat een zekere Killface plannen heeft om met een gigantische constructie (The Annihilatrix) de Aarde in de zon te duwen. Een nieuwe rivaliteit is geboren, maar aangezien Crews en Killface zo incompetent/naïef als de neten zijn loopt dit al snel uit op random en hilarische stupiditeit.

Het fijnste aan Frisky Dingo is dat de serie één doorlopend verhaal vertelt. Vergeleken met Sealab, dat elke aflevering een nieuwe en uiteindelijk behoorlijk random situatie uit de hoge hoed moest toveren, werkt de humor in deze context veel beter. Komt ook door de prettig grote cast met memorabele/leipe characters die je graag hun ding ziet doen. Omdat alles op elkaar volgt kan de serie toewerken naar momenten waarop verschillende verhaallijnen samenkomen, met toffe pay-offs en soms zelfs spannende cliffhangers als gevolg. Mocht je de serie een kans willen geven dan zul je in aflevering 5 al zien wat ik bedoel.
Daarnaast is het best indrukwekkend hoe goed de serie is in ‘world building’, waarbij steeds nieuwe concepten worden geïntroduceerd die de setting verder uitbouwen. Gecombineerd met hele gave running gags of terugkerende details die je alleen in een tweede kijkbeurt op zullen vallen is Frisky Dingo een serie die de vaste kijker echt beloont.

Het belangrijkste punt om te melden is dat Frisky Dingo ook funny as balls is. Vooruit, de humor is soms een tikkie ranzig, kinderachtig of gemeen, maar de kijker met een minder standaard gevoel voor humor kan hier goed mee uit de voeten. Het dialoog is waanzinnig gevat en verrekte quotewaardig. Het is onmogelijk om niet zelf de veelgebruikte termen ‘Boosh!’ en ‘Ka-kow!’ over te nemen in het dagelijks leven. De stemacteurs- en trices zijn prima gekozen en hun line delivery is zeer effectief. En oh man, de characters. Een indrukwekkend zootje ongeregeld bij elkaar. Van de emo zoon van Killface genaamd Simon (die op random momenten opduikt met raketwerpers), het team vol trigger-happy dombo’s met de classy naam ‘the Xtacles’ die onder beheer staan van Awesome X of de haast onverstaanbare en vooral eikelige Mr. Ford die een hilarische serie promoties gedurende de serie krijgt… ik kan er geen genoeg van krijgen. En dat het verhaal in seizoen 2 een grote omslag maakt en iedereen daardoor weer andere dingen te doen krijgt.. ja, dat waardeerde ik wel. Het idee dat Killface en Crews beide proberen om president van Amerika te worden is best geinig gevonden en leidt tot nóg leipere situaties. Lekker.

Frisky Dingo is geen serie voor iedereen. Daar is het allemaal net te ongebruikelijk en onvoorspelbaar voor. Maar als je Archer of Aqua Teen Hunger Force kan waarderen dan is dit zeker een goede keuze. Je zult tegen het einde van het tweede seizoen ongetwijfeld balen dat er geen derde is gemaakt, omdat Adult Swim het contract niet verlengde. Waanzinnig jammer, maar so be it. Ik kan in ieder geval troost vinden in het opnieuw kijken van de serie om de pijn wat te verzachten. Boosh!

avatar geschreven door op 25 augustus 2012

3 reacties op “Frisky Dingo”

  1. avatar Jercy schreef:

    Genius

  2. avatar Jercy schreef:

    In het kader van “als je dit tof vindt” check dan ook Bob’s Burgers met H. Jon Benjamin, de stem van Archer. Over Bob (verrassing!!) die een vrij matig lopende burgertent runt en zijn familie. Vooral de 2 jongste kids komen vaak lekker random uit de hoek.

  3. avatar Bartelen schreef:

    Ooh, kende die nog niet, merci! Counter-tip: Jon Benjamin Has a Van. Aparte sketch-serie met soms hele slim gevonden geintjes, zoals een aflevering waarin Jon’s geluidsman wordt gekidnapt en de halve aflevering zodoende geen geluid meer heeft. Soms wat weird maar vond het prettig anders.

Reageer

Anti-Spam vraag :