0

Hobo with a shotgun (2011)

Sommige titels laten er geen misverstand over bestaan.  Zo ook Hobo with a shotgun. What you see is what you get. Een zwerver met een grote gun, terwijl hij zo snakte naar een eh.. grasmaaier? Really? Anyway, just when he thought he was out, they pulled him back over de zoden! Nee, verwacht geen prijswinnaar van Cannes, geen doorgesnoven hyperig actiespectakel dat bol staat van de laatste aanwinsten op animatiegebied, of een fijnbesnaard emotioneel verhaaltje. Nee, dit gaat om een zwerver met een loodobsessie.

Bringing Santa some lead

De naamloze grijsaard in kwestie (onze eigen cultheld Rutger freakin’ Hauer!) wordt in de grote stad getrakteerd op een fatale cocktail van een angst en onverschilligheid onder zijn inwoners. De straten zijn ranziger dan het shirt van de ongewassen zwerver, en lopen over van pedo’s in Kerstmannen kostuums en freaks die zwervers voor een lousy tien euri glas laten smikkelen voor youtube. En of dat de brave gezinnetjes in de stad niet al genoeg teisterde, laten de willoze burgertjes zich ook nog eens als overrijpe tomaatjes over het trottoir smeren door de bad guy, de familie Drake en consorten. Een pekkige vieze baas en zijn bastaardkloontjes van Tom Cruise. De gladjakkers beleven de stad als een pretpark vol menselijk attracties met als favoriete bezigheid: putdekselnekken (een betere omschrijving is er niet voor, helaas). Tot ze het pad kruisen van de zwerver, die ‘not amused’ is wanneer ze zijn plannetje een keihard zakenimperium op te starten met de aanschaf van een grasmaaier dwarsbomen, en zich genoodzaakt ziet een dikke gun aan te schaffen in plaats daarvan.

Pulppulppulp

Hobo with a shotgun valt overduidelijk in dezelfde categorie films als die Quentin Tarantino met een miljoenenbudget probeert te imiteren. En dus serveert Hobo with a shotgun een orgie aan ketchup-overgoten geweld met de nodige flauwe grappen. Om extra te onderstrepen dat het een ‘pulp’-film betreft, wordt er bovendien een pijnlijk dik aangezet technicolour filter over het scherm geperst. Waarom de Canadese regisseur (Jason Eisener) dat nodig achtte is een licht raadsel, want het matige acteerwerk en de wild rondvliegende ledematen hadden daarover al geen misverstand laten bestaan.

Maar toch..

Op zich is er niets mis met pulp, en Hobo with a shotgun is zeker niet de minste in het genre. Toch mist de film die paar ‘wtf!’-ongeloof-momentjes. Een gemonteerde kettingzaag op iemand’s been. Een reuzenhaai. Dat soort werk. Hilarisch ongeloofwaardige absurditeiten. Een bus vol kindertjes in de hens steken werkt goed in pulpy games als Postal, maar op het witte doek garandeert een schop tegen goede morele zeden niet altijd meteen anderhalf uur entertainment. Hobo with a shotgun is een weerbarstige overdaad aan geweld, die niet serieus valt te nemen en zo ook niet is opgezet. Maar er komt weinig voor in de plaats. De humor mist bij vlagen of is niet raak. Toch voldoet de film wel aan de verwachting, en is zeker zelfs een dikke voldoende zolang je maar beseft wat voor film je gaat zien en geen moeite hebt met klinkklare pulp. You will get what you came for. A hobo with a shotgun.

 

avatar geschreven door op 5 augustus 2012

Reageer

Anti-Spam vraag :