0

Obama; bracht hij ‘change’ in comic history?

De presidentiële race tussen Romney, Rossum en Obama mag dan geopend zijn, het is toch altijd goed om even terug te kijken of de huidige president een tweede termijn verdient. Het begon destijds zo hoopvol. Yes we can-imate! Nog maar net verkozen, mocht de kersverse president al meteen die andere superheld ontmoeten, Spider-Man (Amazing Spider-Man #583)! Dat beloofde wat voor de komende jaren. Stilletjes werd er al gedroomd van The Baracktic Four, Ultimate Obama of The Dark President Rises. En wat is vier jaar later nu eigenlijk de oogst qua appearances van Barack?

Obama, Lord of the Fridge
Iedereen die de campagne van Obama een beetje volgde, wist al dat de meest extreme vormen van propaganda-materiaal voorhanden waren. Ik noem Obama sigaretten opbergdoosjes, Obama condooms (preventing you to spawn Bush, denk ik?), en – mijn favoriet – magneetstickers van een half ontklede Obama die je kunt aankleden als President, Hippe Surfer, of als Superman om de modieuze creatie daarna op je koelkast te bevestigen. Het zal dan ook niet geheel tot de verbazing wekken dat er in de serie Obama-parafernalia al een heuse Obama-comic (en zelfs een McCain comic) bestond in de aanloop naar de verkiezingen onder de noemer ‘Presidential Material’. Daarbij, tijdens de campagne was er al de illustere groene Savage Dragon, die pontificaal op de cover steun betuigde voor Obama.  Niet verwonderlijk, want diezelfde groenaard sloeg eerder al Bush van het podium. Hoe dan ook, de combinatie strips én Obama bestond al voor de campagne.

Presidenten en comics

En ja, ik hoor je wel schreeuwen tegen die betweterige Dr Clavin dat presidenten sinds mensenheugenis in comics zitten. Ook al geen nieuws. Goed opgemerkt want weinig presidenten bevonden zich niet in het gezelschap van spandex-dragend tuig met een felles tanga en een capeje. Op Marvel-Wiki kon ik ze zo snel niet allemaal terugvinden, maar na enkele comics doorgebladerd te hebben vond ik er genoeg. Supergirl – jep, het vriendinnetje van – wordt door president Kennedy bedankt voor haar hulp. Richard Nixon blijkt nog president in 1985 te zijn door zijn succesvolle afwending van een atoomoorlog met Rusland in het recent verfilmende Watchmen (2009). President Roosevelt figureert volgens Comicvine in maar liefst 52 strips variërend van Superman tot Penthouse Comix, Clinton zag 43 optredens, waarin hij onder meer de begrafenis van Superman bezocht, Kennedy kwam 29 maal voorbij, Jimmy Carter 19, Truman 13 keer,  en Ronald Reagan maar liefst 61 stuks.

various-presidents1

De presidenten vliegen je feitelijk om de oren. Ze blijken vervangen door aliens, te veranderen in slangen, sturen superhelden teams als S.H.I.E.L.D. aan, ontketenen oorlogen die de helden mogen oplossen en delen medailles uit. En soms crëert het stripuniversum haar eigen presidenten. Zo verloor een politiek satirist / comediant  in het dagelijks leven zijn gooi om het presidentschap, maar wonderwel niet in het Marvel-universum. Daar trotseerde de kandidaat kranig Obama en McCain om het presidentschap, voerden in verschillende comics voorbijgangers campagne voor hem en droegen ze zijn naam op shirts en posters in de achtergrond. Een opmerkelijk verhaal, maar nimmer las ik wederom op Teletekst hoe hij in enkele districten het zowaar won van beide andere presidentskandidaten. If it helps, I voted for you president Colbert.

Change, yes really man?

Bush was, op zijn zachtst gezegd, niet bepaald één der favoriete presidenten onder de tekenaars of scriptsschrijvers. Goed, Spider-Man solde niet met de rauwe Texaan en de Hulk keek niet eens agressief in zijn richting. En met 35 optredens in verschillende comics verpletterde Bush junior toch maar even het schrale aantal performances van zijn vader, Bush senior (13 issues). Bush junior bleek echter wel vaker negatief in het nieuws dan menig van zijn voorgangers. De gasten op de bruiloft van Black Panther beklagen zich over de aanwezigheid van de 43e president van de VS. Tevens blijkt hij de grote verdachte achter de moord op Captain America, symbolisch voor hoe Bush volgens de makers eigenhandig the American Dream elimineerde. De droom, die Captain America zo symboliseert sinds hij in het leven werd geroepen als Amerika’s belangrijkste wapen tegen Adolf Hitler. De ultieme vernedering kwam van Magneto, die de commander-in-chief dwong naakt zijn laarzen te likken op het gazon van het Witte Huis. Tijd voor verandering dus. Bracht Obama dat ook?

magneto

Own-bama

Obama bracht het tot minder comic-appearances dan zijn voorganger (33, waarvan een aantal suffe campagne-comics of biografietjes). Wel is er een opvallende tendens waarneembaar. De vorige president mocht de laarzen likken van Magneto, Bar-ot Obama ‘ownt’ eigenhandig een complete zombie apocalypse! Of wat te denken van ‘Barack the Barbarian’, waarin de koning van Kickassistan bijgestaan wordt door sexy versies van Palin en Hillary Clinton (let wel, er is ondenkbaar veel mogelijk in de stripwereld) in zijn strijd tegen aartsrivaal Overlord Boosh.

Het is af en toe wat tenenkrommend en doet denken aan die strip over een president die teveel Schwarzenegger-films had gezien. In ‘Reagan’s Raiders’ hulde president Reagan zijn bonkige spieren in Captain America-achtig spandex, greep een machinegeweer en bewaakte de democratie met zijn elite-GI Joe groepje tegen allerlei terroristen. De kaft hier zegt genoeg, alsook het feit dat de strip nooit in waarde lijkt te zijn gestegen en op ebay voor onder een US dollar valt aan te schaffen.

Toch lijkt het erop dat Obama spaarzamer wordt geportretteerd dan zijn voorganger. Obama schopte het onder meer tot een  Dark Reign rol in Thunderbolts, bizarre manga comics (Airgear en het erotische Tonari no Taro-kun) en als bevechter van aliens in Drafted gedurende zijn periode als president. En, hij kreeg beslist positievere rollen toebedeeld dan Bush. Ok, af en toe heeft moet Ash zijn hachje even redden van wat evil zombies, maar dat mocht de pret niet drukken.

Veel interessanter is het feit dat de president qua populariteit in comics tijdens zijn periode is voorbijgestreefd door zijn vrouw Michelle, die haar eigen issue kreeg met tie-in’s naar de X-Men en House of freakin’ M. En.. Obama werd zelfs voorbijgestreefd door zijn eigen presidentiële puppy Bo met de geweldige slogan: ‘find out who is the real top dog in Washington!’ Toegegeven, de uitgever is dan wel weer de maatschappij die elke presidentiële vrouw een comic gunt, maar toch, wie heeft er ooit een comic gezien met King Tut?

Time for Change?

Obama bracht misschien wel change, maar dan toch iets anders dan verwacht! Terwijl Bush veelvuldig tijdens zijn ambtsperiode de revue passeerde op de redactie van menig stripblad, bleef het best stil rondom Barack, een paar uitzonderingen dus daargelaten. Na een hoopvolle start, zat er niet veel extra meer in het vat. En dat is stiekem wel een beetje jammer. Want zeg nu zelf, met Mitt Romney, toch een beetje het type stofzuigerverkoper waar met de beste wil geen fatsoenlijke superheld van valt te maken met zijn grijze spandex, wordt het met een beetje pech toch wel een paar jaar armoe troef in het politieke multiverse. Het is dus te hopen dat er in campagnetijd nog even stevig door camp Own-bama wordt uitgepakt en de beloofde change nog een staartje krijgt. En dan dit keer even niet van Bo..

avatar geschreven door op 17 oktober 2012

Reageer

Anti-Spam vraag :