0

Robert Kirkman & Jay Bonansinga – Rise of the Governor

The walking dead zijn hot. De comicserie over de grimmige overlevingstocht van Rick Grimes door een zombicalyptisch landschap is wereldwijd inmiddels een groot succes. Eén, die het half uitgebluste zombie-genre weer wat fris leven inblies via een arty doch realistischer perspectief dan bijvoorbeeld films als Zombie Strippers of Death Snow. Tijd dus voor computergames (twee zelfs), tv-series, en het onderwerp van deze review, het boek Rise of the governor.

Origin story

Fans van de serie zullen de stoelen onder hun kontjes voelen tintelen bij het horen van de naam Governor. Niet voor niets zo ongeveer de enige vijand in de hele comicserie waarvan méér dreiging uitging dan van de vleesknagende dolers. En deze 308 paginas tellende novel gaat enkel en alleen over zijn kant van het verhaal, ofwel, hoe werd de Governor ‘de moedern**kende, armen-choppende G’nor’. Het verhaal centreert rondom de broers Philip en Brian Blake die samen met dochterlief en enkele companen op zoek gaan naar een vluchtelingenkamp waar ze over gehoord hebben in de buurt van Atlanta.

Bloed en broeders

Al vanaf de eerste paginas wordt het duidelijk dat ook Rise of the Governor niet voor de meest gevoelige zieltjes is bedoeld en de tocht bloedig wordt. Regelmatig trekt Philip als een orkaan van kettingzagen door een oerwoud aan ledematen en worden er wat schedeltjes als oud hout doormidden geklieft. Het gezelschap is dan ook nergens veilig voor ondoden of andere resterende levenden, en doet wat ze kan om te overleven. Toch zorgt het kleine meisje Penny en de zorgzame doch angstige Brian ervoor dat de lezer tussen de vele actiemomenten door even naar adem kan happen. Bovendien, als het gehele boek had gedraaid om een grasmaaier die zombies snoeit, was na vijftig paginas de lol er ook wel af geweest. Philip mag onversaagd stoer zijn, de rest van de groep is het niet en raakt soms in paniek, waardoor de stress en angst regelmatig van de paginas spatten en het verhaal een menselijker gezicht krijgt.

Zombieslasher of zombie-classic?

De origin-story van de Governor riep echter bij mij toch enige teleurstelling vanwege die origin-claim. Natuurlijk, het leest als een Harley Davidson op kerosine, en ja het boek is beter dan de gemiddelde zombieslasher. Maar Birth of the Governor of Governor Origins was meer accuraat geweest. Als liefhebber van de comicserie en bekend met het karakter Governor, zul je namelijk smachtend wachten tot het moment waarop dhr. Blake zich ontpopt als de leider van Woodbury. En laat Rise of the Governor nu eigenlijk daar net ophouden. Dat maakt dat de karakterontwikkeling in de novel ook wat mager overkomt, want de Governor roept in de strip wel dat hij altijd al Governor had willen heten, uit deze novel blijkt daar toch helemaal niets van. Inmiddels is overigens een vervolg al aangekondigd voor later dit jaar, The road to Woodbury, en naar alle verwachting zal die fase, het overnemen van Woodbury, in dat boek ruimschoots aan de orde komen. We wachten af.

Lezen?

Rise of the Governor is een horrornovel vol actie en vliegende zombie-rompen met verre raakvlakken aan de strip. Het relaas van een barre tocht van een klein groepje mensen in de hoop ergens nog een veilige plek te kunnen vinden. Het is allemaal niet zo vernieuwend of explosief als de comic-serie, maar vermakelijk is het wel. Wellicht is de sterkste aanbeveling nog wel dat de novel eenvoudig op zichzelf te lezen is, en geen voorkennis van de Walking Dead-saga nodig is, al mis je dan wel de leuke verwijzingen naar de strip. Met boeken als Rise of the Governor blijft de Walking Dead reeks voorlopig nog wel even hot.

avatar geschreven door op 4 oktober 2012

Reageer

Anti-Spam vraag :