0

Walter Isaacson – Steve Jobs

Goede wijn mag altijd even in de kelder liggen, en misschien geldt voor een verfijnd boek hetzelfde. Eind vorig jaar overleed de mythische Steve Jobs, oprichter van Apple, en haast daags erna verscheen zijn biografie. Onmiddellijk werd het boek de hemel in geprezen. Nu het stof weer wat is neergedaald, en Apple onlangs Steve stilletjes postuum eerde op zijn sterfdag, is het wel een aardig moment om nog even een blik op het kilo papier te werpen dat mij er tijdens het koffers pakken voor de zomervakantie eraan deed herinneren dat een e-reader an sich een heel verlichte uitvinding is.

Apple

Het is fascinerend om te lezen hoe de jonge Steve Jobs, zonder al te veel programmeertalent maar met de juiste vriendenkring met toppers als Steve Wozniak en een feilloos gevoel voor zaken, de vlucht naar boven in recordtempo weet te maken. Over de continue wapenwedloop tussen Bill Gates en Steve Jobs die met elk van hun bedrijven en uiteenliggende filosofieën over hoe een product eruit moet zien elkaar beurtelings afbranden. Hoe, na aanvankelijk bij Apple te hebben moeten vertrekken, Jobs furore maakt met 3D-films bij Pixar en de animatiefilms bijna eigenhandig op de wereldkaart zet, om vervolgens een decennium later de gevierde terugtocht naar Apple te maken. Fantastisch hoe een multinational dan plotseling het roer radicaal omgooit in een laatste poging het bedrijf te redden, de meest onconventionele zetten neemt (bestuur? Voorzitters? Niets ervan, Steve bepaalt!) en dat het wonderbaarlijk genoeg de eigenwijze Steve met zijn visie dan ook nog lukt om van het noodlijdend bedrijf op de rand van faillissement dankzij enkele geniale iZetten marktleider en trendsetter te maken op verschillende vlakken.

Steve

Tot dusver is het vooral interessant voor Apple-fanaten. Hoe ontwikkelde Apple zich? Wat was de impact van dat eerste spotje tijdens de Superbowl in 1984, hoe zagen de eerste Macs eruit, waarom koos Jobs voor die en die designstudio, en bemoeide hij zich werkelijk met het interieur van elke Applestore? Leuk als je al jaren iPhones verzamelt of interesse hebt in bedrijfseconomie wellicht, maar waarom zou je de biografie anders moeten lezen? Omdat Walter Isaacson aanvankelijk niet zo heel veel interesse had in het optekenen van het levensverhaal van Apple’s hogepriester. Tot dusver had hij wel enkel uitstekende levensverhalen opgetekend van wat presidenten en Einstein, mensen die de geschiedenis écht noemenswaardig hadden veranderd. Jobs stalkte hem echter net zo lang tot hij zijn zin kreeg en de schrijver overhaalde om zijn levensverhaal op te tekenen. Met een belangrijke kanttekening, hij mag alles opschrijven. Zijn slechte en goede kanten. Opmerkelijk genoeg blijkt dat Steve daarmee akkoord gaat. Sterker nog, hij wil het niet eens lezen. Hij vertrouwt erop dat Isaacson na enkele juweeltjes nu weer fraai werk aflevert.

Thriller

Dat blijkt een meesterzet voor het boek. Een biografie kan al snel ontaarden in een orgastisch fanblaadje doordat de schrijver uit liefde voor zijn icoon vooral de goede kanten etaleert of omdat de entourage rondom het onderwerp saillante passages kuist en verbiedt. Als dat gebeurt, is er een dikke kans dat de biografie zo spannend wordt als een telefoongids en een saaie feitelijke opsomming resteert. Dat is hier beslist niet het geval. We lezen hoe de jonge Steve extreem vegetarische diëten volgde en medewerkers klaagden over zijn lichaamsgeur omdat Steve geloofde dat het juiste dieet douchen overbodig maakte. En niet alleen douchen, maar ook medische adviezen sloeg hij om eenzelfde reden in de wind met wellicht dus fatale gevolgen. Er wordt stilgestaan bij zijn moeizame relatie (of eerder.. gebrek eraan) met zijn eerste dochter Lisa omdat hij als vader snel de benen neemt en haar bestaan blijft ontkennen. Rondweg spectaculair zijn de vermaarde woede-aanvallen, de frequente leugens en bedrog jegens directe collegae, zijn reality distortion field en felle stemmingswisselingen die zijn omgeving dan weer aansporen tot bijzondere prestaties, en dan weer gillend bij hem vandaan doen rennen. Doordat al deze spannende elementen mochten worden opgeschreven, is Steve Jobs biografie een ware page-turner die je niet neerleggen kunt, en die zo bij vlagen meer weg heeft van een thriller dan een biografie.

Ook voor niet-Apple adepten

Zelfs zonder voorkennis over Steve en zonder lidmaatschap van de zelfverklaarde trendy Apple-cultus, is de biografie toegankelijk en scherp geschreven. Isaacson heeft daarbij fijntjes af en toe de onderwerpen gerangschikt zodat persoonlijke kwesties en bedrijfsverwikkelingen niet te veel door elkaar heen lopen, waardoor het overzicht blijft. Aan het eind voelt het echt of je een goede inkijk in het leven van de icoon hebt gekregen. Weinig vragen blijven onbelicht, en Isaacson durfde regelmatig ook in zijn pakweg 40 interviews de vervelende vragen aan Jobs te stellen waardoor ook de menselijke kant van Steve niet onbelicht blijft en het gevoel wordt gewekt dat er een eerlijk beeld van Steve wordt weggezet. Zijn biografie voelt daarom als een product van Apple. Compleet en niet compatibel met andere biografieën. Het zal Steve een worst zijn. De biografie leest als een appeltje, i-tje.

avatar geschreven door op 12 november 2012

Reageer

Anti-Spam vraag :