0

Wallace & Gromit’s Grand Adventures

grandadventures1Ahoy mateys! Ook zoveel plezier beleefd aan Google Treasure Maps? En waar schatkaarten zijn, daar zijn Grand Adventures. Snel op de kaart op zoek naar onze basis in West Wallaby Street om de fiere buckaneers voor ons galjoen te ronselen. In West Wallaby, vraagt U? Yarrr, dat is de thuisbasis van die weergaloze speurneus en zijn baasje, Wallace & Gromit. Telltale Games bracht in 2009 alweer Wallace & Gromit Grand Adventures uit rondom Aardman’s meest geliefde klei-figuren, een adventure game in vier delen. Inmiddels zijn ze in één koop aan te schaffen.

Episodes

In deel 1 Fright of the bumblebees beginnen onze helden een bedrijf in honing, maar doet Wallace tevens helaas eindelijk een nuttige ontdekking, een groeimiddel. Waardoor de bijen van kleine zoemende prikkers al snel zich ontwikkelen tot ware Bee-zilla’s. Herstellend van deze operatie, zijn de twee in The Last Resort toe aan een vakantie. In eigen kelder welteverstaan, maar het uitbaten van een zwembad aldaar, samen met wat hinderlijke puppies, gooien roet in het eten. Gelukkig kunnen de twee altijd nog wat ontspanning zoeken op de bonte Kermis in deel 3 Muzzled! Maar wat doen al die zwerfhonden daar? Tenslotte maakt het dorpje zich op voor een groots golf-evenement, waar Wallace het op moet nemen tegen zijn Schotse rivaal Duncan in een poging de hand van de schone deerne Ms. Flitt kwijt te raken.

Aardmanesque

Het Telltale team werkte samen met Aardman voor de ontwikkeling van de verhalen in de game, en dat is eigenlijk best goed te merken, want de humor uit de game voelt beslist ‘Europees/Brits’. Wallace & Gromit Grand Adventures is daarmee niet zomaar een zwak commercieel gedrocht waarin slechts personages uit een film tamelijk nutteloos ronddwalen. De episodes vormen zelfs volwaardige afleveringen van Wallace en Gromit, en wanneer je elke puzzel meteen perfect zou oplossen (gaat je niet lukken), zou de lengte van elke episode tijdens het spelen ongeveer gelijk zijn aan een dikke 30-40 minuten film (maar is stiekem 2 uur, wowie Gromit!). De absurde bedrijfs- en vakantieplannen, de heerlijke idiote maar humorvolle oplossingen, en de kleurrijke personages rondom onze helden, ze zorgen er voor dat Grand Adventures goed aansluit bij de wereld van Wallace & Gromit zoals we die kennen uit de befaamde stop motion animaties. De back-up voice actor van Wallace sprak zijn stem in (je hoort het verschil niet), er is speelse muziek, en een bulk aan hilarische karakters zoals de demente generaal of de kakkerige buurvrouw ms. Flitt.

grandadventures2Casual corny

De gameplay is simpel en behoorlijk retro. Klik met de muis rond in elk vertrek en je vindt wel iets. De kunst zit hem echter vaak in het combineren van al die loze vondsten om te ontdekken wat de oplossing van een puzzel is om verder te kunnen komen. En vanwege het hoge absurditeitslevel van de serie, zijn deze niet altijd even eenvoudig en is een walkthrough raadplegen niet onwenselijk. Zo krijgt de eerste persoon die in 1x op de juiste manier een kip weet uit schelden in Muzzled! van mij hoogstpersoonlijk een handgeschilderd paasei! De beloning is er echter wel naar, want tja, zomaar ineens vier volwaardige afleveringen van Wallace & Gromit vol doldwaze achtervolgingsscénes met luchtballonnen, reuzebijen en Schotse romantiek, daar mag je best wat voor afzien. Persoonlijk sprak enkel episode 2 me ietsje minder aan, maar nog altijd voldoende. Wel geinig: elke aflevering bevat weer kleine verwijzingen naar eerdere avonturen van het tweetal en naar de andere drie episodes uit de games.

Pass me the cheese Gromit!

Wallace & Gromit zullen je hoogstwaarschijnlijk niet onbekend zijn. Wallace & Gromit Grand Adventures is een amusante casual puzzle game, en dankzij de verhalen die fraai aansluiten bij de leefwereld uit hun eerdere tv-afleveringen tamelijk tijdloos. Verwacht geen innovatieve gameplay, maar een redelijke puzzle-game vol onschuldige en fijne humor. De humor is ‘spot on’, en de overtuigende animatie roept de klei-animaties in herinnering. Voor fans van het tweetal vormt Wallace & Gromit Grand Adventures zo een rijk gevulde schatkist aan nieuwe klei-ïge kazigheid.

avatar geschreven door op 1 mei 2013

Reageer

Anti-Spam vraag :