0

Iron Man 3 (2013)

Iron Man, de film waarmee Marvel haar eerste écht grote superheldenbioscoophit (3x woordwaarde) mee scoorde, is al weer toe aan een derde deel. Concurrenten kwamen voorheen nou niet echt met sterke derde delen aanzetten (Spiderman, elke Batman variant) maar Tony Stark weet zich met dit nieuwste werkje comfortabel te positioneren als meest geslaagde Marvel film-karakter. Gezien het idoot hoge box office resultaat is duidelijk dat Iron Man ondertussen een ijzersterke franchise is geworden.

Nu is een grote hoeveelheid verkochte bioscoopkaartjes lang geen bewijs van kwaliteit, de Transformers films zijn hier een mooi voorbeeld van, maar in dit geval  is het best terecht; Iron Man 3 is namelijk een erg geslaagd totaalpakket geworden met een goede balans tussen verhaal, character momentjes, actie en humor. Dit is wat mij betreft de eerste Iron Man film die over de hele linie lekker werkt. Het eerste deel was de verplichte origin story die op Downey Jr.’s charisma na mij als ervaren Marvel lezer niet echt wist te verrassen (ook al was alles meer dan degelijk), en Iron Man 2 wist maar geen momentum op te bouwen en bood uiteindelijk te weinig spektakel.

Third time’s a charm zullen we maar denken. Iron Man 3 wist mijn comic-book-geek aandacht al snel te trekken door leentjebuur te spelen bij de gave storyline Extremis die op Dorkside een eeuwigheid geleden al is besproken. De film opent met een flashback waarin een jongere Tony Stark kennis maakt met Maya Hansen (Rebecca Hall), het brein achter Extremis, een proces dat regeneratie in organismen kan stimuleren maar nog zeer onstabiel is. De slungelige wetenschapper Aldrich Killian (Guy Pierce) probeert Maya te recruteren in zijn organisatie Advanced Idea Mechanics, ook wel AIM genoemd, terwijl Tony hem afwimpelt en kleineert.
Hierna switchen we naar het heden en blijkt het met meneer Stark niet zo heel goed te gaan. De gebeurtenissen uit The Avengers, oftewel het maar net overleven van een alien goddamn invasion, hebben hun sporen achtergelaten; Stark heeft last van paniekaanvallen en sluit zich af van veel dingen om hem heen door zich te richten op het ontwikkelen van een crapload aan Iron Man armor varianten. AIM is ondertussen uitgegroeid tot een interessante speler op het vlak van biotech, wat een volledig opgeknapte Killian bewijst. Tegelijkertijd is er de dreiging van de Mandarin; een terrorist van onbekende origine die Amerika in sinistere videoboodschappen toespreekt en een golf van terreur belooft. Als Stark na een explosief incident publiekelijk de Mandarin uitdaagt gaan dingen in een stroomversnelling bergafwaarts.

Iron man 3 is geregisseerd door Shane Black, die ook een hoop buddy-cop films als Lethal Weapon op zijn naam heeft staan en al eerder samenwerkte met Downey in het fijne Kiss Kiss Bang Bang. Het grappige is dat de buddy-cop mentaliteit ook in deze superheldenproductie terugkomt, Stark en zijn collega Rhodey worden vaker samen betrokken bij probleemsituaties en hebben een hele fijne chemistry. Een ander ding wat Iron Man 3 gaver maakt dan de vorige delen, en iets wat me niet eerder opgevallen is in superhero films: er zijn twists in het verhaal die verrassender zijn voor mensen die juist bekend zijn met de comics. Nah ja, vooral één grote twist, die de meningen onder Iron fans nogal wist te verdelen. Ikzelf vond het een zeer verrassende vondst, maar ik kan een gevoel van teleurstelling bij bepaalde comic fans wel voorstellen. Ik ga de twist in kwestie niet eens in spoiler tags zetten. Kijken die muk! Al komt deze review zo laat dat deze niet zo lang meer in de bios zal draaien. Ik moet eens minder crack gaan roken, het tast mijn productiviteit te veel aan.

De film heeft voor mij ook zeker een rewatchability-waarde. Zoals gezegd is de balans tussen humor, actie en plot bijzonder prima. Of het nu een zéér spectaculaire reddingsactie in de lucht is (een van de weinige momenten waarop de 3D écht wat toevoegt), het feit dat de normaal nietszeggende henchmen van de baddies zowaar een persoonlijkheid lijken te hebben of óók geinig dialoog hebben gekregen, het feit dat de toevoeging van een kindacteur NIET leidt tot een situatie waarin deze bijdehante koter zich bij de main characters aansluit, of Guy Pierce die lekker fout uit de hoek mag komen en zich wel lijkt te vermaken, I enjoyed it all. En Ben Kingsley is simpelweg geniaal als de Mandarin. Hoe minder je over dit personage weet, hoe beter. Zodra werd aangekondigd dat hij in de huid zou kruipen van deze ringdragende villain kreeg ik het benauwd, maar nee. Perfect gecast. Awesome.

Nu we een hoop Marvel films achter de rug hebben zou je denken dat er hier constant callbacks naar The Avengers worden geforceerd, maar dat is niet het geval. Je wordt niet afgeleid door cameos van Captain America of op de achtergrond langszoevende Helicarriers, en dat was best wel prettig eigenlijk. Het zorgt wel voor een paar plot holes, de problemen die Stark ervaart zijn bijvoorbeeld binnen no-time op te lossen met één belletje naar S.H.I.E.L.D. of zijn Avengers collega’s, maar alleen kansloze geeks als ik zullen zich daar aan storen. Dat Tony zelf de metalen mouwen moet opstropen om shit op te lossen houdt de focus tenminste op hem. Oh, en over metalen muk gesproken; er is eigenlijk niet eens zoveel Iron Man in deze Iron Man, man! We zien Stark best vaak zonder zijn rood-gele outfit, en dat maakt scènes waarin hij wordt opgejaagd een stuk spannender. Hij is meer aangewezen op zijn brein en komt nooit zonder kleerscheuren uit lastige situaties. Een slimme keuze.

Deze derde Iron Man maakt deel uit van Phase Two, de noemer voor de reeks films die Marvel de wereld in gaat helpen na The Avengers, wat de grote afsluiter van Phase One was. Gedurende deze tweede fase kunnen we sequels op Thor, Captain America en Avengers verwachten, en een nieuwe titel Guardians of the Galaxy. Vooral die laatste maakt me helemaal giddy en is de grootste gok die Marvel op filmvlak gaat nemen de komende tijd. Maar als de eerste titel van deze Phase Two representatief is voor de rest gaan comic-fans zich prima vermaken de komende tijd.

avatar geschreven door op 7 juni 2013

Reageer

Anti-Spam vraag :