0

Nick Cave – Push the sky away (2013)

Soms spat je wereldbeeld ineens bruusk uiteen. Wanneer Sheldon zou worden ontmaagd, een bankier een bonus inlevert of bijvoorbeeld wanneer Nick Cave op 1 staat in de Album top 100. Zou Nederland massaal griep hebben geleden dat het beste bewaarde geheim onder muziekliefhebbers ineens doordringt tot de grote massa? Of koopt deze groep enkel nog cd’s? Het is raadselachtig.

nickcave1

Jaarlijks feestje

Begrijp me niet verkeerd, het is hem gegund. Nick Cave maakte een enorme groei door van zijn hoogtijdagen in de anarchistische punkmeute Birthday Party tot het fraaie Push the sky away. Weinig muzikanten maken zo gestaag carrière als Nick Cave, en zijn zo professioneel hoogwaardig bezig. Muziek maken beschouwt hij als kantoorbaan, en doet hij braaf elke dag van 9-tot-5 op een afgelegen locatie. Elk jaar brengt hij wel iets uit. De wilde escapades bewaart hij voor het Grinderman project, de betere en evenwichtigere songs mogen op naam van Nick Cave zelf.

Zonder gitaargeweld, met songs

Dit jaar dus Push the sky away, samen met zijn begeleidingsband Bad Seeds. Het album opent meteen met een sterke troef, We No Who U R, waarop een gammel drumloopje en zwoel orgeltje Nick voorzichtig richting een fraai meezingbaar koortje loodst. De meeste nummers hier zijn ook weer vrij ingetogen en worden traag en zorgvuldig opgebouwd. Jubilee Street is aanvankelijk leeg, maar vult zich al snel met orkesten, prachtige dwarse loopjes en sexy xylofoons. Water’s Edge klinkt dan weer als een hypnotiserende tractor die moeizaam start tot hij enkele honderden meters alsnog in de sloot eindigt.

Numero Uno?

En toch, ik hoor niet waarom dit album wel doet wat in mijn beleving Nocturama of vooruit, No more shall we part of Abattoir Blues, had moeten doen. De songs zijn zorgvuldig en vakkundig in elkaar gezet. Tekstueel is Nick weer op dreef. Maar er is geen duidelijke breuk met voorgaande albums of veel frisse nieuwe elementen. Waarom haalt dit album dan ineens die felbegeerde nummer één positie? Inmiddels is de positie overigens weer gegund aan levensliedtroubadour Jan Smit en zijn Jubileum Concert. Zou het dan toch de griepepidemie zijn geweest?

avatar geschreven door op 12 juni 2013

Reageer

Anti-Spam vraag :