0

Renfield – A tale of madness

Monsters bestaan. We noemen ze Dutroux. Robert M. renfieldNoem maar op. En, verwonderlijk genoeg, voor hun gruweldaden bleken ze handlangers te hebben. Mensen die met vol bewustzijn onbeschrijflijk kwaad aanrichten. Wat bezielt zulke mensen? Ook Renfield is zo iemand. Goed, hij is dan wel fictioneel, maar als directe handlanger van Dracula is hij toch samen met de gebochelde butler Igor één van de meest bekende figuren in de categorie evil henchmen. Genoeg reden om er eens een graphic novel aan te wijten, zullen ze bij Image Comics hebben gedacht, die altijd wel in zijn voor een spannende indie-comic.

Wie?

Renfield is een soort vastgoedmakelaar, die in de Victoriaanse tijd is doorgedraaid en nu tijdelijk zit opgesloten in een sanitorium, ofwel, het gekkenhuis. De graphic novel begint in het gesticht, waar een handvol gezonde mensen tegen betaling een middagje ‘gekken’ komt kijken, tot grote ergernis van één van de andere hoofdpersonen, Renfield’s psychiater dr. Seward. Gaandeweg blijkt het echter steeds slechter met Renfield te gaan. Zijn mentale toestand verergert en zijn psychiater signaleert dat hij vreemd gedrag vertoont. Hij verzamelt vliegen en eet spinnen. Bazelt over levens nemen en raaskalt mysterieus dat er een groot kwaad aankomt. Dat grote kwaad heet graaf Dracula, die een nieuw onderkomen in Engeland zoekt. Interessant is dat schrijver Gary Reed de keuze maakt juist het verhaal rondom Renfield te centreren. Het verhaal begint en eindigt met Renfield, en ingewijden weten dan genoeg. Behendig weet Reed om te gaan met de zwarte gaten uit de gothic novel Bram Stoker’s Dracula, en daar een nieuw licht op te schijnen. Reed probeert niet zozeer het verhaal van Dracula te vertellen via Renfield, maar hooguit zijn licht te laten schijnen over de schaduwen die Stoker in zijn versie achterliet. Wat gebeurde er bij de confrontatie tussen Renfield en Dracula? Waarom eet hij al die spinnen en vliegen? Is Renfield echt gek of een simpelweg toegewijde cultist?

Solide 

Het tekenwerk van Galen Showman (o.a. Sinergy, JLA) is eenvoudig maar goed. Wel had het spannender gekund. De volledige zwart-wit uitgave gemengd met het opdoemende kwaad had zich bij uitstek geleend voor een aanpak vol Hitchcockiaanse slimmigheidjes, experimentele perspectieven of schaduwspelen á la Nosferatu. Ook lijken de makers zelden paginas compleet verstild te laten, zoals bijvoorbeeld in Kirkman’s The walking dead vaak effectief wordt gedaan. Let wel, Renfield bevindt zich het grootste gedeelte in zijn cel en zoiets kan de kilte en eenzaamheid goed overbrengen. Toch voelen de makers de noodzaak tot dialogen. Het had visueel krachtiger gekund maar neemt niet weg dat Showman een solide versie heeft vervaardigd die je overtuigend meeneemt.

renfield2Focus

Reed doet zijn best om het verhaal rondom Renfield te focusen, en slaagt daar vrij goed in. Slechts een enkele keer tergde hij de grenzen van de logica. Zou men werkelijk een gestrand schip laten uitladen door toevallig nabijgelegen welkome handen, in dit geval, levensgevaarlijke gekken die niet voor niets achter vier muren zitten? Voor de rest weet Reed slim te manoevreren tussen de grijze plekken in Stoker’s versie van Dracula. Bovendien, voor de leek gebruikt hij slim tussen de hoofdstukken de dagboekfragmenten uit Dracula om een beeld te schetsen wat er op de achtergrond eigenlijk allemaal gebeurd ondertussen. Voorkennis van Stoker’s Dracula is dus prettig maar allerminst noodzakelijk.

Vliegje snoepen?

Renfield is zo een graphic noir novel, die weliswaar spannender had kunnen worden uitgewerkt maar die zeker een interessante en avontuurlijke insteek heeft door te centreren op dat miserabele hoopje onvoorspelbaarheid uit Stoker’s Dracula. Het verhaal van Dracula kennen we nu inmiddels al wel, maar vreemd genoeg zijn de pijlen nog maar zelden gericht geweest op Renfield, die toch een sleutelrol heeft. Dat maakt Renfield – a tale of madness beslist de moeite. Maar hoe zit het nu met die ‘madness’? Bestaat het monster toch eigenlijk wel? Tel voor de grap maar eens hoe vaak de naam Dracula wordt genoemd in Renfield..

avatar geschreven door op 17 juli 2013

Reageer

Anti-Spam vraag :