0

World War Z (2013)

wwz1
Michael Bay zou beslist jaloers zijn geweest bij het zien van de trailers van de zombie-blockbuster World War Z. Ze lieten er geen misverstand over verstaan, deze horrorprent zou grootser en spectaculairder worden dan ooit tevoren in het zombiegenre! Regisseur Marc Forster (o.a. James Bond’s Quantum of Solace, The kite runner) heeft dan ook wel iets meer budget tot zijn beschikking dan de gemiddelde horrorregisseur. Werd de oorspronkelijke Night of the Living Dead nog voor $ 100.000 gedraaid, Forster mocht het ahem.. duizendvoudige spenderen ($125 zoete miljoentjes).

Brad en de rennende terrorwezens

World War Z is gebaseerd op het gelijknamige boek van Max Brooks, die daarin verslag doet van een serie nieuwsfeitjes en ooggetuigenverslagen hoe het zombievirus langzaam maar zeker de wereld en haar bevolking overnam (en opat). De film draait hoofdzakelijk rond het gezin van VN vertegenwoordiger Gerry Lane (Brad Pitt). De wereld valt plotseling ten prooi aan knagende ondoden, en hoewel arme Gerry als huisvader thuis zit om zorgzaam pannekoekjes te bakken voor de kroost ’s ochtends, duurt het niet lang voor hij terug wordt opgeslokt door zijn oude baan als VN medewerker. In ruil daarvoor mag zijn familie veilig op een vlootje dobberen midden op zee, terwijl Rambo-Brad de enige is die de wereld kan verlossen van het kwaad.

 

wwz2

Hordes dollars

Het budget is duidelijk in grote hordes hongerige ondoden en explosies gaan zitten, en dus trekt World War Z dan ook vanaf de start snel van leer. Niet verwonderlijk, want net als in het boek moet Gerry nog wel van werelddeel naar werelddeel dolen om erachter te komen wat er aan de hand is en of er iets tegen te doen valt. Dat heeft als voordeel dat World War Z zijn inzet als actiefilm meer dan waar maakt met een goed evenwicht tussen explosies en rennende gebitten op weg naar vlees voor een bbq-feest. Sterker nog, eigenlijk zijn de momenten waarin de menselijke kant wordt gezocht eigenlijk de mindere elementen en een tikje kunstmatig. Waar Forster wel in slaagt, is het maken van een zombiefilm voor het grote publiek. De mensen die nooit naar pakweg, Night of the Living Dead of 28 Days Later zouden gaan uit angst slobberende tanden lange striemen bloedige darmen uit een lijk te zien scheuren.

Mainstream ondoden

De toegankelijkheid voor het grote publiek is echter misschien tegelijkertijd ook waar het mis gaat (al zullen hardcore fans van het boek ook bedrogen uitkomen). Trage zombies? Niet eng genoeg. Dus moeten ze de 100 meter in een tempo rennen waar the Road Runner jaloers op zou worden, grommend en gillend van grote hoogtes springen, en zich vooral niet in het zicht van de camera tegoed doen aan mensensnacks. Eigenlijk had World War Z feitelijk net zo goed over orcs, aliens of bloedddorstige robots kunnen gaan. Ondanks dat de film aanvoelt als een traditionele rampenfilm, een genre dat prima bij het boek past, ontbeert de film elke diepgang die het boek zo interessant maakte en levert Forster een uitermate inwisselbaar actiefestijn. Natuurlijk is er in een blockbuster amper ruimte voor een breed perspectief want tja, de kijker moet nou eenmaal met één persoon meeleven maar toch, een gemiste kans. En persoonlijk vond ik een aantal shots met torentjes zombies en vogelvluchten over verloren gebieden erg ‘geanimeerd’ aanvoelen.

Rampenfilm of gewoon rampzalig?

Wat resulteert is een snelle actiefilm met speedverslaafde zombies. Spannend is het zeker ondanks enkele clichés (een zeker tenenkrommend mobieltje bijvoorbeeld). Daartegenover staat dat karakters nauwelijks worden uitgewerkt waardoor het hele gezingebeuren een tikje overbodig aanvoelt, en er zijn behoorlijke gaten in de logica. Misschien doordat de film eindeloos werd herschreven en de halve film zo’n beetje in de montage is herknipt en geplakt waarbij vele scènes sneuvelden. Er schijnt een director’s cut te komen op Bluray ‘met gore!’ en wie weet ‘met beter verhaal’. World War Z is voor een breed publiek een spannende zombiethriller geworden, maar fans van het betere zombiewerk zullen er wat bij tandenknarsen en liever nog eens Dead Set of Walking Dead opzetten. Maar eerlijk is eerlijk, een Michael Bay-achtig zombiegedrocht is het in ieder geval nog bij lange na niet.

 

avatar geschreven door op 28 juli 2013

Reageer

Anti-Spam vraag :