0

Mogwai – Les Revenants

De Wilhelm schreeuw is een soundeffect dat maar liefst in 200 films figureert.  Om maar even aan te geven dat een goed geluidseffect een eigen leven kan gaan leiden. Datzelfde geldt overigens ook voor soundtracks. Kent iemand nog de film die hoorde bij de prima soundtrack van Judgment Night? En nu is er die van de Franse tv-serie over ondoden, Les Revenants door Mogwai. Het beluisteren van de soundtrack geeft een aardig idee van hoe de sfeer in de serie zal zijn, maar is tevens prima afzonderlijk van de film te beluisteren.

Broeierige brompotten

Het Schotse postrockgezelschap Mogwai, dat eerder al eens de muziek verzorgde voor een documentaire over de Franse voetballer Zinedine Zidane, tekende voor de soundtrack. Eigenlijk niet zo verwonderlijk, want hun broeierige en veelal instrumentale postrock leent zich bij uitstek als het ideale achtergronddecor waartegen de acteurs ongehinderd hun werk kunnen doen. De grootste verrassing zit dan ook bij de laatste track, als Mogwai alle opgebouwde treurnis en tragiek van zich af probeert te schudden met traditional ‘What are they doing in heaven today’, het enige nummer waarin we zanger Stuart Braithwaite zes minuten lang door het nummer horen brommen. Een welkome afwisseling, al duurt het nummer zeker twee minuten te lang.

 

Emotioneel breed uitwaaierend

Revenants is een iets ingetogener Mogwai album. Ofwel, niet elk nummer ontaardt in een bombastische orgie van gierende gitaren. Alle Mogwai ingrediënten zijn er echter wel. Dat wil zeggen, zorgvuldig opgebouwde sfeerschetsen, intense passages afgewisseld met volstrekte kalmte, en veel spanning. Dit alles brengt dus geen stijlbreuk met hetgeen we gewend zijn van Mogwai, maar omdat het een soundtrack is, bedenken we er wel meteen beelden bij. Zou er in The Huts naderend onheil ( hongerige ondoden?) om de hoek staan, in het aanzwellende Wizard Motor of Special N horen we de climactische ontknoping of de helden zijn verworden tot man-snacks en in Kill Jester wordt troost gezocht en gerouwd om verloren geliefden.

En… ‘Action’-Rock?

Mogwai heeft met Les Revenants een uitstekende soundtrack afgeleverd, die ook prima los van de beelden valt te beluisteren. Misschien is het wel ook meteen hun sterkste album sinds Rock Action. In ieder geval genoeg om deze recensent een klein blij gilletje te laten doen slaken.

avatar geschreven door op 14 augustus 2013

Reageer

Anti-Spam vraag :