0

Sharknado (2013)

sharknado1

 

UFOs aan draadjes en schandalig bordkartonnen planeten. De kenners weten al over wie ik het heb. Ed Wood maakte furore met Plan 9 from outer space. Iets met buitenaardse wezens, zombies en vampieren. Zowaar drie potentiële zomerblockbusters in één film. Zonder geld of effecten en vooral niet al te serieus. Pulpy fun. Campy creativiteit. Sharknado, dat onlangs door het Amerikaanse SyFy-channel werd uitgezonden zit in eenzelfde rijtje inglorieuze films. Zo slecht, dat het weer bier-proestend leuk wordt. Scriptschrijver Thunder Levin zal geen onbekende zijn met het werk van Ed Wood (of bier), getuige zijn eerdere werk voor horrorcomedy Mutant Vampire Zombies from the ‘Hood. De titel zegt het wel. Ook op de poster van Sharknado prijkt deze slogan trots (‘enough said’). Enough gezeverd. Kijken?

Dude! Sharks!

April Wexler (Tara Reid; o.a. American Pie, Big Lebowski) slijt haar dagen als getraumatiseerde serveerster in het surfersbarretje van stoere metro-dude Fin (Ian Ziering) aan het strand van Californ-ei-hey. Het meest noemenswaardige in haar bestaan is het ontwijken van vettige vingerafdrukken op haar kont van the local dronkaard (John Heard; o.a. Home Alone, Awakenings) en verwerken van wat haaien-issues uit haar jeugd. Dankzij wat vage (script-?) milieu-probleempjes en iets met golfstromen zijn er helaas ietsje meer haaien dan gewoonlijk bij de kust. Tot overmaat van ramp, ontstaan er tevens tornados die het water, haaien incluis, uit de zee zuigen en over Los Angeles trekken. Al spoedig moeten de rustige surferschenkers zich zien te redden in een overstroomde stad waar menslievende haaien door de straten zwemmen of doodleuk bijtend vanuit de tornado vallen.

sharknado2

Klik. Weer een haai. Copy paste?

Ja. Sharknado heeft niet het budget van pakweg World War Z of Man of Steel. Nog geen honderdste ervan. En dus zien de haaien er regelmatig goedkoper geanimeerd uit dan Tara’s bikinisetje en wens je dat de regisseur af en toe liever een papiermaché haai-tje zou hebben gebouwd dan zijn tijd te verdoen met Windows 8. De acteurs zijn bij vlagen wat houterig, de scriptschrijvers laten de personages soms wel vreemde dingen doen (‘Wat zeg je, zit er een haai in mijn zwembad? Cool, dan ga ik nu door het water erheen om te kijken!’), en zoals gezegd, voor goede effecten of teveel logica ben je hier aan het verkeerde adres. Het kijkplezier is er niet minder. Bovendien gaan er een hoop dingen goed, die toch een vrij vermakelijk eindresultaat opleveren. De opbouw is bijvoorbeeld dik in orde. Meteen vanaf de start is er wat spektakel, en telkens komt er een tandje bij, tot uiteindelijk de Sharknado een gegeven is. Daarbij is er voldoende ruimte voor komische, onverwachte elementen waar Joss Whedon jaloers op zou zijn geweest en die je regelmatig even uit de stoel opschudden.

Fin voor de haaien?

Het resultaat is een prettige culthit in the making. Waar films als Deep Blue Triest hopeloos faalden om een vermakelijk resultaat met haaien te leveren, lukt het Sharknado wél. Dat is puur te danken aan creatieve over-the-top-and-beyond-lough-out-loud vondsten. Een onvergetelijke kettingzaagscène, een op hol geslagen reuzenrad, en een windhoos vol rondslingerende haaien. Combineer dat met wat coole one-liners (‘I hate sharks. I’m from Wyoming!’) en je weet wat voor vlees de man-eaters in de kuip hebben. Nu heeft productiehuis The Asylum wel wat ervaring met tenenkrommend humor-haaienwerk (zoals. 2-Headed Shark Attack met Brooke Hogan, ja die ja, en Mega Shark vs Crocosaurus of deze). Sharknado sleept de kijker zo van de ene hilarische door immigranten in een steegje ge-animeerde vondst naar de andere. Enige minpuntje is wat krampachtig acteerwerk omdat, you know, iemand een haaientrauma móet hebben of zo nodig zijn gezinnetje moet redden. Gelukkig moeten de haaien ook eten. Enfin, niet zoeken naar plotholes, knop om, kijken. Camp? Cult? Cool? Sharknado is het allemaal. En hey, de haaien zitten in ieder geval niet aan nylon draadjes, dus hoe erg kan het zijn?

avatar geschreven door op 6 augustus 2013

Reageer

Anti-Spam vraag :