1

Grave Encounters 2 (2012)

grave2_1

 
Sommige filmmakers hebben ze tegenwoordig niet meer zo goed op een rijtje. Prequels en sequels vliegen je om de oren in het zomers blockbustersgeweld. The Vicious Brothers deden het al wat eerder, in de herfst van vorig jaar. Ze brachten niet alleen hun sequel uit op de kleine horrorhit Grave Encounters, nee, ze brachten hem ook nog eens eerder uit via iTunes dan via de bioscoopschermen. Raarrrrr. Maar is de sequel zelf ook zo vreemd?

Sequel for da moneys!!

Nee, Grave Encounters was een bescheiden succes, hoewel voornamelijk in commercieel opzicht .  En wat doet een ware horrorregisseur dan? Die vermaalt tien nieuwe onschuldige gillebekjes in de gehaktmolen! Ditmaal is het de beurt aan een crew jonge filmstudentjes die ook eigenhandig het psychiatrisch hospitaal willen verkennen en daarvan verslag leggen. Wat er vervolgens gebeurd is niet zo bijzonder moeilijk te raden, jawel, de entiteiten uit deel 1 wonen nog steeds ter plekke en zijn niet bepaald milder gestemd tegenover ongenode gasten met camerameuk. De film lijkt dus alles te hebben om te ontaarden in een reusachtig, Vierdaagse-sjokkend cliché.

Wait, whut? Een twist?

Toch blijkt dat mee te vallen. Zonder al te veel spoilers te willen prijsgeven, Grave Encounters 2 weet nog een aardige draai aan deel 1 te geven en zowaar nog wat aan de afloop van het voorgaande deel toe te voegen door wat de sappige Spookysnacks in het hospitaal allemaal aantreffen. Persoonlijk vond ik ook de insteek wel aardig alsof Grave Encounters 1 een eigen leven was gaan leiden onder horrorfans. Alsof er een cultrage rondom was ontstaan á la Cannibal Holocaust, waarbij grote twijfels waren gerezen of de verdwijning van Lance (Sean Rogerson) nou in scéne was gezet of op waarheid berustte? Filmmaker Alex (Richard Harmon) blijkt geobsedeerd door het mysterie van Riverview Hospital. Wanneer hij ineens mailtjes met vage linkjes uit zijn inbox vist van iemand met het verheffende synoniem ‘Deathawaits666’, heeft hij zijn camera en vriendinnetje al ingepakt en zet de Scooby Doo Crew koers richting het spookslot.

grave2_2

 

Welkom zwevend meubilair

Goed, dankzij een paar welkome twists die zelfs wat nieuw licht werpen op deel 1, weten the Vicious Brothers de film nét boven het niveau van de gemiddelde slasher te tillen. Ofschoon de kijker eigenlijk volledig is voorbereid op wat zou moeten komen (vervormde gezichtjes, veel geschreeuw, creepy draaiend meubilair in verlaten gangen), leveren de nieuwe wendingen toch vooral de meeste spanning op. De schreeuwerige demonen kenden we al wel, al worden die niet minder angstaanjagend. Wat de film wel weet te bewerkstelligen, is een breuk met het manco uit deel één, de hopeloze toestand waarin de demonenkat met zijn studentenmuisjes speelt en waaraan geen ontsnapping mogelijk lijkt. Deel 2 weet de spanningsboog wat dat betreft op te bouwen.

Net over de streep

Grave Encounters 2 vormt zo samen met deel 1 een vermakelijke horrorsaga. Weliswaar niet wars van clichés en met een matig verhaal, maar de schrikmomenten (vooral in deel 1) zijn daar niet minder om. Bovendien, deel 2 weet nog wel wat toe te voegen aan deel 1. Toegegeven, een culthit in het horrorgenre zal het niet worden. Daarvoor biedt Grave Encounters te weinig vernieuwing. Toch heb je pas na het zien van beide delen mijns inziens een enigszins bevredigende kijkerservaring. Deel 1 stelde teleur als een te gemiddelde slasher met lager budget, deel 2 biedt meer uitdieping van het verhaal maar de sterkste schrikelementen (goede opbouw vol fout gemonteerde zwevende Ikea-toestellen) zijn hier weer iets minder. Voor degenen die na beide delen nog steeds niet alles op een rijtje hebben, er zijn meerdere vleugels te Riverview gezegend met narigheid…

avatar geschreven door op 21 oktober 2013

Een reactie op “Grave Encounters 2 (2012)”

  1. avatar Bartelen schreef:

    Je beschrijft precies hoe ik denk over deze twee titels. En het is fijn hoe GE2 tenminste een wat origineler concept voor een sequel heeft, wat tegelijk een beetje de draak steekt met het origineel.

Reageer

Anti-Spam vraag :