0

New Avengers Vol. 1 – Everything Dies

naed3Marvel maakt om de paar jaar in haar comics een insteekmoment voor nieuwe lezers. Eind 2012 is dat opnieuw gebeurd, en dat initiatief heeft de naam Marvel Now! gekregen. Een hele hoop series kregen een nieuw creatief team en het merendeel van de comic line-up begon qua nummering weer bij 1. In tegenstelling tot concurrent DC werd de hele setting niet gereboot, thank Galactus. Een van de fijnste veranderingen in Marvel Now! was het koppelen van schrijver Jonathan Hickman aan zowel de Avengers als New Avengers comics. De gast die intelligente concepten uitbouwt tot epische verhaallijnen gaat nu Marvel’s belangrijkste property enkele jaren overnemen? Dat gaat zachtst gezegd interessant worden. We bekijken hier de eerste bundeling van zijn New Avengers comic, die issues 1 t/m 6 bevat.

Wat je bij aanvang moet weten:
– Namor heeft, onder invloed van de Phoenix Force, de natie Wakanda deels getrashed. Hij is ondertussen weer zijn oude arrogante zelf.
– Professor Xavier is  (voorlopig) overleden.
– Er bestaat een samenwerkingsverbond met de naam The Illuminati, bestaand uit Iron Man, Dr. Strange, Black Bolt, Namor en Reed Richards. Deze groep neemt in het grootste geheim beslissingen waar de reguliere Marvel heroes niks van weten.
– Captain America is achter het bestaan van deze groep gekomen en is hier nu onderdeel van, als moreel kompas.

Waar gaat die meuk over:
New Avengers is eigenlijk niet de correcte titel voor deze serie. Het gaat hier namelijk niet om een standaard superteam, maar we volgen juist de Illuminati, het top-secret groepje dat nu in een van de meest bizar epische scenario’s wordt betrokken die ik ooit heb gelezen.
Het gedoe begint allemaal wanneer Black ‘Awesome’ Panther per toeval een Incursion meemaakt; een situatie waarbij een parallel universum langzaam botst met het onze, met de Aarde als focus punt. Als een van de twee betrokken Aardes wordt vernietigd zal de Incursion stoppen, tot een volgende gaat plaatsvinden… Panther ziet hoe een onbekende vrouw de parallele Aarde verlaat en op de onze terechtkomt, om vervolgens haar vorige wereld op te blazen en deze Incursion tegen te houden. Na het onschadelijk maken van deze dame (genaamd Black Swan) roept hij de hulp in van de enige luitjes die kunnen helpen met een situatie van deze schaal. Juist: de Illuminati.

Everything Dies gaat vervolgens over hoe ver de Illuminati leden willen gaan om hun thuiswereld te beschermen. De Incursions zullen namelijk niet ophouden: iets in het multiversum is héél erg mis, waarbij hele universa beginnen te overlappen en elkaar dreigen te vernietigen. De Aarde is tijdelijk veiliggesteld omdat Black Swan de binnenkomende planeet vernietigde, maar wat is het redden van onze wereld nou precies waard? De vernietiging van een andere, vol onschuldigen? Wat nou als de situatie omgedraaid is en de inwoners van deze tweede Aarde de onze juist willen vernietigen? En hoe vernietig je eigenlijk een hele planeet? Fascinerende vragen die ik echt niet had verwacht in een mainstream comic.

naed2

Het tekenwerk van Steve Epting (die eerder ook prima werk leverde in Captain America) is perfect voor het materiaal. Niet overdreven maar ingetogen, wat past bij het sobere en doomsday-scenario achtige verhaal. Hickman weet op korte termijn al de immense schaal van deze gebeurtenissen duidelijk te maken, en voegt steeds nieuwe, onverwachte en schokkende dingen in de mix. Zo wordt de Infinity Freaking Gauntlet voor het eerst in jaren weer assembled, blijken er meerdere typen Incursions te bestaan en vindt er zelfs één plaats in Dr. Doom’s hometown Latveria.

Deze eerste bundeling eindigt op een frustrerend fijn moment, en de schaal is zó groot dat dit hele concept niet in een tweede volume afgehandeld zal zijn. Lezers die in New Avengers springen zijn gewaarschuwd; dit is een comic voor de langere termijn. Een die de tijdsinvestering ongetwijfeld waard zal zijn.

naed1

Welke andere comics combineren hier prima mee?
De Marvel Now! ‘Avengers‘ comic, ook geschreven door Hickman, heeft deels overlap met New Avengers. De inhoud van deze twee series gaan beide een impact hebben op het eerste Big Event van Marvel Now! dat de titel Infinity heeft, wat ook geschreven is door Hickman. Zo wordt er een consistent totaalpakket geleverd vol prikkelende concepten.

Waarom moet ik deze comic lezen:
Omdat het niet alleen een waanzinnige cast heeft, maar ook een dreiging op een haast onvoorstelbare grote schaal bevat. De bijkomende ethische dilemma’s zijn heavy, de teasers van wat nog staat te komen zijn prikkelend en je hebt constant het gevoel dat wat er op deze pagina’s gebeurt Belangrijke Shit is. Het gebeurde niet eerder dat een Marvel-serie zó snel zo veel indruk wist te maken. Onmisbaar als je houdt van superhelden-sci-fi met parallele universa en doomsday scenario’s.

avatar geschreven door op 26 oktober 2013

Reageer

Anti-Spam vraag :