0

Avengers Vol. 1 en 2 – Avengers World en The Last White Event

De Avengers zijn sinds de gelijknamige film het meest commercieel aantrekkelijke super-team van het moment, waarmee de Golden Girls eindelijk van hun rolstoel-troon verstoten zijn. Als Marvel in datzelfde jaar dan een aanpassing doet aan haar comic line-up om nieuwe lezers een makkelijk instappunt te geven (een iniatief met de naam ‘Marvel Now!’) zou je verwachten dat de Avengers comics expres op safe gaan spelen. Het tegenovergestelde is waar, opmerkelijk genoeg. Met een hippe schrijver, een paar sterke tekenaars en een grootschalig plan voor deze franchise wordt een nieuwe, updated Avengers comic tot leven gebracht. En die is helemaal niet verkeerd.

Wat je bij aanvang moet weten:
Doctor Octopus is ge-body-switched met Peter Parker. Spider-Man gedraagt zich dus wat asshole-ish. Ook is dit een van de domste ontwikkelingen in Spider-Man comic geschiedenis, en dat zegt wat.
– De wetenschappelijk-terroristische organisatie A.I.M. heeft een heus eiland overgenomen en is een natie op zich geworden.
– In de comic New Avengers heeft een klein groepje Marvel characters ontdekt dat het hele multiversum gevaar loopt en zij worstelen nu met manieren om deze extreme situatie aan te pakken.

Waar gaat die meuk over:
Tony Stark heeft een onprettig gevoel. Hij vermoedt dat er een dreiging aan zit te komen die te groot is voor de huidige Avengers. Samen met Steve Rogers wordt daarom een initiatief gestart waarbij de Avengers gaan uitbreiden. Het blijft niet meer bij een elite members-only clubje, maar er wordt op globale schaal naar leden gezocht die voor specifieke situaties in te zetten zijn.

In Volume 1, getiteld Avengers World, zien we drie vage types die op Mars zijn neergestreken en onze planeet bestoken met bio-wapens die een heftig effect hebben op de locaties van impact. Het Avengers team met heavy-hitters (oftewel; de cast uit de bioscoopfilm) reist naar Mars om deze aanvallen te stoppen, maar wordt redelijk snel uitgeschakeld. Dan is het aan de nieuwe leden om deze situatie recht te zetten. Dat klinkt allemaal niet zo boeiend, maar dit pakt in de praktijk best netjes uit en is echt een eerste stap op weg naar een véél groter verhaal. Het scheelt ook dat een van de nieuwe villains, Ex Nihilo, interessante motivaties en een cool design heeft.
Hierna bouwen losse issues wat verhaallijnen verder uit terwijl ze ook de onbekendste leden van de cast meer aandacht geven. We vinden hints over de Builders (het oudste ras in het universum) en enkele projecten van deze mysterieuze wezens, plus een op komst zijnde dreiging die alien rassen in paniek op hol laat slaan. Uh oh…

Volume 2 wordt een stuk freakier en begint met wat weirde shit die pas later in context te plaatsen gaat zijn. Omdat er iets goed mis is in de Superflow (de ‘lijm’ die alle universa met elkaar verbindt) wordt een project van de Builders vroegtijdig geactiveerd, waarmee specifieke organismen op een wereld die op het punt staat een hoger niveau te bereiken worden veranderd in wezens die deze overgang kunnen versoepelen. Omdat dit ‘White Event’ te vroeg plaatsvindt krijgt een jong gastje nu bizar heftige powers maar is totaal onvoorbereid om hier mee om te gaan. Jaaa, dat is nogal wat anders dan ‘Avengers punching monsters in the face’. Zij duiken op om deze knul te helpen, wat uiteraard al snel misgaat.
In de tweede helft van deze bundeling focusen we op de locaties waar Ex Nihilo’s biowapens onverwachte effecten op de omgeving hebben gehad, met één bijzonder creepy scenario als gevolg.
Dit tweede volume met de naam The Last White Event (en nee, dat is geen referentie naar een schuimparty) bouwt op gave manieren de basis van het eerste deel verder uit. De nieuwe ‘superhero’ met de naam Starbrand, een concept uit een losstaande Marvel lijn waar elementen uit worden geplukt en nu in het ‘echte’ comics universum wordt geïntroduceerd, is redelijk ok en gaat ongetwijfeld later nog een grote rol spelen in Wat Nog Komen Gaat.

Het gave aan deze eerste volumes is dat ze zo veel subtiele hints bevatten die door onthullingen uit latere issues pas duidelijker worden. De schrijver van deze comics, Jonathan Hickman, deed dit bij de Fantastic Four op wat kleinere schaal al met veel succes. Op dit moment zitten de Avengers issues qua nummering al over de 20 heen, en deze eerste twee volumes teruglezen geeft bepaalde zinnen waar je destijds makkelijk overheen las zonder er te veel bij na te denken nu juist extra diepgang. Het toont ook weer aan hoe goed doordacht deze hele Avengers run is.

Vooruit, lezers die standaard Avengers fun verwachten zullen minder plezier aan deze comics beleven. Er is te veel aan de hand in het overkoepelende verhaal om veel aandacht aan specifieke personages te kunnen besteden, en ik kan me voorstellen dat de schaal van dit alles voor sommigen te groot en abstract is. Deze comics zijn deels superhelden entertainment maar deels ook een puzzel die slechts mondjesmaat een duidelijkere vorm aanneemt. Niet voor ongeduldige lezers dus, en verwacht niet met slechts één volume in de kast een bevredigende leeservaring te krijgen. Deze comic is echt gericht op de lange termijn. Ikzelf ben helemaal enthousiast over deze richting, ook omdat er ten tijde van schrijven alleen maar mindblowing meuk plaatsvindt. Meuk die haar oorsprong heeft in deze (New) Avengers comics.

De uiteindelijke line-up is erg groot: Cap, Iron Man, Thor, Hawkeye, Black Widow, Hulk, Wolverine, Spidey, Captain Marvel, Spider-Woman, Falcon, Shang-Chi, Sunspot, Cannonball, Manifold (de teleporter uit Secret Warriors, een vorig project van schrijver Hickman), Smasher (het eerste Shi’Ar Imperial Guard-lid afkomstig van Aarde), Captain Universe(!) en een uit een parallel universum geplukte Hyperion (denk; Marvel’s versie van Superman). Da’s best een gigantische groep, maar Hickman gooit ze in de mix zonder dat het een rommelig zootje wordt. Vooruit, de interactie tussen de personages is wat beperkt en echt ‘warm’ wordt de serie daar niet van. De focus ligt hier echt op het verhaal, menselijke interactie komt op een tweede plaats. Just so you know.

Welke andere comics combineren hier prima mee?
De eerder besproken New Avengers comic diept een paar interessante momenten in deze Avengers comic uit. Zo zien we dat Captain America nog een vage herinnering heeft aan zijn tijd in de Illuminati voor hij gebrainwashed werd door Dr. Strange, is Tony’s reden om deze Avengers update te doen gebaseerd op de dreiging die uit de New Avengers comics komt en blijkt het dat het parallele universum waar deze nieuwe Hyperion uit gered is door een Incursion vernietigd was. New Avengers en Avengers vormen samen de basis van het aankomende Big Event genaamd Infinity.
Het Marvel Now! initiatief heeft overigens een derde Avengers serie genaamd Uncanny Avengers, maar die is meer gericht op de problematiek en samenwerking tussen mutanten en niet-mutanten. Staat eigenlijk los van alles wat hier gebeurt.

Waarom moet ik deze comic lezen:
Omdat deze na het succes van de Avengers film niet op safe speelt, en ik dat heel erg kan waarderen. Omdat het hele gave nieuwe concepten en characters introduceert. Omdat deze twee volumes slechts het begin vormen van hele, hele vette meuk. Misschien een tikkie te abstract en grootschalig om elke lezer tevreden te stellen, maar wat mij betreft mogen de Avengers comics nog jaren in deze opzet doorgaan. Schrijver Hickman kennende is dat ook zijn plan. Cool.

avatar geschreven door op 26 november 2013

Reageer

Anti-Spam vraag :