0

Borgen (seizoen 1, 2, en 3)

borgen1

Pechtold en Halsema verklaarden al eens fan te zijn van de politieke dramaserie uit Denemarken, Borgen. Hollywood producenten zijn al bezig met een Amerikaanse re-make (want you know, vorige Deense thriller remakes van bijv. Forbrydelsen – The Killing bleken ook succesvol). Er werden prijzen gewonnen op diverse filmfestivals en de serie wordt op heel veel plekken uitgezonden, van de NPO tot de BBC. Vanwaar de ophef? We hebben het toch over een serie over zoiets saais als politiek?

Het (Kopen)Haagse

Borgen is een Deense serie die de politieke carrière volgt van politica Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) en enkele sleutelkarakters rondom haar. Zo is er de aalgladde spindoctor Kaspar Juul (Pilou Asbaek) en de scherpe journaliste Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) in haar professionele omgangswereldje, maar volgen we ook haar privé-wereld en de impact van het parlementslidmaatschap op haar huwelijkse sores en de banden met haar kinderen. Zijdelings zien we niet alleen hoe een en ander achter de schermen van de politiek werkt, maar krijgt de kijker ook een inkijkje in de rol van de media en hoe daar nieuws gemaakt wordt, doordat regelmatig de tv-redactie van de publieke zender TV1 wordt gevolgd.

De burcht

De serie, die overigens genoemd is naar het regeringscentrum van Denemarken (Christiansborg, alias ‘De burcht’) kent inmiddels drie seizoenen. In het eerste seizoen probeert Nyborg het Statsministerschap (minister-presidentschap) te bemachtigen, nadat er onverwachts verkiezingen zijn uitgeschreven vanwege een declaratieschandaal. In het tweede seizoen is het gelukt een vinger in de pap te krijgen en zien we de delicate balans tussen coalitie en oppositie en hoe het spel gespeeld wordt in de achterkamertjes. In het laatste seizoen start Nyborg, teleurgesteld in haar Middenpartij, een eigen partij. Meer dan in andere seizoenen, is er in dit seizoen verder ook een sleutelrol voor persoonlijke verwikkelingen en hoe de moderne media opereren in hun verslaggeving.

borgen2

Kan het Hollandser?

Borgen is een hoogwaardige serie vol intriges en machtspelletjes waar Macchiavelli trots op zou zijn. De afleveringen volgen elkaar mooi op, en raken aan diverse belangrijke themas die je verwacht aan te treffen bij een politieke dramaserie. Kan je nog een gelukkig huwelijk hebben als je zoveel werkt? Is de pers wel altijd fair en balanced? Gaan polici zelf fair en balanced met de pers om of genieten sommige, minder kritische elementen een voorkeur bij het brengen van nieuws? Of lekken we wel eens wat? Het resultaat is een serie die uiterst geloofwaardig aanvoelt. Het wekt dus geen verbazing dat Pechtold en Halsema fans zijn in zo’n feest der herkenning. Diverse themas sluiten prima aan bij de ‘Hollandse’ situatie, nietwaar? Een toenemende rol voor extremistische partijen, gerund door licht eigenaardige persoonlijkheden. Het altijd zoeken naar meerderheden voor voorstellen met een oneindige voor-wat-hoort-wat mentaliteit. Ministers die ontslag nemen, al dan niet gedwongen of die zich voor morele keuzes gesteld zien. Een verkiezingsstrijd die steeds meer wegheeft van een spelshow dan een inhoudelijk debat (NOS, leest U mee?), en waarin een enkel stamelmoment (Cohen, iemand?) de kandidaat in kwestie haast fataal wordt. En die bonnetjesschandalen waren er laatst ook in Engeland. Borgen sluit zo uitstekend aan bij onze politieke situatie en voelt daardoor relevant en actueel aan.

Van fractie tot fictie

Borgen is pakkend, een perfecte mix tussen persoonlijk drama en de intriges rondom de Grote Verhalen waarbij een stevig appèl wordt gedaan aan de hedendaagse realiteit van het politieke landschap in West Europa. Bovendien is de cast ijzersterk. Met name Knudsen steelt de hoofdrol als de idealistische en integere politica waarin elke kiezer graag zou willen geloven (vgl. Travolta’s presidentskandidaat uit Primary Colors). In haar kielzog wordt de serie glansrijk ingevuld door haar mede-cast, van de gladde spindoctor die Jack de Vries nog van partij zou kunnen doen bekeren tot de sensatiezuchtige engerd van de krant van wakker Denemarken, de Expres. De Denen lijken – gezien het succes van andere Deense series als The Killing –  gezegend met een uitstekende lichting scriptsschrijvers en acteurs. Jammer genoeg gaf regisseur Adam Price aan dat met deze drie seizoenen wel alles is verteld rondom Borgen, dus of een vierde seizoen er komt valt nog te betwijfelen. Niet dat dat erg is, het zijn drie zinderende seizoenen die verplichte kost zijn voor iedereen met een lichte interesse voor de gangen in het Haagsche of fan zijn van vergelijkbare kwaliteitsseries als Rome, West Wing of the Borgias. Borgen is alle ophef meer dan waard en verdient in ieder geval meer kijkers dan er Groen Links kamerleden zijn.

avatar geschreven door op 5 november 2013

Reageer

Anti-Spam vraag :