0

Inside Llewyn Davis (2013)

Het creatieve proces is een tricky iets. Op den duur komen de lastige vragen de kop opsteken: “Heb ik nog wel de juiste skills in huis om te voldoen aan verwachtingen? Ben ik al over mijn hoogtepunt heen? Is de tijd misschien aangebroken om te stoppen?”. Vragen die flink confronterend zijn, of het nu gaat om online recensenten die het afgelopen jaar qua productiviteit flink zijn ingekakt (sorry ‘bout that) of folkzangers in de jaren 60. Die laatste groep is de focus van de Coen brothers’ meest recente film, Inside Llewyn Davis, wiens hoofdpersoon met soortgelijke issues worstelt. Gezellig is anders, maar goed is het allemaal wel!

Oscar Isaac speelt de titulaire Llewyn, een jongeman met een passie voor muziek die in New York anno 1961 weinig positieve resultaten boekt. Ooit maakte hij deel uit van een redelijk succesvol folk-duo, maar door omstandigheden moet hij nu in z’n eentje verder. Het wordt al snel duidelijk dat Llewyn ’s carrière weinig voorstelt; af en toe een optreden in een donker nachtclubje en overdag op zoek naar de volgende slaapplaats voor die avond. Hij heeft een eigen album en een manager, maar daar zit in beide gevallen weinig beweging in. Die doorbraak lijkt dus niet te gaan komen, wat een negatief effect heeft op zijn gedrag en wat vervolgens de mensen om hem heen weer afstoot. Jeetje man. En ik dacht dat ik problemen had.

Inside Llewyn Davis beviel goed, en is echt zo’n film waarvan de thema’s makkelijk in je bolleke blijven hangen. Zelfrespect, hoop, verwachtingen, compromissen, het wel of niet accepteren dat je één van de velen bent die het waarschijnlijk in de grote boze wereld (der entertainment) niet gaat maken en de vraag wat er dan als alternatief overblijft… dat levert een totaalpakket op dat kijkers die op dit moment ook een beetje doelloos door het leven struinen wel aan zal spreken.

Kort door de bocht gezien kun je zeggen dat de film wat repetitief is. We zien Llewyn voornamelijk van de ene crappy situatie in de andere belanden en meestal is die crappyheid zijn eigen schuld. Toch is er genoeg diepte te vinden in de manier waarop Llewyn omgaat met tegenslag of de mensen om hem heen. Zo krijgt hij een aantal ‘outs’ aangeboden, manieren om geld te verdienen of aan een stabielere toekomst te werken. Die opties gaan alleen wel ten koste van de manier waarop hij z’n muziek wil maken. Als kijker zou je graag zien dat Llewyn slaagt in het verwezenlijken van z’n droom, maar voelen we ook de frustratie bij elk obstakel en elke foute keuze. Hoe lang kunnen we dat aanzien voor we hopen dat hij de handdoek in de ring gooit? En wat zegt dat over onze eigen dromen die we nastreven? In hoeverre putten we hoop uit [PRETENTIOUS REVIEW ALERT] oh shit, sorry. Ik sloeg een beetje door. Moving on!

De Coens zijn goed in het neerzetten van super wrange scenario’s en dat is hier ook weer het geval. Wat dacht je van Llewyn die een van zijn beste vrienden (een verrassend tolereerbare Justin Timberlake) om geld vraagt om de abortus van diens vrouw die zwanger is van Llewyn’s kind te kunnen betalen. DAMN, SON. Gelukkig is er ook ruimte voor humor, meestal wel met een tragisch randje. Zo speelt John Goodman een hilarisch onbeschofte en betweterige jazzmuzikant die de nodige kleur aan het vrij sobere totaalpakket toevoegt.

Ook al ben ik geen folk-fan, dan nog moet ik een buiging maken voor Oscar Isaac en zijn muziek. Hij heeft Llewyn’s tracks zelf ingezongen- en gespeeld en dat is kippevelopwekkend mooi geworden. De looks van de film zijn daarnaast ook dik in orde, winterig New York wordt niet als hip en happening place neergezet, maar is een grauwe en bij vlagen oncomfortabele setting geworden.

Inside Llewyn Davis is niet de meest ‘sexy’, gevatte of instantly likeable Coen Brothers film geworden. Het is wel een van de meest oprechte. Een film die je in eerste instantie niet omver zal blazen, maar die op een prettige manier kan blijven hangen. Dat de Coens het creatieve proces nog steeds als grootmeesters beheersen mag in ieder geval duidelijk zijn.

avatar geschreven door op 7 februari 2014

Reageer

Anti-Spam vraag :