0

Lax / Westlake – De Balabomo Smaragd

balabomo2

Het fijne aan de onuitputtelijke hoeveelheid strips die er zijn, is dat er nog zo godvergeten veel te ontdekken valt. Via via werd me onlangs De Balabomo Smaragd in handen gedrukt, een mooie uitgave met halfharde kaft van Kaliber / Casterman, die me al vaker eens hebben weten te verbazen. En ook nu weer.

Eeuwige pechvogel

John Dortmunder, een onfortuinlijke dief, komt uit de gevangenis rollen in een groezelig, regenachtig New York. Hij wordt er opgewacht door zijn oude maatje Kelp, die alweer een leuke opdracht voor hem heeft. Behelst met een lege beurs, een gekraakte oldtimer en een uitzichtloos perspectief, hoort de pechvogel hem uit en neemt de job aan. In dit geval, het stelen van een grote edelsteen in opdracht van een gulle majoor die zijn buurland een hak wil zetten door hun fiere trots te stelen. En natuurlijk loopt de job iets anders dan verwacht. Tot zover lijkt het allemaal een beetje clichématig. Een mislukte bankovervaller. Het ene spektakelstuk na het ander, een groepje boeven die kraak na kraak pleegt. Het voelt allemaal een beetje als Ocean’s Eleven, the Italian Job en Parker in een blender. Crime noir, waarin semi-sympathieke rovers hun best doen om een duur kleinood te bemachtigen. En waarbij intriges en machtsspelletjes de boeven minstens zoveel parten spelen als de beveiligingsprocedures. De grimmige New York setting, een sober kleurenpalet en de heldenrollen voor het slijk der aarde, doen ook denken aan een soortgelijke serie als Criminal, al is het tekenwerk van Westlake stukken frivoler en meer charismatisch, en zijn ook de verhaalwendingen gezegend met een flinke dosis humor.

balabomo1

Crimesaga

Echter, ondanks de stapeling aan clichés, dateert De Balabomo Smaragd– holy balls – dan weer al uit 1970! Ver vóór al die anderen dus waar je steeds ‘aan moet denken’. Sterker nog, het bleek zo succesvol destijds dat er een complete reeks volgde met de avonturen van John Dortmunder. Het is niet moeilijk in te zien waarom, een aansprekend en vlot verhaal waarbij actie en plotwendingen hand in hand gaan, gedompeld in een aangenaam retro- maar toch ook weer tijdloos sfeertje. En vol over the top bankovervalextravaganza van treinovervallen tot vermommingspartijen. Niet verwonderlijk is dan ook dat de perikelen van Dortmunder meermaals zijn verfilmd, en ook de Balabomo Smaragd zelf een behandeling kreeg. John Dortmunder mag dan in de reeks oneindig pechvogeltje spelen, De Balabomo Smaragd is in ieder geval vermakelijk genoeg om John wat uurtjes kostbare aandacht te laten stelen. Het startschot in de reeks geeft in ieder geval genoeg aanleiding om de ontdekkingsreis richting Dortmunder voort te zetten.

avatar geschreven door op 18 februari 2014

Reageer

Anti-Spam vraag :