0

Babymetal – Babymetal (2014)

BABYMETALtopAf en toe komt er iets voorbij op m’n sociale netwerkmuur, vergezeld door luid getypte Wee Tee Efs. En soms, heel soms, wordt m’n brein daadwerkelijk geblown (is dat legitiem Nederlands?). Afijn, meestal omdat het zo anders is dan ik tot dan toe gezien heb, vooral als het van verre oorden komt (denk maar aan Die Antwoord).

Enter Babymetal, een band in het ter plekke verzonnen ‘kawaii metal’ genre. Beter gezegd: het is het Japanse ‘Idol’ fenomeen, waarbij een meestal jong/aantrekkelijk persoon tot idool gebombardeerd wordt (soms een groep tegelijk), en dat gecombineerd met metal.

Het begint als solide Nightwish-achtige power metal, en dan…hyper-actieve J-pop? Met later speed metal riffs gekruist met nu-metal-achtige breakdowns?
Maar dat in combinatie met dansende jonge meisjes (16, 14 en 14!) in gothic lolita outfits? En dan die choreografie: agressieve moves doch aandoenlijk cute!

Wat lijkt op het flashen van ‘the horns’ is trouwens een handgebaar voor een vos, oftewel kitsune. Dit zingen ze zelf in het nummer Iine, als ik de onofficiële engelse lyrics website mag geloven.

En die kitsune komt dan ook terug in de lyrics van Megitsune. Die lyrics site blijkt interessant (en gequote door de official Babymetal page) want zo kwam ik er achter dat de nummers over van alles gaan: van volwassen worden als vrouw, tot pesten (“absoluut niet!”), tot je vader om geld bedelen en ’s ochtends in haast voor school je make-up op doen. Right. Vergelijk dat bijvoorbeeld met de snoeiharde death metal riffs van Babymetal Death:

Na alles van Babymetal wat ik kon vinden tot me genomen te hebben, ben ik verbaasd achter gebleven, want wat is het? Hun self-titled album is een collectie van eerdere singles tot 2 jaar terug, plus nieuwe nummers, en is daardoor een mix van stijlen geworden. Ik hoor mierzoete J-pop met power/thrash/nu-metal gitaar riffs, door X-Japan geïnspireerde speed metal, hardcore punk-stijl drummen en verdomd goeie gitaarsolo’s! Daarnaast hoor ik op het oudere Doki Doki☆Morning zelfs een dubstep brug.

(X-Japan is overigens een invloed waar volgens sommigen ook in de lyrics naar gerefereerd wordt, en de uitvinder van de Visual Kei stijl. Beiden lijken een soortgelijke fanbase aan te spreken: fans van shockerende theatraliteit.)

En dit alles met 3 meisjes uit het door een talenten-agency voor het BMD Fox (A-ha!) label gerunde Idol-groep Sakura Gakuin. Het is een opgezette groep, obviously, en één waarvan geen van de leden ooit van metal gehoord had tot ze gevraagd werden het zelf te maken. Live is het duidelijk dat de oudste de zang overdubt, en de jongere 2 voornamelijk danspasjes leveren. Het talent voor het maken van catchy metal zit dan voornamelijk in de mensen achter de meiden.

Maar goed, wat mij betreft kunnen ze wel een potje breken als ze zo cute headbangen (en ze komen binnenkort naar Europa!):


Playlist
:Babymetalcover1

1.     “Babymetal Death”  –  5:48
2.     “Megitsune” (Female Fox)  –  4:09
3.     “Gimme Choko!!”  –  3:53
4.     “Ii ne!” (So Good)  –  4:10
5.     “Akatsuki” (Crimson Moon)  –  5:30
6.     “DoKi DoKi Morning” (Thump Thump Morning)  –  3:45
7.     “Onedari Daisakusen” (Begging Operation)  –  3:17
8.     “4 no Uta” (Song of 4)  –  4:05
9.     “Uki Uki ? Midnight” (Cheerful Midnight)  –  3:20
10.    “Catch Me If You Can” –  3:57
11.    “Akumu no Rinbukyoku” (Nightmare’s Rondo)  –  3:37
12.    “Headbangeeeerrrrr!!”  –  4:22
13.    “Ijime, Dame, Zettai” (Bullying, No, Absolutely)  –   6:09

avatar geschreven door op 6 maart 2014

Reageer

Anti-Spam vraag :