0

Jane McGonigal – Beter dan echt

beterdanecht2Het duurde weer even, maar eindelijk heb ik de kinderen van hun geliefde iPad met hun infantiele Jokie-spelletjes weten te rukken. Tijd voor een review! Niet dat ik iets tegen games heb natuurlijk, maar anders wordt er hier niets meer geschreven op onze site. Want ja, games zijn goed. Games zijn geweldig. Games maken het leven leuker. Natuurlijk wisten wij van Dorkside al lang dat met Mario Bros de financiële crisis begon met zijn filosofische analogie voor een ambitieuze levensinstelling waarbij het individu enkel wil reiken naar de sterren en stapels muntjes. Dat moet generaties aanstormende Wolves of Wall Street hebben opgewekt. Dat besef is nog niet vollledig doorgedrongen tot de buitenwereld die bij het horen van het woord spel nog altijd denkt aan een potje solitaire or Mens-Erger-Je-Niet. Gelukkig zijn er pioniers als Jane McGonigal.

Van game theory tot game praktijk

‘Beter dan echt’ is een rijke samenvatting van heersende opvattingen uit de gaming branche. In het bijzonder, de ‘serious’ games. Games waar iets te leren valt. Waar mensen (on)bewust vaardigheden en kennis opdoen. Die mensen helpen om hun leven effectiever te structureren. Kortom, spelenderwijs leren. En die methode is zeer succesvol, getuige een ‘boom’ in onderzoeksprojecten ernaar en de ware opmars van de serious game-branche in de laatste jaren. McGonigal vat bestaande theorieën en leerprincipes die serious games gebruiken effectief samen. Gaandeweg put ze rijkelijk uit haar eigen onderzoek en game-projecten ter illustratie hoe de dagelijkse klusjes effectiever kunnen worden gedaan via een soort mini-competitie van Eredivisie proporties. Of hoe bejaarden uit hun isolement kunnen worden getild door een soort chatroulette-achtig spel met jongeren, Bounce. Regelmatig bekruipt je het gevoel dat de schijnbaar naïeve insteek toch zeker niet kan werken? McGonigal presenteert namelijk veelal geniaal eenvoudige concepten zonder dure graphics of duizend-bits modules. Het zijn creatieve spelconcepten waar men ongemerkt kennelijk iets van opsteekt of die communities samenbrengen tot het bewerkstelligen van een gezamenlijk doel.

Verander je leven met Mario

McGonigal’s Beter dan echt leest daarbij als een Mario Go-Kart in god-mode. Het is treffend en toegankelijk geschreven, voor zowel doorgewinterde game developers op zoek naar wat creatieve input als voor leken die wel eens willen weten waarom je met games de wereld kunt veranderen. De toegankelijke stijl en de vele speelse voorbeelden maakt anderszins ook wel dat een aantal spelconcepten (zoals potjes poker gecombineerd met twister op een begraafplaats) soms wat naïef overkomen. Wie gaat dat spelen? Maar McGonigal toont telkens aan dat het tegendeel waar blijkt en mensen geneigd zijn de meest absurde concepten leven in te blazen. Want mensen houden natuurlijk van games, en een speelse aanpak maakt een hoop dagelijkse rompslomp al een stuk leuker om te doen. En kunnen zelfs een nuttige bijdrage leveren aan de maatschappij als geheel, wanneer de spelgemeenschap wordt ingeschakeld in een soort speurtocht naar foutieve bonnetjes van politici. De boodschap is helder. Kinderen, Jokie roept!

 

avatar geschreven door op 21 mei 2014

Reageer

Anti-Spam vraag :