0

The Internship (2013)

Je moet maar durven. Spotten met serieuze job opportunities als de werkloosheid inmiddels epische proporties aanneemt. Maar goed, met Vince Vaughn in de hoofdrol van comedy The Internship had je wellicht meer scheetgeluiden verwacht dan fijnbesnaarde maatschappijkritiek. Maar ja, een comedy op de Google-campus, dan kunnen we zelfs op Dorkside er toch niet omheen? internship1

Tijd voor een job!

In The Internship verkopen Billy (Vince Vaughn) en Nick (Owen Wilson) horloges. Je weet wel, van die dingen die schattige fossielen om hun pols doen om te vernemen hoe laat het is. Mensen met een mobiele handicap. Die bij het woord ‘app’ verward naar de horizon staren in de verwachting de zee te zien. Nick en Billy horen tot die categorie mensen, en worden binnen hun bedrijf langzaam uitgefaseerd (lees – eruitgebonjourd). Er is geen tijd meer (pun intended) voor fossiele verkopers, en dus wagen ze de gok in een competitie bij Google. Hoofdprijs van de onbetaalde stage-wedstrijd: een baan bij de tech-gigant. En omdat Google natuurlijk altijd behoefte heeft aan goede verkopers zonder programmeerkennis of enige kennis van de digitale wereld, mogen ze meedoen aan de wedstrijd die van Nooglers Googlers maakt.

Revenge of the Google Academy

De rest van de film ontwikkelt zich als een willekeurig jaren ’80 comedy-gedrocht. Alleen is het niet Police maar Google Academy ditmaal. De banenjagers eindigen in het team vol underdogs. Het team met de achterneefjes van Pee-Wee Herman. En natuurlijk, ergens op de campus botst één van de twee mannen tegen een quasi-aantrekkelijk schepsel waarmee een verplichte romance moet worden aangeknoopt. Vergeet niet het obligate team Evil dat liever team Loser treitert dan de competitie op eigen kracht met gemak te winnen. Om nog maar te zwijgen van de infantiele toevoegingen van de scenarioschrijvers (hey, het gaat over nerds, die spelen allemaal zwerkbal toch? Uit Harry Potter? Zullen we daar een scène aan verspillen?). Ook al doen Vince en Owen nog zo hun best hun digitaal onvermogen te etaleren (can you put it on the line?) en zijn de acteerprestaties aardig, het script blijft de zwakste schakel.

To Googleyness or not to Googleneyss zoveel?

De grappen zijn namelijk vooral.. Tja. Afwezig? Krijg je een zinderend kijkje op de Google campus waar je misschien nog wat leuks van opsteekt? Wordt er gespeeld met prototypes van Glass of zoiets? Nee. De grootste grap is misschien wel dat voor een film rondom een Google-wedstrijd er opvallend weinig Googleyness in de film sijpelt. Geen warse filosofietjes, weirde vernieuwingen of inspiratie te vinden hier. En de suggestie dat je zonder enige programmeerkennis wel even bij Google binnenkomt, is eigenlijk al even absurd. Wat resteert is een flauw vehikel, dat over een paar jaar eenvoudig kan worden herhaald door het vervangen van behangetje Google door een willekeurig ander décor. Eens kijken of ik dat tegen die tijd ook met deze review kan doen. Scheelt weer werk.

avatar geschreven door op 7 mei 2014

Reageer

Anti-Spam vraag :