0

The Simpsons Tapped Out

D’oh! Bartelen in de mail of ik als de sodemieter nou die review eens online wil knallen. Helemaal vergeten. De redactie had me nooit die iPad moeten geven. Sindskort heeft dr. Clavin ontdekt dat er op die dingen ook wat anders past dan solitaire of snake, en als zijn evenbeeld Homer Simpson dan ineens een spel heeft, is het sommetje snel gemaakt. ‘Tapped out’ heet de nieuwe game rondom de populaire familie van Fox, the Simpsons. In een notedop, ook Homer lijdt aan Clavinitis en spendeert iets teveel tijd achter zijn myPad en te weinig achter zijn beveiligingsconsole op zijn werk. Gevolg, reactorcore breuk, ontploffingen en andere narigheid en jawel hoor, Homer is als enige over. Gelukkig ben jij er om hem uit de brand te helpen en Springfield opnieuw op te bouwen op je iPhone of iPad.

Evergreen Terrace revisited

Stapsgewijs leer je de basics, al valt dat reuze mee. Na het schoonmaken van de brokstukken kun je gebouwen neerzetten en Evergreen Terrace opnieuw uitvinden. Flanders iets verder van het Simpsons huis? Check. Krusty Burger naast de deur. Handig, check. Kernreactor in de achtertuin? Hoeft Homer niet meer zover te rijden, check. Het kan allemaal. Doel van de game is dus je eigen versie van Springfield bouwen. Dat doe je met geld. En geld verdienen je karaktertjes voor je door ze ‘in charater’ activiteiten te laten verrichten. Laat Skinner de school inspecteren, Millhouse zijn dekentjes verbergen waarin hij ’s nachts een ongelukje had, of Krusty schaamteloos een nieuw product promoten. Het levert ook nog eens XP op, en hoe meer je levelt, des te leukere gebouwen en andere opsmuk komen er langzaam beschikbaar. Geld verdien je verder met kraslootjes bij de Quick-E-Mart.

Hmmm… donuts

De game is gratis, en dus is er het populaire verdienmodel gehanteerd van jil-veul-in-app-geldtrekkerij. Het is minder erg dan het klinkt. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. De game is te spelen zónder iets te kopen. Het proces van een Springfield bouwen verloopt alleen veel trager dan. Met (echt) geld koop je namelijk donuts, die in het spel nauwelijks beschikbaar komen. Met donuts kun je de taken die worden uitgevoerd afkopen, zodat je niet 24 uur doet over een huis bouwen, maar 24 seconden. En.. van donuts kun je ook weer aparte dingen kopen die anders niet écht bereikbaar zijn, van grappige bloemensets tot Barney’s Bowlerama.

Tap tap tap

Aanvankelijk word je knettergek van alles waar je op moet tappen met je vingers. Tot je beseft dat de game de XP en geldsymbooltjes ook zelf voor je verwijdert na verloop van tijd. Dan valt het ineens weer mee. Wel valt op als je de game dus een tandje cheapy speelt, dat het soms best lang duurt voor je personages weer een nieuwe taak kunnen uitvoeren, zodat je ze eigenlijk altijd dezelfde taken zult geven. Die ze bovendien al tien keer hebben gedaan als de game je plotseling een quest geeft (waarmee weer interessante beloningen gepaard gaan) die je personage vraagt iets te doen wat ze dus eigenlijk dan al duizend keer hebben gedaan. Beetje suf.

tappedout1Tekst? Oh… ik dacht dat ik een cartoon keek…. kreun..

De humor is echter in orde, en Springfield ziet er verder overtuigend precies uit als in de tekenfilm. De personages hebben een handvol herkenbare Simpsons-lachjes, kreuntjes en one-liners, en de rest van de informatie is via tekstuele stripwolkjes (die je – irritant – moet dubbelklikken) maar wel passend zijn voor hun karakters. En, als je een beetje fan bent, is het zelf bouwen van Springfield eigenlijk best een leuke bezigheid. De game kost niet veel tijd per keer. Je logt in, zet iedereen aan het werk en leunt weer x uur achterover. Het lijkt veel weg te hebben van populaire meuk als Sims of Farmville, al heb ik die nooit gespeeld. De Simpsons-setting trok me ditmaal dan weer over de streep. Het moet ook mogelijk zijn om contact te maken met andere spelers en 1x per dag ‘hun’ Springfield te bezoeken voor XP en geld. Vreemd genoeg lukte me dit niet en kreeg ik enkel foutmeldingen, dus dit element heb ik niet kunnen onderzoeken, maar de mogelijkheid is er kennelijk wel. Er is een pc-speler die tegelijk met je optrekt en het is leuk te zien hoe ‘zijn’ Springfield er inmiddels uitziet. Ik kan me voorstellen dat dat dus in je vriendenkring ook een leuke toevoeging zou zijn.

It’s diddly-doo-tastic!

Met Tapped out hebben de Simpsons een game gemaakt waar ik misschien al meer plezier aan heb gehad dan het volledige laatste seizoen van de gelijknamige tekenfilm. Ook al is het speltempo wat traag, met wat simpele en betaalbare aankopen (bijv. het donutskraslot schijnt een onmisbare aanschaf) kun je dat zelf verhelpen. En zonder geld te spenderen blijft de game nog steeds speelbaar en leuk. Jammer dat het sociale deel niet werkte, want het is natuurlijk het leukste om ‘jouw’ Springfield te delen met je vrienden en te kijken of zij andere keuzes in hun dorpje maken. Dan was Tapped Out écht Woo-hoo!

avatar geschreven door op 10 juni 2014

Reageer

Anti-Spam vraag :