0

Iron Sky (2012)

ironsky1Een waterbanksofa. Bacon-geurkaarsen voor mannen. Slechte producten. Slechte ideeën. Welke ziel met een beetje gezond verstand begint daar nou een bedrijf in? Of.. koopt zoiets? Maar heel soms, kunnen slechte ideeën ook weer goed uitpakken. Zoals in de filmindustrie waar een abominabele gedachtenspin ineens een film kan opleveren die genoeg verwondert en fascineert om te blijven boeien tot het eind. Oftewel.. pulp. Campy, kitschy, pulp.

Zo slecht… zo…. slecht….

Iron Sky zit in deze categorie. Lees de samenvatting van het verhaal even mee, en oordeel zelf of  we hier spreken van een Oscar-kandidaat of iemand die teveel strips heeft gelezen en het basisrecept voor een cult-thriller in handen heeft. Terwijl de Tweede Wereldoorlog in het nadeel van de nazis afloopt, trekken ze zich terug op de maan om daar rustig te werken aan een nieuw superleger met als doel, de aarde te veroveren wanneer de tijd rijp is. Onder leiding van superführer Wolfgang Kortzfleisch (Udo Kier). En die tijd is inmiddels aangebroken. Natuurlijk hebben ze zich 70 jaar uit het zicht van onze telescopen weten te verbergen omdat ze hun troepenmacht stationeerde aan de schaduwkant van de maan. Kan astronaut James Washington (Christopher Kirby) die per ongeluk stuit op het nazi-imperium, de opmars van het Derde Rijk tegenhouden?

Crowdfunding. Hoe anders?

De Fins/Duits/Australische productie kwam voor een groot deel via crowdfunding (en creatieve geestverruiming?) tot stand en dus hoef je geen groot budget te verwachten. Dacht je nu werkelijk – bovenstaande lezende – dat een serieuze Hollywoodstudio hierop zou duiken? Zo kent de cast vooral acteurs die aan over-(the-top)-acting doen, en geen sterren. Waarom zou je nu nog verder lezen? Ik zei het al, de film is overduidelijk cult en campy. Het bizarre gegeven is uitdagend genoeg om toch even te willen kijken wat de regisseur ervan gebakken heeft. En dan ineens blijkt dat, voor zo’n productie, de sci-fi effecten en CGI best behoorlijk overkomen. Verder is de humor, een onherroepelijk en noodzakelijk element van elke goede cultfilm, in ruime mate aanwezig. Wat te denken van ruimteschepen in de vorm van heuse zeppelins, Sarah Palin-achtige presidenten, Einsteinerige wetenschappers die zwarte astronauten omtoveren tot arisch verantwoorde kleurtjes, en swastika-ruimtebases?

En toch..

Kortom, Iron Sky biedt een uiterst vermakelijke B-film vol hilarische vondsten en parodietjes op bekende sci-fi klassiekers, van Star Wars, Mars Attacks tot Dr. Strangelove. Iron Sky drijft soms iets te evident en onnodig de spot met politiek anno 2014 en weet af en toe niet helemaal of het nu een comedy of een serieuze actieprent wil zijn of ergens écht kritiek op heeft, maar voor de rest is het luidkeels absurd grappig, en vooral  ‘JaLohl, JaLohl!’ gniffelen vanaf de sofa in casa Clavin, klotsend en wel.

avatar geschreven door op 8 juli 2014

Reageer

Anti-Spam vraag :