0

R.I.P.D. (2013)

ripd1

 

Octopus Paul, de befaamde achtpoot die destijds voorspelde dat Nederland het WK niet zou winnen, is inmiddels verwerkt in een sushi-buffet, en dus zijn er nieuwe sterren aan het para-firnament. Tot nu toe lijken de stokstaartjes van Dierenpark Amersfoort betrouwbaarder dan de concurrende schildpadden, olifanten en andere knaagplagen. Tijd om eens te ontdekken of de huiscavia wellicht ook verborgen gaven heeft omtrent filmreviews.

Cavia B. Lucky

Men neme een film, en een cavia. De film in kwestie heet R.I.P.D. , de cavia noemen we voor het gemak B. Dit, zodat B. het lot van Octopaultje blijft bespaard en ze nog ongestoord over straat kan zonder hordes fel flitsende fotograferende paparazzi. Een cavia kan zich immers letterlijk doodschrikken nietwaar?

Test 1: laten we eerst B. aan het woord of R.I.P.D. verhaaltechnisch gemakzuchtige brokken serveert of een frisse dorstlesser blijkt voor cinecritici. Het cliché verhaal wordt vertegenwoordigd door de waterfles die reeds aan zijn bakje hangt, de originele aanpak wordt vertegenwoordigd door een champagneglas vol water. Schoorvoetend snuffelt B. aan het glas, en blijkt niet bij het water te kunnen. Bovendien wankelt het glas een beetje. B. springt opzij, en huppelt naar de vertrouwde fles, onderwijl een oogje in de gaten houdend op dat maf geval in haar kooi.

Conclusie: de eerste voorspelling blijkt raak. De jonge, zojuist overleden rechercheur  Nick (Ryan Reynolds; o.a. Green Lantern) wordt gerecruteerd door het R.I.P.D. (Rest In Peace Department). Deze vanuit het hiernamaals opererende politiedienst jaagt op ondode monsters en anders gespuis dat levende mensen niet kunnen waarnemen, maar dat hun werkelijkheid wel in gevaar brengt. Natuurlijk wordt de rookie de last van oudgediende Roy (Jeff Bridges), een oldschool cowboy. En er is nog een verder volstrekt overbodige persoonlijke wraakvendetta to Spice things up. Inderdaad, het hele script lijkt een rechtstreekse kopie van Men in Black. Ook de humor is bijzonder plat en voorspelbaar. Zo dwalen de twee rechercheurs in een alternatieve fysieke vorm over de aarde, en dat blijkt genoeg voer om er de hele film dezelfde grap mee te maken. Voor als je de eerste twintig keer nog niet begrepen had dat Roy’s alter ego tetters als voetballen heeft.

Test 2: Is zo’n kopie erg? Met genoeg bombastisch spektakel blijft zoiets nog best vermakelijk. En op Will Smith waren we toch al een decenniumpje uitgekeken. ‘Overtuigende effecten’ worden vormgegeven door een bak frisse brokjes, een knaagspeelgoedje in de vorm van maïs vertegenwoordigt voor het gemak ‘effecten die doen wensen dat de makers liever wat carnavalskostuums uit de kast hadden getrokken en die onze ogen doen bloeden alsof we scheermesjes-oogschaduw hebben opgedaan’. B. aarzelt. Frisse brokjes garanderen eigenlijk altijd een piepende serenade waar Alvin en zijn Chipmunks jaloers op zouden zijn, maar ditmaal kiest B. voor de vreemde stellage in de vorm van maïs.

Conclusie: Terwijl B. nog altijd uitvogelt of het een buttplug of iets eetbaars betreft, moeten we wederom instemmend knikken. De effecten van de Deado’s, zoals de monsters weinig origineel heten, zijn bijzonder middelmatig en nergens écht overtuigend. Het ziet er allemaal uit alsof er na het aanstellen van een aantal dure acteurs geen geld meer was voor een puik blikje Koreanen om wat betere CGI in elkaar te flansen.

Test 3: En die twee dure hoofdacteurs. Hoe doen die het eigenlijk? We stoppen twee oranje hamsters van een niet nader te specificeren blauwe supermarkt in de kooi. Ryan Reynolds, zojuist in de film overleden, is toepasselijk genoeg Engeltje, terwijl  Jeff Bridges zichzelf terugziet in de Cowgirl. B. kijkt gehypnotiseerd naar de twee indringers in zijn habitat, maar al rolt hij met beide in het hooi, springt op Engeltje en bijt zij Cowgirl stuk.

Conclusie 3: ondanks een matig script, matige humor, en matige effecten, doen de acteurs hun best om er toch wat van te maken. En wonderwel, daar slagen ze zowaar nog een beetje in ook. Met name Jeff’s cowboy is bij vlagen een glimlach waard. Kunnen ze de film weliswaar niet meer redden, maar dankzij hun prestaties blijft het geheel nog enigszins vermakelijk.

R.I.P.D. (voor)spelt drie letters goed als het gaat om ‘fijn filmavondje’

Alle attributen zijn opgeruimd, en deze reviewer is het volledig eens met B.’s keuzes voor R.I.P.D., dat een tamelijk schamele kopie blijkt van Men in Black, maar zonder echte vondsten of authenticiteit. De acteurs doen hun best, maar kunnen het vehikel ook niet meer dan ‘vermakelijk’ houden. Iets voor tussen de wedstrijden in? Zo’n zaterdagavond-niet-nadenken-ding op zender zeventien? Het zou zomaar kunnen. Dat zo’n cavia dat zo goed aanvoelt zeg. Hmm.. zou B. ook wat wedstrijden kunnen voorspellen?

avatar geschreven door op 13 juli 2014

Reageer

Anti-Spam vraag :