0

24: Live Another Day

Damnit, Bauer! Ik dacht in principe wel klaar te zijn met de serie 24. Na het zevende seizoen wat best beviel wist het 8e me niet echt te overtuigen en deze is dan ook nooit afgekeken. Dat de makers niet direct hierna met een 9e aan kwamen zetten was daardoor niet écht een gemis; andere series leidden me in de tussentijd ook weer af en ik dacht uiteindelijk niet meer terug aan Jack Bauer’s gewelddadige capriolen. Maar toen in 2014 er uit het niets een teaser verscheen waarin we Jack en Chloe samen door een verlept Londen zien stappen en een verkort seizoen met subtitel Live Another Day werd aangekondigd… Shiiit, daar werd deze jongen toch wel weer door geprikkeld. En helemaal terecht, zo blijkt uiteindelijk, want Live Another Day is een van de beste seizoenen 24 geworden.

De formule is in dit 9e seizoen geen spat veranderd, en een gevoel van herkenning zal niet lang op zich laten wachten als je eenmaal aan de season premiere begint. Dit is geen slecht iets overigens, de structuur van 24 blijft een van de unique selling points en het toewerken naar die cliffhanger elk uur blijft vermakelijk. Het feit dat het geheel zich ditmaal in Londen afspeelt is niet gruwelijk relevant, al heeft het een ingebakken voordeel in de aanwezigheid van Stephen Fry in een kleine rol als de Britse Prime Minister.

Dit 9e seizoen begint om 11 uur in de ochtend, en ook al zijn er maar 12 afleveringen eindigen we uiteindelijk toch 24 uur later dankzij een timeskip in de laatste aflevering. Tijdens een bezoek van de Amerikaanse president Heller aan Engeland blijkt een terroristisch plot in gang te zijn gezet; een onbekende partij heeft een Amerikaanse drone op afstand overgenomen en laten crashen, en Jack Goddamn Bauer ontdekt dat dit slechts een voorproefje was van een grootschalige aanval op Londen. De lokale CIA afdeling is tegelijkertijd Jack op het spoor gekomen na een zoektocht van meerdere jaren aangezien hij (schijnbaar) aan het eind van seizoen 8 op de vlucht moest voor de overheid. De CIA heeft de zich-bij-een-Wikileaks-achtige-groep-aangesloten Chloe (een vrij hilarisch ver-emo-de Mary Lynn Rajskub) al te pakken gekregen en ze wordt nu onder verre van vriendelijke omstandigheden vastgehouden. Stap 1 voor Jack: Chloe uit een high security facility bevrijden. Aww yeah, we zijn weer terug hoor!

Het grootste probleem met een gemiddeld seizoen 24 is het feit dat er voor twee dozijn afleveringen aan materiaal nodig is. Zo springen we normaliter van de ene onwaarschijnlijke plot twist in de andere, met tussendoor verre van spannend dramageneuzel om de tijd op te rekken. Tsja, dat hoorde er nou eenmaal bij. Maar de keuze bij dit ‘Live Another Day’ seizoen om maar 12 afleveringen te gebruiken was perfect. Alle filler wordt zo weggesneden, de storyline maakt minder weirde zijsprongen dan een schele kangoeroe en de spanningsboog blijft prima gespannen tot de vrij intense laatste afleveringen. Mocht 24 in de toekomst op deze voet doorgaan dan hebben ze mij als vaste kijker (terug)gewonnen.

Tegelijkertijd is Bauer ook qua personage nog steeds interessant. Met een paar jaartjes na zijn laatste performance in deze serie ziet Kiefer Sutherland er een stukje uitgebluster uit, wat de ietwat fatalistische sfeer in dit seizoen ten goede komt. Bauer lijkt bij aanvang het idee te hebben dat hij het eind van de dag niet gaat halen, en ik was werkelijk benieuwd of dit verkorte seizoen een soort laatste blaze of glory zou worden. Chloe, een van de weinige terugkerende characters die nog in leven is sinds 24 van start ging, heeft ook betere dagen gezien. Live Another Day scoort bonuspunten door goed gebruik te maken van het onderlinge respect tussen deze twee door de mangel gehaalde veteranen en zij vormen samen echt wel de kern van de serie.
De meest verrassende nieuwe toevoeging is Kate Morgan (Yvonne Strahovski), een CIA agente die op haar laatste werkdag ontdekt dat Bauer’s wilde theorie waarschijnlijk niet uit de duim gezogen is en vervolgens redelijk stoer en competent uit de hoek mag komen. Het hele seizoen lang lijkt het of Kate niet al te subtiel naar voren geschoven wordt als vervanger voor Jack, en al geloof ik niet dat er ooit een 24 zonder Bauer gaat komen is haar toevoeging aan dit seizoen een element dat goed werkt. Naast Kate is de ‘no bullshit, gewoon gaan’ bikkel Belcheck (Branko Tomović) ook een fijne toevoeging, juist omdat hij geen subplots heeft. Dude duikt af en toe op wanneer hij nodig is, gets shit done, en is weer weg. Het hoeft niet altijd onnodig gecompliceerd te zijn, hoezee!

Er is natuurlijk genoeg aan te merken op 24: het min of meer goedkeuren van marteling, het patriottisme, de verre van geloofwaardige verhaallijnen, etc. De scherpste randjes zijn in Live Another Day gelukkig weggeschuurd, met een allround bevredigender resultaat. Je zult ongetwijfeld bij bepaalde twists hard “Ja jongeh?!?” roepen en een deel van de politiek getinte scènes willen doorspoelen, maar echte missers zijn niet te vinden. Een paar momenten waren onverwacht grimmig (zoals het opblazen van een ziekenhuis met bijbehorende scenes of carnage ) en een monoloog van president Heller is echt een onverwacht emotionele gut-punch, maar er is genoeg badass actie om te compenseren. Een drone-versus-auto achtervolging bijvoorbeeld, of een haast Metal Gear Solid achtige infiltratie en showdown op een boot. Ook komen wat story threads van andere seizoenen terug en was ik zowaar verdomde benieuwd waar die laatste uren heengingen.

Al met al is dit 9e seizoen 24 een prima geheel geworden. Als het concept van de serie of een moeilijk kijkende Kiefer Sutherland je echt niet vrolijk maakt mag je de serie alsnog negeren. Voor zowel hardcore fans als kijkers die wel wát van Bauer hebben meegekregen en te weinig geduld hebben voor een volledig seizoen met 24 afleveringen is deze nieuwe productie de moeite waard. En of Bauer het op het eind van de dag redt?? Tsja, wie weet. ‘Live Another Another Day’ klinkt mij in ieder geval wel goed in de oren.

avatar geschreven door op 29 augustus 2014

Reageer

Anti-Spam vraag :