0

Brooklyn Nine-Nine – seizoen 1

Hoeveel ensemble comedyseries die plaatsvinden op de werkvloer ken je die vanaf de eerste aflevering al meteen op je ‘must see’ lijstje kwamen? Eens even denken hoe het bij mij zit… The Office? Nah, die had even de tijd nodig om voor mij te werken. Het eerste (mini)seizoen Parks and Recreation was een stuk minder aantrekkelijk dan de super fijne feelgood comedy die het zou worden vanaf het tweede. En ik denk dat ik maximaal 30 seconden 2 Broke Girls heb volgehouden voor ik opgaf. (Het spijt me, Kat Dennings. Call me!) Maar Brooklyn Nine-Nine was prettig anders. Vanaf de pilot vielen daar alle stukjes al op hun plaats, en met verrassend veel zelfvertrouwen levert de serie een vermakelijk en lekker wegkijkend eerste seizoen. Netjes!

Brooklyn Nine-Nine (B99) is geen spirituele opvolger van Deep Space 9, maar speelt zich af in een politiebureau in, big surprise, Brooklyn. In de pilot van de serie krijgt ‘de Nine-Nine’ een nieuwe captain die de vorige slacker komt vervangen en dat komt Jake Peralta (Andy ‘Lonely Island’ Samberg) niet zo goed uit. Ook al is hij de meest succesvolle detective in het district,  een te serieuze captain gaat volgens hem de sfeer op het werk verpesten. Als de nieuwe Captain Ray Holt (Andre Braugher) opduikt dan lijkt dat te kloppen. Holt is namelijk zó gortdroog dat hij een pakje Tuc-koekjes dorstlessend laat lijken. Maar zoals met alles in de Nine-Nine zit er meer onder de oppervlakte dan je zou denken…

Bleh, dit soort series kort samenvatten laat ze altijd zo verre van entertaining lijken, maar B99 is dat zeker wel. De cast is een groep met prettig gestoorde goofballs of stoere types die stiekum ook wel hun softie-kant hebben. Alle characters mogen elkaar ook in zekere mate waardoor het geheel echt wel een feel-good sfeertje krijgt. In Parks and Recreation werkte dat allemaal al prima, en aangezien een deel van dat creatieve team nu achter de schermen aan B99 werkt is het geen wonder dat er wat overeenkomsten zijn. Kort door de bocht: als je Parks (niet) leuk vindt zal je mening over deze serie vermoedelijk hetzelfde zijn.

Het succes van een ensemble comedy als deze is voor een groot deel afhankelijk van de cast. Die van B99 bevat een hoop onbekende types en ook acteurs/trices die voorheen vaak gastrolletjes hadden maar nooit echt een spotlight kregen. Joe Lo Truglio bijvoorbeeld, die met zijn Detective Charles Boyle een door voedsel geobsedeerd awkward mietje neerzet en straalt in die rol. Terry ‘Expendables’ Crews is dan misschien een gigantische spierbundel die als Sergeant Terence letterlijk z’n workouts in z’n slaap kan doen, maar hij mag in deze serie vooral zijn goedaardige kant laten zien. Vet cute. Die man heeft serieus ook de beste gezichtsuitdrukkingen. Nah ja, samen met Andre Braugher, wiens u-u-ultra droge gevatheid nooit gaat vervelen.

Maar gelukkig bevat de serie ook een hoop hilarische dames. Melissa Fumero moest als Amy Santiago me een klein beetje overhalen, maar is uiteindelijk een van de sympathiekste types geworden. Stephanie Beatriz (als Detective Rosa Diaz) doet dat hele taaie chick met goed verstopte vriendelijke kant concept ogenschijnlijk zonder moeite. Wacht, welke douchebag gebruikt nog termen als ‘ogenschijnlijk’?? En in de categorie ‘why am I so attracted to this crazy lady’ is Chelsea Peretti een heel effectief wild-card-typje als civiele medewerkster Gina met The Worst Taste In Everything.
Je tolerantie voor Andy Samberg is wel van belang overigens. Als je die gozert en zijn slapsticky houding niet trekt dan heeft de serie best een weg te gaan om je te overtuigen, aangezien de focus grotendeels op zijn personage ligt.

Een rode draad is er niet echt en zodoende wisselt de serie aardig af tussen politiewerk, kantoorhumor en de persoonlijke levens van de characters. Prettig bijkomend voordeel is dat het politie-element zorgt voor meer actie dan in reguliere comedyseries mogelijk is.

Er is wat focus op relatiemeuk, zo heeft Boyle bij aanvang een creepy obsessie met de stoere Diaz die hem keer op keer afwijst, wat gelukkig later in het seizoen wegebt. Een ander ‘ooh, they like each other’ ding dat halverwege het seizoen wat vorm krijgt kon ik in eerste instantie niet zo waarderen, maar wist me later toch wel te overtuigen. Mochten deze factoren dus ook voor u als kijker storend zijn; het went/wordt beter.

De overeenkomsten met Parks and Recreation zijn soms wel wat opvallend: zo blijkt er een rivaliteit te zijn met een andere instelling (de brandweer), zijn er expres nutteloze characters waar de hoofdcast weinig mee te maken wil hebben (de op hun pensioen wachtende has-beens Hitchcock en Scully, die vaak hilarisch bezig zijn op de achtergrond), stopt een relatie omdat een van de twee partners naar Canada verhuist, en werkt de bureaucratie in de werkomgeving de characters nogal eens tegen.

Als de serie écht een nadeel heeft dan is het de herhaling van karaktertrekjes, de makers lijken hier iets te vaak op terug te vallen. Santiago is wanhopig op zoek naar respect van Holt, Diaz is intimiderend, Boyle is minder mannelijk dan een ballerina, etc. Het is begrijpelijk dat een serie in haar eerste seizoen nieuwe kijkers wat handvaten wil geven, maar na de 8e keer Santiago nerveus over haar tong te zien struikelen tegenover Holt weten we het wel. Maar goed, het feit dat ik niet méér aan te merken heb op de serie is een goed teken. OK, op die ene fart joke na. Come on, luitjes. You’re better than this.

B99 is geen comedy als Arrested Development, waarbij je echt elke aflevering zou moeten kijken. Tegelijkertijd zijn er fijne zaken die de vaste kijker belonen. Kleine running gags zoals Hitchcock die om het minste geringste zijn shirt uitdoet, minieme onthullingen over Captain Holt’s partner tot we hem dan uiteindelijk zien (Holt is homoseksueel en het is erg fijn dat daar nooit de focus op wordt gelegd. Voor een Amerikaanse serie is dat best netjes) en er zijn eenvoudige character arcs voor een aantal personages.

Dat was een hoop gebabbel over een sitcom. Maar terecht hoor! B99 voelt tijdens het kijken nooit als het eerste seizoen van een serie en dat is best indrukwekkend. Vooruit, het schrijfwerk zou soms scherper en afwisselender mogen zijn, maar dat zijn verbeterpunten voor het in september 2014 van start gaande tweede seizoen. Ik heb me in ieder geval prima vermaakt met de gebeurtenissen in dit politiestation. Een gigantisch verschil met die keer dat ik gearresteerd was voor ‘publiekelijk beschamende nerdheid in vergevorderde staat van ontkleding’. Maareuhhh deze review is al veel te lang dus is er geen ruimte om daar verder op in te gaan. Dus. Brooklyn Nine-Nine. Geslaagde meuk. Load that police revolver and give it a shot.

avatar geschreven door op 5 augustus 2014

Reageer

Anti-Spam vraag :