0

Guardians of the Galaxy (2014)

Het internet zit vol met luitjes die zeuren over de overdaad aan superheldenfilms de laatste jaren. Alsof er elke maand minstens drie van die titels in de bios terechtkomen en ze worden gedwongen alles te kijken, Clockwork-Orange-style. Maar de superwhiners hebben wel een punt; de meeste comic-gerelateerde films vertonen nogal wat overeenkomsten. Die van DC zijn Super Serieus, die van Marvel wat te ‘safe’ met een redelijk voorspelbare structuur. Maar met Guardians leek Marvel dan de eerste écht grote risicofilm neer te zetten, want redelijk obscure sci-fi superheldenmeuk vol met weirde CGI characters kan hard falen, dat heeft Green Lantern wel bewezen. Uiteindelijk is Guardians qua structuur alsnog voorspelbaar, maar holy moly, wel super geslaagd!

De Marvel films die na The Avengers zijn uitgekomen (wat door de studio zelf ‘Phase 2′ wordt genoemd) zijn allemaal goed te pruimen en flinke verbeteringen ten opzichte van de voorgangers. Captain America’s sequel The Winter Soldier was zelfs zó goed dat het me totaal verraste, en dat Dorkside hier geen review over heeft gepubliceerd is simpelweg schandalig. Schandalig!! Welke eikel schrijft doorgaans de reviews van de Marvel fil- oh, wacht, crap. Euhh, better late than never? Kort samengevat: 70’s paranoia sfeertje, spionage, op de vlucht voor Big Brother, gave vechtscènes, gritty, Batroc the Leaper, en een onthulling die écht een impact heeft op het hele Marvel Cinematic Universe. Dope!

OK, back on track. Guardians of the Galaxy is wat mij betreft de meest geslaagde Marvel film tot op heden op puur entertainment vlak. Op de eerste paar minuten na die nogal dramatisch zijn en je innerlijke kind een genadeloze headbutt geven. Qua concept is de film enigszins vergelijkbaar met The Avengers (groep met ongewone types werkt samen om een dreiging uit de ruimte tegen te houden die is ontstaan dankzij een weird voorwerp) maar met een hoger tempo, meer afwisseling en meer character development.

We zien hoe space-Indiana-Jones Peter Quill (Chris ‘Andy ‘Burt Macklin’ Dwyer‘ Pratt) een item in handen krijgt waar meerdere partijen nogal soppig van worden. Voornamelijk de wraaklustige Ronan die het item wil gebruiken voor baddie-gerelateerde Badness. Quill komt vervolgens in contact met een groep kleurrijke aliens die samen gaat werken om hun eigen doelen te verwezenlijken. Deze groep met ‘Guardians of the Galaxy’ bestaat uit: Rocket (Bradley Cooper), de bijdehante CGI wasbeer met amusant oversized arsenaal. Groot (Vin Diesel), een badass semi-boom die zijn houten billen afveegt met de gemiddelde Ent. Drax (Dave Bautista), die méér is dan gewoon een domme spierbundel en qua komische timing wist te verrassen. Gamora (Zoe Saldana) steekt er dan een beetje karig bij af. In de comics is ze zo’n beetje de dodelijkste dame in het universum, hier is het jammer dat ze tussen haar asskickery door als love interest moet fungeren.

Het fijnste aan de film is hoe al die vers geïntroduceerde characters prima worden uitgediept, genoeg momenten in de spotlight krijgen en op leuke manieren onderling contact hebben. Aan het eind van de rit hebben we een goed beeld van hoe deze loners en halve psychopaten in elkaar steken en heb je ongetwijfeld al meteen zin om méér van ze te zien. That sounds like a winner in my (comic)book!

Speaking of which, de film is uiteraard gebaseerd op een comic. Een die zijn oorsprong heeft in de 60’s, maar waar tijdens de Annihilation Conquest crossover van een paar jaar terug een nieuwe versie van ontstond. De film haakt in op deze recentere versie van het team en is meteen het eerste grote uitstapje in de vrij uitgebreide space setting van Marvel. Er worden een hoop namen en concepten naar het hoofd van de kijker gegooid zonder dat het rommelig wordt, al bijft de motivatie van de baddie wat vaagjes en duiken we nooit ál te diep in de setting. De Kree en het (versimpelde) Nova Corps zijn de meest prominente groeperingen, comic fans zullen vast een stuk blijer worden van een hoop kleine, fijne cameos en concepten. We zien bijvoorbeeld een deel van een Celestial, en Thanos himself die in Avengers 3 een grote rol gaat spelen. Vooral die laatste was geweldig en oh my god ik kan niet wachten tot we de film-versie gaan zien van de Infinity Goddamn Gauntlet storyline.

De film ziet er ook gewoon gelikt uit. Het voelt Star Wars-y zonder alle negatieve associaties die je bij die naam hebt. Omdat het geheel zich deels in de ruimte afspeelt is de 3D eindelijk eens de moeite waard. De soundtrack is daarnaast aangevuld met heerlijke retromuziek die mijn al redelijk idiote glimlach alleen maar groter maakte. De combinatie beeld en geluid is gewoon dik prima. Het verhaal had kunnen gaan over Rocket die een uur lang zichzelf ontvlooit en dan nog was het een prettig wegkijkend filmpje geworden.

Guardians of the Galaxy is kleurrijk, energiek en amusant popcorn-spektakel. Gewoon een lekker avontuur in space waarin alles mogelijk lijkt en wat de meeste blockbusters ver achter zich laat qua entertainmentwaarde. Een 2e deel is kort na de première al aangekondigd, dus de kans dat mijn inner child zich een tweede keer met deze characters gaat vermaken? Die is best Groot.

avatar geschreven door op 18 augustus 2014

Reageer

Anti-Spam vraag :