0

Under The Dome – seizoen 1

underthedome1Een tv-serie over een koepel. Dat hebben we wel eens eerder gezien. Er was zelfs een hele cartoonfilm met hetzelfde concept. The Simpsons Movie. King beweert echter eerder te zijn geweest. Hij had alleen dertig jaar nodig om zijn idee goed neer te kunnen pennen. De makers van de gelijknamige tv-serie naar zijn boek deden het aanmerkelijk sneller though.

Stephen King

In Under the dome ziet een kleine gemeenschap zich plotsklaps afgesloten van de rest van Amerika door een onzichtbare, ondoordringbare koepel. Zomaar ineens. En dan moeten de dorpsgenoten maar iets zien te verzinnen om die merkwaardige koepel weg te krijgen, maar wellicht nog belangrijker, hoe ze in vredesnaam elkaar zullen overleven. De machtswelluste autoverkoper Jim Rennie (Dean Norris; o.a. Breaking Bad), die nieuweling die net een fysiek appeltje aan het schillen was met een dorpslid, Dale ‘Barbie’ Barbara (Mike Vogel; o.a. Cloverfield) of de journalistieke bemoeial Julia Shumway (Rachelle Lefevre; ehm.. Twil eh.. light. Ahem.. – please, nog niet afhaken nu).

Verschillen met het boek

Under the dome blijkt echter geen lijnrechte kopie van de roman. Natuurlijk, in grote lijnen zijn er soortgelijke ontwikkelingen in zowel boek als tv-serie, maar er zijn ook veel verschillen. Ongetwijfeld grotendeels uit de koker van Brian K. Vaughan (comicschrijver; o.a. Y The Last Man), producent en schrijver van deze tv-serie. Zo gaat King in een moordend tempo door de gebeurtenissen en de personages heen. Slechts een week heeft hij nodig om het volledige dorp te laten ontsporen en op de morele afgrond te brengen. In Under the dome is dan net episode 2 voorbij. Het tempo ligt dus flink lager, al gebeurt er genoeg in de afleveringen. En hoewel King er wel heel snel de verwikkelingen doorheen jakkerde, mist Under The Dome daardoor het greintje realisme wat het pretendeert.  Waarom duurt het een week voordat mensen beseffen wat er eigenlijk met ze gebeurt en iets van een logische reactie ontwikkelen? Is er dan nog steeds geen town hall meeting, extra politie-inzet, of andere zaken die je bij de eerste de beste ramp al vrij snel zou verwachten? De personages onderling hebben soms wel heel weinig gemeen met hun evenknie uit het boek, en het is even wennen om de Grote Schurk en Grote Goeierik eigenlijk hoofdzakelijk met zijn tweeën op te zien trekken in hun pogingen het dorp op de rails te houden terwijl ze elkaar in het boek nauwelijks tegenkomen.

underthedome2Iets nieuws dan?

Daar staat tegenover dat Under The Dome weer wat nieuwe ingangen biedt. Zo wordt een vast aantal karakters gestaag gevolgd en wordt er elke aflevering weer een laagje van de spreekwoordelijke ui van het mysterie rondom de koepel gepeld. Er zijn nieuwe personages zoals een drugskoningin en een lesbisch stelletje bijvoorbeeld. En natuurlijk, niet alles uit het boek was per se beter. Zo had dat een tenenkrommend stukje vanuit het perspectief van een hond die in zijn zoektocht naar wekenoude popcorn achter de sofa stuit op een cruciale vondst. Need I say more? En CBS heeft Under the dome flink vriendelijker en minder expliciet gemaakt vergeleken met King’s bloedige organenfestival, wat meteen een breder publiek aan zal trekken. Toch zijn de acteurs vaak te middelmatig en de CGI te nep om écht te overtuigen.

Een cirkel half rond

Het maakt Under the dome entertaining maar niet tóp. Afgezien van de onvolprezen Dean Norris (Big Jim), zijn er vooral toch B-acteurs die niet overtuigen en soms zelfs eerder irriteren als jeukpoeder op je oogkassen. Matige CGI vlinders helpen dan ook niet echt. Om nog maar te zwijgen van onnodig veel herhaling om de kijker te herinneren wat er voor de commercial of in de vorige aflevering was gebeurd. Ach ja, een koepel is ook een halve cirkel nietwaar? Niet helemaal all the way. Seizoen 2 is net gestart, en de afloop van seizoen 1 belooft in ieder geval spannende nieuwe wendingen. Maar als de opbouw en spanningsboog niet af en toe wat wijzigt, zal dat niet veel baten. Dikke voldoende, dat wel. Leuke serie, maar of ze hiermee de koepel weten te breken tussen mijn hand en de afstandsbediening? Er zijn namelijk zoveel  entertaining series. De Simpsons bijvoorbeeld.

avatar geschreven door op 12 augustus 2014

Reageer

Anti-Spam vraag :