0

Robert Kirkman & Jay Bonansinga – The road to Woodbury

walkingdead_road

Kan een serie eigenlijk zonder een iconische bad guy? De James Bond saga had dr. No, Harry Potter iemand met een onuitspreekbare naam. En Walking Dead de Governor. Als je trouwens nog niet weet wat de Walking Dead is, heb je te lang in een geïsoleerde mancave zonder internet gezeten zodat het zombie-virus je nog niet heeft kunnen bereiken. Het postapocalyptisch comic-festijn rondom Kirkman’s visie op een wereld na het uitbreken van een zombie-epidemie, heeft zich de laatste jaren inmiddels uitgebreid naar games, tv-series, en euh.. flipperkasten. En.. vermakelijke strandliteratuur. In het kader van dat laatste, deel 2 uit het leven van Philip Blake, aka, the Governor.

Sequel

Hoewel, The road to Woodbury mag dan wel het vervolg zijn op The rise of the Governor, het verhaal volgt eigenlijk een nieuwe passant, Lily. Haar groep valt uiteen, en door wat nare omstandigheden is ze gedwongen haar groep te verlaten, samen met een gedoodverfde nieuwe loverboy, een stelletje dat meer last van hormonen dan van zombies lijkt te hebben, en dronkaard Bob Stookey (die later in de comics de Governor zal redden). Al snel komen ze in contact met wat verkenners uit Woodbury die hen overhalen een kijkje te nemen. Een kijkje, dat ze later zich zullen beklagen. Hoewel schrijvers Kirkman en Bonansinga alle ingrediënten in huis hebben voor weer een vermakelijke portie zombie-vertier en ledemaatvermaak, is The road to Woodbury op zijn zachtst gezegd een beetje vlakjes. Dat komt enerzijds omdat we wel weten hoe het moet aflopen waardoor de angel vakkundig uit ‘het verzet’ wordt gehaald (want tja, de Governor heeft nog een rol te spelen in het verhaal ná dit verhaal). Maar ook doordat er weinig nieuws aan het Walking Dead universum wordt toegevoegd. Bovendien zijn de hoofdpersonages niet interessant genoeg om je erover te bekommeren. Feitelijk kan het weinig boeien of de halfslachtige junks eindigen als zombie-veevoer.

Ruik ik daar enig bederf?

Over Woodbury leren we niets nieuws, behalve de totstandkoming van de arena. En dat is voor een volledige roman een beetje een schrale oogst. Wat dat betreft hebben de schrijvers het zichzelf ook te moeilijk gemaakt misschien door in het eerste deel overhaast aan het eind wat rare keuzes erin te proppen om die gedwongen link met de comics te hebben. Dat wreekt zich nu, want had dát nou hier uitgespreid. Had de Governor nu maar wat geleidelijker laten ontaarden en in het zadel geholpen. En overtuigender ‘gek’ laten worden. Ook komt het niet goed uit de verf waarom Woodbury nou precies zo’n nare plek is. Wat maakt de sfeer zo creepy? Althans, dat wordt niet écht helder in dit boek. En waarom je dus al binnen een paar dagen weg zou willen, terug zombie-adventureland in?

The road to Woodbury leest verder aangenaam weg, heeft een paar terugkerende karakters uit de comics en is zeker voor liefhebbers wel een aardig vervolg, al is het te hopen dat de spanning weer wat terugkomt in The fall of the Governor, die nu in twee delen verkrijgbaar is. Hoewel het erop lijkt dat deze vooral de comics zullen herkauwen. In alle eerlijkheid, de recente games waren in ieder geval spannender dan dit middendeel. Games vol nieuwe karakters, en zonder Governor. Het kan dus toch.

avatar geschreven door op 27 oktober 2014

Reageer

Anti-Spam vraag :