0

Batman: Arkham Asylum

Enkele jaren na het blockbuster-succes van Nolan’s film Batman Begins, volgde het succesverhaal van die ándere tak van de Bat-franchise, de game Arkham Asylum. De game bracht al snel miljoenen in het laatje van ontwikkelaar Rocksteady, met 2.5 miljoen verkochte games in het releasejaar alleen al. Nu, een paar jaar later, keren we nog eens terug naar Arkham Asylum. Want.. waarom niet? Dit jaar staat het volgende deel in de blockbuster-saga op de release-kalender, en dan moet iemand op Dorkside toch de eerdere delen ook even hebben bekeken nietwaar?

arkham_asylum1

 

Rarara, een verhaal naar mijn art?
Genoemd naar de gelijknamige meesterlijke graphic novel Arkham Asylum speelt de game zich af in Gotham’s thuishaven voor de zieke geesten uit Batman’s rogue gallery, Arkham Asylum. Batman brengt, enigszins routineus, de Joker weer eens terug van zijn zoveelste ontsnapping. Maar al snel blijkt dat Joker andere plannen heeft, en neemt hij het Asylum over voor zijn eigen snode bedoelingen. Zoals het pletten van vleermuis-ongedierte. En het uitroeien van gevleugelde pesterijtjes. En gamers die denken met een cape Joker te dwarsbomen. Aan Batman de taak om de Joker te stoppen en alle andere ontsnapte mede-loonies terug te stoppen in hun mental zen-units.

Boom, boom, boom, boom, I want to knock you out in my room
Hoewel het eiland waarop Arkham Asylum staat met zijn afmetingen vrij beperkt is, en de plattegrond van het begin af aan bekend is voor de speler, is Arkham Asylum ook weer geen sandbox-game, waarin je vrijelijk rondloopt. Het is wel degelijk de bedoeling een storyline te volgen en je op tijd te melden bij het correcte stukje mental facility om de volgende stappen in Joker’s Madhouse te zetten. Batman zelf kent een ‘detective’ modus, die de speler aanwijzingen geeft. Zo heeft Riddler overal mysterieuze raadsels verstopt, variërend van cryptische slogans tot audiotapes van therapeutische gesprekken met de bekendste in-mates tot kleine trofeëen waarmee kleine beloningen worden vrijgespeeld (extra challenge maps, of mooi uitgewerkte backstory biografieën). Maar ook zie je waar de vijanden zich in de volgende kamer zich bevinden, en wie je wellicht het eerst uit moet schakelen met al je bad-gadgets. Want Batman heeft dan wel geen big-ass guns, een batarang, explosieven, en een soort kabelpistool zijn hem niet vreemd. Daardoor moet Batman het vooral van combat hebben. De makers hebben goed de consoles in het achterhoofd gehouden, en vele moves, combos en bonuscombos aangebracht waardoor zelfs mensen zonder interesse in superhelden in Arkham Asylum een vette actiegame aantreffen met puike vechtscènes.

arkham_asylum2

It’s what bunnies do best
Naar verluidt hebben sommige developers alleen al twee jaar op een cape ge-animeerd. Maar it shows. Rocksteady en zijn 60 ontwikkelaars die er 3-4 jaar aan werkten, zijn er fabuleus in geslaagd om de speler te doen ervaren hoe het is om een avondje de stoere caped crusader te zijn. Goed, ook de storywriters hebben een boeiende storyline neergezet en zo hun steentje bijgedragen (o.a. Paul Dini, die eerder meewerkte aan de Animated Series). Ook de voice-overs zijn fenomenaal, met vooral Joker (Mark Hamill) en Kevin Conroy (Batman) als uitblinkers. Als Mark Hamill Luke Skywalker straks net zo kan doen uitblinken zoals hij al jaren met de Joker doet, dan is er zelfs ‘een beetje nieuwe hoop’ voor Lucas’ Dollar Wars franchise. Om nog maar te zwijgen van de spannende soundtrack en de klinkende mokerslagen die worden uitgedeeld. Over elk detail in de game lijkt te zijn nagedacht. En dan hebben we het nog niet eens over de vele ‘easter eggs’ die er overal verstopt zijn.

Where does he get those wonderful toys?
Arkham Asylum levert een overweldigende Batman-experience vol top-actie en creatieve spielerij met creatieve bat-gadgets voor niet superhelden liefhebbers, en een first-person comicweldaad voor de comic-lovers onder ons. De stripliefhebbers zullen genieten van de vele liefdevolle hommages aan de comics (audiotapes, overtuigende villains met één van de beste Jokers sinds Nicholson, de sfeer van de game en de vele cutscene traktaties) waar voor nieuwkomelingen vooral de uitdaging zal zitten in het combineren van stoere vechtpartijen met slim uitschakelen van de kamers vol tegenstanders. Hoe dan ook, Arkham Asylum voelt vijf jaar na dato nog steeds verre van gedateerd, en levert een bevredigende speelervaring die je uren aan het scherm gekluisterd zal laten.

Sorry Bats.. Your head may have had some  trouble with the answers with my first letter, but that’s why my intellect is far more superior than..

Yours,

Riddler

avatar geschreven door op 3 februari 2015

Reageer

Anti-Spam vraag :