0

Shaun the Sheep the Movie (2015)

shaunmovie1Kijk, van dit soort quotes houden we: ‘in een goede week, schieten we zowaar wel twee minuten!’. Dorkside doet ook twee reviews in een goede week! Hey, kwaliteit kost tijd, nietwaar? Het verklaart ook waarom we natuurlijk zo ontzettend lang hebben moeten wachten op de eerste volledige film van klei-animatiestudio Aardman’s nieuwe publiekslieveling naast Wallace en Gromit, het schaapsgenie Shaun the Sheep.

Van figurant naar wereldster

Ooit begonnen als een schaapje in Wallace & Gromit’s A Close Shave, kreeg Shaun zijn eigen kudde op Mossy Bottom farm. Inmiddels is hij vier uiterst succesvolle seizoenen vol grenzeloze universele humor verder, en tijd dus voor een eerste echte volwaardige film. In Shaun the Sheep the Movie, slaat de verveling toe op de Mossy Bottom boerderij. Hoog tijd om een verzetje te verzinnen, en na een korte poging thuis eindigen Shaun en zijn kuddegenoten in de grote stad. Daar blijkt het niet enkel mestgeur en haangeschrei, en moeten ze al snel uit handen zien te blijven van een gemeen dierenasiel. Maar hoe leuk is dat? Er wordt namelijk niet gesproken in Shaun the Sheep. Nooit. Kan het publiek dat tegenwoordig nog wel aan? Anderhalf uur lang zonder één woord tekst? Een paar jaar terug was er die andere film zonder gesproken tekst, en die kreeg meteen Oscar-nominaties. Maar waar die keuze daar vooral kunstzinnig verantwoord gezocht was, weet Shaun waarschijnlijk de kijker beter bij de hand te nemen dan The Artist. Waarna je anderhalf uur later constateert, ‘werd er eigenlijk écht niet in gesproken?’ Geen gimmick dus, maar gewoon bijzonder knap werk.

Fingers-in-clay, tongue-in-cheek

Net zoals bij iedere Aardmanprent, is de klei-animatie weer top. Er valt op de sfeer in de film niets af te dingen. Shaun the sheep zit boordevol tongue-in-cheek grapjes op de achtergrond met koddige barnamen of verkeersborden. En het blijft een feest om te zien hoe Aardman stukjes geboetseerde klei leven in weet te blazen. Welke recensent voelt zich niet stiekem weer even 5-6 jaar oud bij het zien van het sympathieke schaap? Daarbij is Shaun weer meesterlijk en met een fijn oog voor detail in elkaar gezet. Dat valt onder meer op doordat de aanpassingen voor de Nederlandse versie naadloos in de film passen. Er wordt dan wel nergens gesproken, in de achtergrond zit regelmatig een bord of een stuk tekst in onze eigen moertaal, zonder dat het eruit ziet alsof dit in later instantie is toegevoegd of aangepast.

Wollige glimlach

Wel valt op dat het tempo van de film een stuk lager ligt dan bij de meeste animatiefilms. Iets dat in de zeven-minuten versie minder opvalt, maar in dit langere tijdsbestek wel. Periodes vol slapstick worden afgewisseld met te veel herhalende elementen. Bovendien is Shaun universeel van opzet. De ene keer betreft de grap een filmparodie die alleen de ouders begrijpen en de volgende onderbroekengrap is weer voor de kleinste kinderen. Het maakt van Shaun the Sheep een film die zowel ouders als kinderen zal kunnen bekoren, maar die tevens bij beide groepen daardoor misschien ook weer niet als topper zal worden gezien. Charmant, dat is Shaun the Sheep the movie zeker. Onschuldige humor, ook waar. Sympathiek, leuk, lief? Dat allemaal. Maar verwacht je compleet overdonderd door een CGI-tornado vol geluidslawines de bioscoop te verlaten, dat gaat niet gebeuren. Wel warm, wollig en met een ferme glimlach met deze film die in anderhalf uur zowaar wel twee leeftijdscategorieën prima weet te vermaken.

avatar geschreven door op 19 april 2015

Reageer

Anti-Spam vraag :